Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλά στο tvxs για το διακύβευμα των φετινών δημοτικών εκλογών.

Ads

Συνέντευξη στο Λευτέρη Αρβανίτη (Ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)

Υποστηρίζει ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια διοικητική μεταρρύθμιση που έρχεται να προσαρμόσει την λειτουργία του κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου και να παραχωρήσει σε ιδιώτες τις υποδομές, το περιβάλλον και τα φιλέτα της γης, για να αξιοποιηθούν με σκοπό το κέρδος. Ο κ. Ζαριανόπουλος δηλώνει ότι προτεραιότητα της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι να βάλει φρένο στην πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους στη φτώχια και την ανεργία και ότι μόνο με την απειθαρχία στις επιδιώξεις του Καλλικράτη και στην πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν κατακτήσεις.

Τι σημαίνουν για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι εκλογές της Κυριακής;

Οι δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την πολιτική που εφαρμόζεται, πόσο μάλλον που με την εφαρμογή του Καλλικράτη θα δοθούν στους Δήμους και τις Περιφέρειες αρμοδιότητες όπως η Παιδεία, η Υγεία, η δυνατότητα για πρόσθετη φορολογία κ.α., που έχουν καθοριστική σημασία για τη ζωή συνολικά των εργαζόμενων. Αυτό που λέει η Λαϊκή Συσπείρωση είναι ότι στις επερχόμενες εκλογές ο λαός πρέπει να ψηφίσει με κριτήριο τη ζωή του, τις ανάγκες του. Είναι προφανές, το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι η ψήφος υπέρ των συνδυασμών που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι ο λαός επικροτεί την εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα προκύψουν από τις εκλογές θα κληθούν να εφαρμόσουν στην πράξη τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, να απολύσουν τους συμβασιούχους, να βάλουν επιπλέον φόρους στο λαό κάθε περιοχής, να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να διώξουν τα παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς ή να αυξήσουν τα τροφεία. Αυτές τις πολιτικές θα εφαρμόσουν οι εκλεκτοί και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αυτές οι πολιτικές είναι απέναντι από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων. Η πολιτική των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ πρέπει να καταδικαστεί και στην ψήφο στις τοπικές εκλογές, όχι μόνο σα διαμαρτυρία, αλλά γιατί έχει σημασία ο συσχετισμός δυνάμεων μέσα στα όργανα που θα προκύψουν. Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι εκείνοι που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν μάχες στο πλάι του λαϊκού, του εργατικού κινήματος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των άλλων φτωχών- λαϊκών στρωμάτων, είναι εκείνοι που και μετά τις εκλογές θα είναι μπροστάρηδες σε κάθε μικρό και μεγαλύτερο αγώνα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Γι αυτό έχει σημασία η υπερψήφιση των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί θα βγει πιο δυνατός ο λαός, θα αποδυναμωθεί η ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίζει να εφαρμόζει τόσο το μνημόνιο όσο και όποια άλλη φόρμουλα βρεθεί για να πάρουν πίσω κάθε κατάκτηση των εργαζόμενων, του λαού, για να προστατεύσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Πως κρίνετε τον «Καλλικράτη». Είναι αποτέλεσμα κομματικής «κοπτοραπτικής» όπως ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση;

Ο ¨Καλλικράτης¨ είναι μια διοικητική μεταρρύθμιση που έρχεται να προσαρμόσει την λειτουργία του κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις του ¨Καποδίστρια¨ οι οποίες δεν έφεραν καμία βελτίωση στη ζωή του λαού κάθε περιοχής. Η όποια κριτική της ΝΔ δεν έχει να κάνει με την υπεράσπιση των εργαζόμενων από τις αλλαγές που θα φέρει ο Καλλικράτης, αλλά με επιμέρους διαφωνίες για τη χρηματοδότηση, για το χρόνο που επιλέχθηκε να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση, για τα όρια κάποιων Δήμων κλπ. Η ΝΔ συμφωνεί με τους κεντρικούς στόχους του Καλλικράτη, που είναι η πλήρης προσαρμογή των τοπικών κρατικών οργάνων διοίκησης έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα, για λογαριασμό του κεφαλαίου κεντρικές λειτουργίες. Έτσι, για παράδειγμα, μέσα από τον Καλλικράτη η Παιδεία και η Υγεία δίνονται στους Δήμους και τις Περιφέρειες, φεύγουν πλέον από την ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης και παραδίνονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ο Καλλικράτης όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στη λεγόμενη περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά θα παραδώσει σε ιδιώτες τις υποδομές, το περιβάλλον, τα φιλέτα της γης, για να αξιοποιηθούν με σκοπό το κέρδος. Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί που γίνονται για τη μεταρρύθμιση του κράτους είναι πέρα και μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων και γι αυτό τις απορρίπτουμε και θα τις αντιπαλέψουμε και σαν εκλεγμένοι στα όργανα διοίκησης.

