Το 18,6% του οικογενειακού προϋπολογισμού ή το 20,1% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία – δηλαδή συνολικά 952 εκατομμύρια ευρώ – ξοδεύουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα σε ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια, σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας NESSE, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ads

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες του Νότου, όπου περισσότερο από 50% των μαθητών κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ξοδεύοντας τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Ακολουθούν οι Ισπανοί γονείς που διοχετεύουν στην παραπαιδεία 450 εκατομμύρια ευρώ, οι Ιταλοί με 420 εκατ. ευρώ και οι Κύπριοι με 111 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, παρατηρείται ότι το ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού, που διοχετεύεται προς την «σκιώδη εκπαίδευση», βαίνει αυξανόμενο και σε χώρες στις οποίες δεν υπάρχει παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων και φροντιστηρίων. Τα γαλλικά νοικοκυριά ξοδεύουν 2,2 εκατ. ετησίως με μια αύξηση της τάξης του 10% το χρόνο, οι Γερμανοί γονείς 1,5 εκατ. ευρώ και οι Αυστριακοί 126 εκατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που συγκέντρωσε το δίκτυο NESSE, σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζονται επίσης στη Βρετανία και το Βέλγιο, ενώ τις σειρήνες της παραπαιδείας, δεν υποκύπτουν ούτε οι χώρες που φημίζονται για το εκπαιδευτικό τους σύστημα όπως η Φινλανδία.

Γεωγραφικά, το φαινόμενο της παραπαιδείας κυριαρχεί στη νότια Ευρώπη, εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην ανατολική, αυξάνεται στη δυτική, ενώ τα τελευταία χρόνια το μικρόβιο έχει αρχίσει να «μολύνει» και τη βόρεια Ευρώπη.

Ads

«Στην πλειονότητά τους οι γονείς δεν καταφεύγουν στα ιδιαίτερα μαθήματα και τα φροντιστήρια, προκειμένου να καλυφθούν οι τυχόν αδυναμίες των παιδιών τους, αλλά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού, που δημιουργούνται από τα ίδια τα εκπαιδευτικά συστήματα», σύμφωνα με την έκθεση.