Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τους στόχους για μείωση του ελλείμματος και του χρέους, δεν δίνει όμως στήριξη σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η συναίνεση της ελληνικής αντιπολίτευσης στους στόχους του μνημονίου αποτελεί σαφή όρο της Ε.Ε., με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να καλεί το βράδυ της Δευτέρας δημοσίως τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τις αποκρατικοποιήσεις.

Ads

Χαρακτηρίζοντας «γυμναστική στη ματαιότητα» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «Σήμερα τα πράγματα πάνε ανάποδα, το 2010 το έλλειμμα ήταν 10%. Σήμερα, παρά τις θυσίες, ακόμη και η Ευρώπη προβλέπει ότι το έλλειμμα για το 2011 και το 2012 θα παραμείνει στο 10%».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «συμφωνία με την Ευρώπη για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους υπάρχει και λέμε ναι. Σε στήριξη όμως σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή, λέμε όχι. Για παράδειγμα, αν ένα μέτρο, όποιος κι αν το προτείνει, είναι καλό για την πατρίδα, έχουμε υποχρέωση να το στηρίξουμε. Ένα κακό μέτρο όμως, δεν έχουμε υποχρέωση να το στηρίξουμε».

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Σαμαράς τον ενημέρωσε για την πρότασή του για την οικονομία, υπογραμμίζοντας όπως ανέφερε τα πλεονεκτήματά της.

Ads

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ζοφερό τοπίο, το οποίο δημιουργείται από «την κατάσταση στην οικονομία, την ασφάλεια, την εγκληματικότητα και την λαθρομετανάστευση» και τόνισε ότι «το θέμα είναι να βρούμε τη σωστή λύση». «Το εύχομαι», αποκρίθηκε ο κ. Παπούλιας.

«Ο κ. Σαμαράς έχει τρόπο να συμβάλει και να ανατάξει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «οι προβλέψεις που έκανε ο κ. Σαμαράς για το έλλειμμα, δεν είναι πάντα βάσιμες και έπεσε έξω όταν τον Μάιο του 2009 είχε προβλέψει πιο χαμηλό έλλειμμα, απ’ αυτό που τελικά διαπιστώθηκε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ’ όλους, τονίζοντας ότι υπάρχει χώρος και πεδίο γι’ αυτό.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέκρουσε όσα λέγονται για «έγγραφες απαιτήσεις συναίνεσης των κομμάτων». «Κανένα θέμα επιβολής δεν υπάρχει από τρίτους. Είναι θέμα ευθύνης, εμείς, οι κύριες πολιτικές δυνάμεις, να αντιληφθούμε την εικόνα της χώρας και να προωθήσουμε τις λύσεις που χρειάζονται», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Ακόμη, κάλεσε τη ΝΔ να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία στη Βουλή, όταν θα συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο «θα περιλαμβάνει πλήρες σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και να δείξει εμπράκτως την συναίνεσή της, καταθέτοντας προτάσεις για την επίτευξη των στόχων της χώρας». «Αλίμονο αν η ΝΔ κινείται με τη λογική ότι αν δεν είναι το σχέδιο για τη χώρα στη λογική του δικού μου σχεδίου, δεν συμφωνώ», είπε ο κ. Πεταλωτής.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος πρόκειται να αναβληθεί για λίγες μέρες για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.

«Συναίνεση σε κάποιες πτυχές μιας ρεαλιστικής πολιτικής, μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει», σύμφωνα με το Λα.Ο.Σ. «Η συναίνεση όμως με πρόσωπα που χρεώνονται αλλεπάλληλες αποτυχίες στην υλοποίηση του όποιου προγράμματος, προφανώς καθίσταται απαγορευτική».

Διαβάστε επίσης: Φ. Κουβέλης: Δεν μιλάμε για συναίνεση αλλά για στάση ευθύνης