Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν

Ads

«Εθνικό πεπρωμένο» και «ζήτημα θεμελιώδους εθνικής υπευθυνότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων» χαρακτήρισε την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, από το συμβούλιο Ecofin στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, χαρακτήρισε αποφασιστικής σημασίας την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας ύψους 15 δισ. το 2011 και 2012. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους» της Ελλάδας, μια πιθανότητα που απορρίφθηκε αμέσως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίοι επίτροπο, η πολιτική δέσμευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υλοποίηση του Μνημονίου θα πρέπει να είναι «σαφής και να βασίζεται στις συζητήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας». Η διακομματική συναίνεση, τόσο για τους στόχους όσο και για τις πολιτικές του προγράμματος αποτελούν «αναγκαία προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος».

Είναι «καθοριστικής σημασίας», σημείωσε ο κ. Ρεν, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου ύψους 15 δισ. το 2011 και το 2012 για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου ύψους 50 δισ. τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όταν ληφθούν αυτά τα μέτρα, το Eurogroup θα εξετάσει ενδεχόμενα επόμενα βήματα.

Ads

«Αφού η πολιτική συναίνεση επιτεύχθηκε σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Δεν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι, αλλά για εθνικό πεπρωμένο και για ένα ζήτημα θεμελιώδους εθνικής υπευθυνότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και να υιοθετήσουν τους στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος, με στόχο την ανάκαμψη της χώρας, την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης πρέπει να συμφωνηθούν και να υιοθετηθούν από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα, είπε ότι δε θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο Επίτροπος Ρεν επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημείωσε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μία αναμόρφωση, στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών, που θα αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων.

Δυνατή μια «ήπια αναδιάρθρωση» κατά τον Γιούνκερ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα Τρίτη σε σεμινάριο του think tank Lisbon Council είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει ταχύτατα να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, έτσι ώστε το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της να καταστεί βιώσιμο, διότι αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο». Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι «εάν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε πρέπει να δούμε εάν είναι δυνατόν να κάνουμε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αντιτίθεμαι αυστηρά σε μια μείζονα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», αναφερόμενος για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την έναρξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη πριν από 18 μήνες.

Απορρίπτει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ

Με διαφορά μερικών λεπτών της ώρας έγινε γνωστή η αντίθετη άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον Αυστριακό τραπεζίτη και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι να δηλώνει στον κρατικό ραδιοσταθμό της χώρας του πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μια «ήπια αναδιάρθρωση» του χρέους της Ελλάδας. Ο Νοβότνι, πάντως, φαίνεται να συμφωνεί με τον Γιούνκερ ως προς τη σημασία των αποκρατικοποιήσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα θέματα που εκκρεμούν, κυρίως αναφορικά με το μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» σχολίασε.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει το βράδυ της Δευτέρας ότι «η αναδιάρθρωση, η αναμόρφωση είναι εκτός συζήτησης», μετά την δήλωση Γιούνκερ περί μιας «αναμόρφωσης» του ελληνικού χρέους, δηλαδή ένα τρόπο να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της χωρίς μείζονα αναδιάρθρωση.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σαφώς την περαιτέρω επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, τονίζοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη για ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας με χρονοδιάγραμμα. Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων και σήμερα, στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε πως στη διάρκειά της «δεν ελήφθησαν αποφάσεις, γιατί οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, καθώς απαιτείται βελτίωση και συμπλήρωση για μεγαλύτερη συνέπεια στην εκπλήρωση των στόχων, ενώ επισημάνθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει».

Ο Γ. Πεταλωτής αντέκρουσε όσα λέγονται για «έγγραφες απαιτήσεις συναίνεσης των κομμάτων». «Κανένα θέμα επιβολής δεν υπάρχει από τρίτους. Είναι θέμα ευθύνης, εμείς, οι κύριες πολιτικές δυνάμεις, να αντιληφθούμε την εικόνα της χώρας και να προωθήσουμε τις λύσεις που χρειάζονται», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση και η ΕΕ συμφώνησαν στην άμεση και την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου 1 για να ακολουθήσει το ακόμα πιο βάρβαρο Μνημόνιο 2, με πιο ισχυρή και φανερή συνεργασία των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, προκειμένου να οδηγηθεί δεμένος ο λαός στην πτώχευση για να σωθεί η πλουτοκρατία», σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Ενώ το Λα.Ο.Σ. σημείωσε: «Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Εκεί που έφεραν τα πράγματα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η συνέπεια είναι δυστυχώς το ξεπούλημα της Ελλάδας. Θα μας πάρουν το μπον φιλέ και θα μας αφήσουν το κατιμά. Η αρχή γίνεται με ότι απέμεινε από τον ΟΤΕ».
Δυνατή μια «ήπια αναδιάρθρωση» κατά τον Γιούνκερ