Οι ΗΠΑ «θα συνεργαστούν» στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος, και μέσα από το ΔΝΤ, υπογράμμισε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ads

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει στη στήριξη από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει και η Γερμανία θα έχει καίριο ρόλο στο σχεδιασμό της «λύσης». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «η ΕΕ μπορεί να λύσει την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους», που αποτελεί «μία δύσκολη υπόθεση».

Παράλληλα, ο Ομπάμα εκτίμησε ότι στην περίπτωση που εκδηλωθεί μία χρεοκοπία στην ευρωζώνη αυτό «θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία. Επομένως, χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι καλύτερες ιδέες για να λυθεί το πρόβλημα».

Πρόσθεσε ότι συμφώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ στις συνομιλίες που είχαν στο Λευκό Οίκο ότι «πρέπει να περιοριστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, να μην επιτραπεί να αποτελέσει έναν κίνδυνο για την επιχειρούμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

Ads

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι «η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εμποδίζει καίρια την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας», η οποία πράγματι δείχνει, στην προοπτική των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2012, να επιβραδύνεται.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε ότι κοινό συμφέρον στην ευρωζώνη είναι η κρίση χρέους να μην αποτελέσει, τελικά, κίνδυνο για την υπόσταση της ευρωζώνης, ενώ δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι «η Ουάσινγκτον θα επωμιστεί τις ευθύνες της στον οικονομικό τομέα, όπως ακριβώς πράττει η ΕΕ».

Τόνισε ακόμη ότι «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μοιράζονται ένα αμοιβαίο συμφέρον, να διασφαλίζουν ότι τα προβλήματα ενός μέλους δεν διαταράσσουν συγχρόνως τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, του ευρώ… Αν ένα μέλος κινδυνεύει και δημιουργεί κίνδυνο για το ευρώ, είναι συμφέρον κάθε άλλης-χώρας μέλους της ευρωζώνης να φροντίσει ότι το ίδιο το ευρώ δεν θα διατρέξει κίνδυνο, κι εμείς οι Γερμανοί θα δράσουμε κατά τρόπο ώστε, όπως και να έχει το πράγμα, να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του ευρώ».