«H Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015», δήλωνε ο Σερβάς Ντερούζ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της τρόικας, την Παρασκευή, προκαλώντας «επικοινωνιακό πανικό» στην κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να αντιδράσει και να χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας…

Ads

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας προκαλούσαν πανικό και αντιδράσεις στην κυβέρνηση με το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας που πρότειναν, το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή έδινε στη δημοσιότητα το «επικαιροποιήμενο μνημόνιο», όπως αυτό προέκυψε από τις συζητήσεις και τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου λοιπόν αναφέρεται ότι στο «επικαιροποιήμενο μνημόνιο» προβλέπονται έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ την περίοδο 2011- 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ έως το 2012. Επιπλέον από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις.

Λίγο νωρίτερα από τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα φαίνεται τελικά ότι είχε δώσει μία πρώτη γεύση από τα συμφωνηθέντα, αλλά και από τις προθέσεις. Ο Μπομπ Τραα μιλώντας την Παρασκευή το πρωί σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδας πρότεινε η Ελλάδα να πουλήσει τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία, ώστε να αγοράσει το χρέος της. «Το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πλέον με περικοπές στις συντάξεις. Το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, για να μειώσει το χρέος, να βάλει τους κανόνες που θέλει και μετά να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη λειτουργία και εκμετάλλευση οργανισμών, λιμανιών κ.λπ.», τόνισε.

Η κυβέρνηση φαίνεται ενοχλημένη κυρίως με τους όρους που χρησιμοποιήθηκαν και τη στάση των εκπροσώπων της τρόικας. Άλλο η «εκποίηση» λένε και άλλο η «αξιοποίηση», ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής κυβερνητικά στελέχη ασκούν κριτική στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ως προς το επικοινωνιακό, θεωρώντας ότι τις ανακοινώσεις έπρεπε να τις κάνει ο ίδιος ώστε να τεθούν στο πλαίσιο που επιθυμεί η κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης», ανέφερε η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, στην οποία χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτη» η στάση των εκπροσώπων της τρόικας.

Ads

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις δημόσιες επιχειρήσεις, τονίζει ότι «κανένας πολίτης δεν θέλει να πληρώνει για πεθαμένους οργανισμούς χωρίς αντικείμενο ή για επιχειρήσεις, που η συντήρησή τους κοστίζει πολλαπλάσια από το όφελος για τους πολίτες».

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», η αντίδραση της κυβέρνησης συνδέεται από πολλούς υπουργούς και με τα εκλογικά σενάρια, τα οποία, το τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρωθεί. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με «ορόσημο» τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Παρά την αντίδραση της κυβέρνησης, την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «προσχηματική» – η ΝΔ ζήτησε μάλιστα και την απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου-, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», παρατηρεί καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις και σημειώνει ότι αφού γίνει η καταγραφή της περιουσίας του δημοσίου θα γίνει και «η πώληση γης, όπως είναι το παλαιό αεροδρόμιο». Στο ίδιο μήκος είναι και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα, Σερβάζ Ντερούζ, ο οποίος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει μεταξύ άλλων, «παραλίες για να αναπτυχθεί ο τουρισμός», το Ελληνικό, τη ΔΕΗ, αλλά και να μειώσει τη συμμετοχή της σε τράπεζες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», από κυβερνητικά στελέχη, οι δηλώσεις της τρόικας την Παρασκευή θεωρήθηκαν απόπειρα παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας
και γι’ αυτό υπήρξε αυτή η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, υψηλόβαθμα στελέχη σημειώνουν ότι μετά τη συνέντευξη τύπου από τα στελέχη της τρόικας δημιουργήθηκε ένα σκηνικό μη «διαχειρίσιμο πολιτικά».

Όπως αναφέρεται στο «Έθνος της Κυριακής», «η κυβέρνηση πρέπει να διασχίσει μέχρι το Μάρτιο ένα δαιδαλώδες τοπίο, όπως δημιουργήθηκε μετά από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, ζητώντας συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό και συνολική λύση για τη κρίση χρέους στο εξωτερικό». Άλλωστε, η κυβέρνηση με επιστολές προς τους πολιτικούς αρχηγούς τους κάλεσε σε διάλογο για το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής». ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΝΔ απάντησαν αρνητικά, ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται «να επανέλθει διεκδικώντας καθαρές θέσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς για το μέλλον της χώρας».

Για δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτήθηκαν έως το 2015, κάνει τώρα λόγο σε ανακοίνωσή της η τριμερής επιτροπή. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «οι τρεις Οργανισμοί σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση

«Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε επίσης ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές».