Έκτακτη Σύνοδο πραγματοποιούν σήμερα οι πρόεδροι των ΤΕΙ με αποκλειστικό θέμα την κατάργηση των 24 τμημάτων ΤΕΙ από την επόμενη χρονιά. Οι αντιδράσεις από πλευράς ιδρυμάτων προβλέπονται σφοδρές καθώς οι πρόεδροι των ΤΕΙ καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας για πολιτική υποβάθμισης και εξαθλίωσης της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η γενική συνέλευση της Κοινωνικής Θεολογίας Αθηνών, που επίσης δεν θα δεχθεί φοιτητές από το 2011-12, επιτίθεται στο υπουργείο, κάνοντας λόγο για παράνομη απόφαση.

Ads

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πάντως από τη Σύνοδο θα λείπουν τα δυο μεγαλύτερα ΤΕΙ της χώρας, αυτά της Αθήνας και του Πειραιά. Τα εν λόγω ΤΕΙ διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό εισακτέων την ίδια ώρα που τα περιφερειακά ΤΕΙ αντιμετωπίζουν το αντίθετο πρόβλημα. «Πρέπει να γίνει συνολικός ανασχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια. Είμαστε αντίθετοι σε αποσπασματικές ενέργειες» αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Ι. Τσάκνης, πρόεδρος της ομοσπονδίας διδασκόντων ΤΕΙ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη στο ρ/σ Real έκανε λόγο για όργιο σπατάλης, και ανέφερε κόστος 42.000 ευρώ ανά φοιτητή των σε περιφερειακό ΤΕΙ, το οποίο προκύπτει με βάση τα κονδύλια που έπαιρνε και τους λιγοστούς σπουδαστές που φοιτούσαν. Υποστήριξε δε, ότι τα ΑΕΙ προχωρούν σε «αλχημείες» για να παρουσιάσουν περισσότερους φοιτητές και να μη χάσουν κονδύλια. «Πρύτανης, που διαμαρτύρεται για υποχρηματοδότηση, ανακοίνωσε ότι είχε 85.000 φοιτητές. Μέσα από τη λεπτομερή καταγραφή που κάναμε προκύπτουν 45.000 φοιτητές» υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου. «Υπάρχει ανάγκη να αλλάξουμε τη λογική “κάθε χωριό και ΑΕΙ”. Όλη η κοινωνία ξέρει ότι τμήματα ΤΕΙ έγιναν άναρχα, καθώς κάθε υπουργός ίδρυε 10 ΤΕΙ και άφηνε “σφραγίδα” σε κάθε πόλη χωρίς εκπαιδευτική λογική. Αυτό που κάνουμε είναι εξορθολογισμός της πολιτικής, που συνοδεύεται και με οικονομικά κριτήρια» κατέληξε.

Παράλληλα, σε συνάντηση με εκπροσώπους της Βουλής, της Αυτοδιοίκησης και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, η υπουργός ανέφερε πως η μη εισαγωγή υποψηφίων TEI το έτος 2011/12 σε κάποια τμήματα δεν σημαίνει κλείσιμο. «Κοινός στόχος είναι κάθε εκπαιδευτική μονάδα να αναδιαρθρωθεί ή να αντικατασταθεί με άλλη, με στόχο την πραγματική συμμετοχή σπουδαστών, εκπαιδευτικό έργο με αποτέλεσμα και ουσιαστική επίδραση στην τοπική ανάπτυξη», επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.

Ads

Νέα κόντρα ΑΕΙ – υπουργείου για το πρόγραμμα Θαλής

Εν τω μεταξύ, νέα ένταση στις σχέσεις πανεπιστημιακών με το υπουργείου Παιδείας προκαλεί η ανακοίνωση των 435 προτάσεων ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων, οι οποίες προκρίνονται στη δεύτερη φάση αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλής». Η δημοσιοποίηση έγινε από την ιστοσελίδα του αρμόδιου υφυπουργού κ. Ιωάννη Πανάρετου και προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις, καθώς δεν υπάρχει η βαθμολογία και τα αξιολογικά σχόλια για κάθε πρόταση. «Διαπιστώνουμε στην πράξη ότι είναι κενή περιεχομένου η εξαγγελία του υπ. Παιδείας για διαφάνεια» τόνισε στην «Καθημερινή» η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα.