«Ως την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα» αναγνωρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, μεμονωμένων, χωρών με οικονομικά προβλήματα από το Ευρώ.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στο περιοδικό «Focus», αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή. «Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος», τόνισε, αλλά απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, παραπέμποντας στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που υποστήριξαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. «Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματατος και – συνδεδεμένη με αυτό – μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας», σημειώνει ο Σόιμπλε. «Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη», πρόσθεσε.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών σημειώνει ότι «με τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. «Αυτό αποδίδει – κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε», τόνισε.

Ads

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο εμπειρογνωμώνων «ΕΕΑG», μία ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών.