Η στάση του κόμματος απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τίθεται επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, το Σαββατοκύριακο. Σημείο απόκλισης αποτελούν ζητήματα όπως η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ads

Το μειοψηφούν Αριστερό Ρεύμα, μάλλον, αμφισβητεί την επίσημη γραμμή του κόμματος για ανατροπή των δεδομένων μέσα από την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη αποστροφή του βουλευτή, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι «ο αγώνας για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση στη χώρα μας βρίσκεται σε σύγκρουση με την ΟΝΕ και τελικά με την ΕΕ», με την έννοια ότι η πορεία μιας χώρας «στους δρόμους της κοινωνικής χειραφέτησης» δεν μπορεί να ταυτίζεται με την παραμονή στο Ευρώ και την Ένωση.

Ήδη, η σχετική συζήτηση στο ΣΥΝ προκαλεί σύγχυση ως προς την εξωτερική εικόνα του κόμματος και τη διατύπωση μιας κοινής ενιαίας θέσης. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αντίδραση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, σε σχετικές πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφου (ρ/σ Flash): «…εν πάσει περιπτώσει, ας ρωτήσετε τον ίδιο (Παν.Λαφαζάνη)… εγώ θα σας πω τις θέσεις του κόμματος… η έξοδος της χώρας, μονομερώς μάλιστα, από το ευρώ και με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων, θα έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα».

Ο ίδιος, πάντως, επιχείρησε να υπερασπιστεί τον κ. Λαφαζάνη: «επειδή, όμως, τον αδικούμε τον Παναγιώτη και καλό είναι να του ζητήσετε μια συνέντευξη για να σας εξηγήσει τον προβληματισμό του, είναι ένας προβληματισμός ο οποίος έχει τελείως διαφορετική βάση, δηλαδή μιλάει για την ανάγκη υπέρβασης του πλαισίου οικοδόμησης της Ε.Ε. Να σας πω όμως μονολεκτικά μια απάντηση. Την Ευρώπη σήμερα την καταργούν, τη διαλύουν αυτοί οι οποίοι μας οδηγούν σε αυτήν την πολιτική. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη».

Ads

Γενικότερα, η θέση της Κουμουνδούρου συμπυκνώνεται λίγο πολύ στο εξής: «Αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα το πρόβλημα του χρέους, είναι ευρωπαϊκό, είναι πρόβλημα εν γενέσει των περιφερειακών χωρών της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Άρα εδώ χρειάζεται μια παρέμβαση καθοριστική στην ίδια τη δομή της ευρωζώνης και της νομισματικής οικονομικής πολιτικής η οποία θα αφορά κυρίως διαφορετικό ρόλο στην ΕΚΤ. Λέμε διαρκώς δηλαδή ότι δανείζονται οι χώρες με 5 και 6%, ενώ οι εμπορικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται με 1%… Η ανατροπή της ασκούμενης ευρωπαϊκής πολιτικής βεβαίως είναι στόχος…».

Διεργασίες και για το ΣΥΡΙΖΑ

Ασφαλώς, τη συνεδρίαση της ΚΠΕ θα απασχολήσει και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Το Αριστερό Ρεύμα φέρεται να ζητά, στο μέτρο του δυνατού, συμπαράταξη με το ΚΚΕ και το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης. Ειδικά για το δεύτερο, επιδιώκεται η δυνατότητα συμμετοχής της ομάδας του κ. Αλέκου Αλαβάνου στο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία του ΣΥΝ διαμηνύει ότι «τα ανταγωνιστικά σχέδια θα πρέπει να τελειώσουν» και τονίζει την ανάγκη για «μια νέα πολιτική συμφωνία».