Ads

Πρόσφατα, έκλεισε το κέντρο απογευματινής φύλαξης παιδιών του δήμου, η λειτουργία του ξενώνα υποδοχής προσφύγων είναι στον αέρα και οι συμβάσεις 400 συμβασιούχων του δήμου δεν ανανεώνονται. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα παραπάνω ζητήματα, δεδομένης της έλλειψης πόρων;

Τα προβλήματα στον τομέα της πρόνοιας, της παιδείας, της υγείας, δεν είναι μόνο αυτά. Να θυμίσουμε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων απορρίπτουν ένα σωρό παιδιά, η σχολή τυφλών δεν έχει χρηματοδότηση, τα σχολεία δεν έχουν χρήματα να βάλουν πετρέλαιο, στα νοσοκομεία μπαίνουν νέα χαράτσια. Όλα αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή στην πράξη του Καλλικράτη, που δίνει, χωρίς βέβαια τους αντίστοιχους πόρους, την ευθύνη για όλους αυτούς τους τομείς στους δήμους και τις περιφέρειες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, οι εκλεγμένοι της θα μπουν μπροστά, θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζόμενων και μέσα στα συμβούλια του δήμου, όμως και μέσα στο κίνημα. Θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη της πολιτικής που εφαρμόζεται, στην οργάνωση των αγώνων για να μπει φρένο σε αυτή την πολιτική. Μόνο με την απειθαρχία στις επιδιώξεις του Καλλικράτη και στην πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν κατακτήσεις. Να θυμίσουμε ένα παράδειγμα τέτοιας απειθαρχίας: ο δήμαρχος της Νίκαιας κόντρα με την κυρίαρχη πολιτική κατάφερε να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους του δήμου Νίκαιας. Θα διεκδικήσουμε πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα υψώσουμε κύμα αντίστασης σε ότι νέους φόρους πάνε να βάλουν στους εργαζόμενους της πόλης, θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που δίνονται από διάφορα προγράμματα της ΕΕ για τις ανάγκες των εργαζόμενων και όχι για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου.

«Καθαριότητα – κυκλοφοριακό – ασφάλεια και δημόσιοι χώροι». Ποιες είναι οι δεσμεύσεις της παράταξής σας για τα παραπάνω ζητήματα;

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια για να δοθούν αυτοί οι τομείς και οι υποδομές τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό που προωθείται είναι μέσα από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να παραδοθούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες σε αυτούς τους τομείς σε ιδιώτες , οι οποίοι θα βγάλουν τεράστια κέρδη και οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν θα είναι ακριβοπληρωμένες από τους εργαζόμενους, το λαό κάθε περιοχής. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, αυτή είναι και η πολιτική που θα εφαρμόσουν οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο δήμο της Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα είναι τα απαραίτητα έργα και υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει ο δήμος στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα κάθε περιοχής να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους, να είναι φτηνά, ώστε να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά, να γίνονται δηλαδή για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες και όχι τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή είναι και η δέσμευση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η καθαριότητα να παραμείνει στην αρμοδιότητα των δήμων, με υπηρεσίες που θα είναι στην ευθύνη τους, με εργαζόμενους με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν ποιοτικά και φτηνά τις ανάγκες των εργαζόμενων. Όλοι οι δημόσιοι χώροι να παραμείνουν στο δήμο, να μην ξεπουληθούν, να μη δοθούν για αξιοποίηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των κατοίκων. Να μη μετατραπούν οι δήμοι σε κατασταλτικούς μηχανισμούς στο όνομα της ασφάλειας, αλλά να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της εγκληματικότητας.

Κύριε Ζαριανόπουλε έγιναν προσπάθειες από την πλευρά του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός ενιαίου αριστερού συνδυασμού στο δήμο Θεσσαλονίκης ή κρίνατε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις;

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης συγκροτείται από ανθρώπους που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Δεν αποτελείται μόνο από Κομμουνιστές, αλλά από αγωνιστές που έχουν δείξει ότι μπορούν να μπουν μπροστά, να οργανώσουν τους αγώνες του κινήματος, με συνέπεια και σταθερότητα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζόμενων, της νεολαίας, των γυναικών, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών. Αυτή είναι και η δικιά μας αντίληψη για τον «αριστερό» συνδυασμό και πιστεύουμε ότι καταφέρνουμε μέσα από το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης να εκφραστούν οι αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, που είναι και η μόνη εγγύηση για τη συνέχιση αυτών των αγώνων και τον προσανατολισμό τους. Ένας ενιαίος «αριστερός» συνδυασμός, με δυνάμεις όπως αυτές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δρα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Το αντίθετο, δημιουργεί αυταπάτες στο ίδιο το κίνημα ότι μπορούν να δοθούν φιλολαϊκές λύσεις μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΕ. Αυτές οι δυνάμεις έχουν στηρίξει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έχουν στηρίξει επώδυνες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έχουν στηρίξει μέσα από τις παρατάξεις τους στα εργατικά κέντρα και τη ΓΣΕΕ το ξεπούλημα των εργατικών αγώνων.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες σας. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης και ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας, εφόσον εκλεγείτε;

Προτεραιότητα μας είναι να βάλουμε φρένο στην πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους στη φτώχια και την ανεργία. Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα της ανεργίας, με ποσοστά που αυξάνονται διαρκώς και πλησιάζουν το 20% και μαζί με την πραγματική μείωση του εισοδήματος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και την ανατροπή όλων των εργασιακών σχέσεων, φέρνει τους εργαζόμενους πολλά χρόνια πίσω όσο αφορά το επίπεδο διαβίωσής τους. Αυτό που θα κάνουν οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι με όλες τους τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τα όργανα διοίκησης να στηρίξουν την πάλη του λαού όχι μόνο για να μη χάσει και άλλες κατακτήσεις, αλλά για να φτιάξει το δικό του κύμα διεκδίκησης απέναντι σε κάθε μνημόνιο ή παραλλαγή του, απέναντι σε κάθε εκβιαστικό δίλημμα. Θα είμαστε παρόντες σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα των εργαζόμενων, θα υπερασπιστούμε τα δικά τους συμφέροντα σε αντίθεση με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.