«Το τελευταίο διάστημα ζούμε ένα θρίλερ όσον αφορά την εκταμίευση ή όχι της 5ης δόσης από το πακέτο στήριξης», υπογραμμίζει ο χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής, Πάνος Παναγιώτου, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο XrimaNews.gr, επισημαίνοντας παράλληλα τις συνέπειες μιας τέτοιας προοπτικής στη διεθνή οικονομία και πολιτική.

Ads

Επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι αν δε λάβουμε τη δόση και το πρόγραμμα στήριξης παγώσει τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και δε θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ενώ καθώς η χώρα θα οδηγηθεί στην πτώχευση, το τραπεζικό της σύστημα θα υποστεί ένα πολύ μεγάλο σοκ με τεράστιες βλάβες. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα έχει επιπτώσεις και για το ίδιο το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνει ο Π. Παναγιώτου, αναδεικνύοντας την άλλη όψη του νομίσματος… δηλαδή το πως το «ελληνικό δράμα της μη καταβολής της 5ης δόσης μπορεί να μετατραπεί σε θρίλερ για την Ευρώπη».

Έτσι, διαπιστώνει ότι αν δεν καταβληθεί η 5η δόση, τότε η Τρόικα θα έχει, σχεδόν, εξασφαλίσει ότι:

Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους ύψους 150 δις ευρώ, περίπου, θα χάσουν τα κεφάλαια τους και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν αυτήν την απώλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ευρωπαϊκό και το διεθνή τραπεζικό κλάδο.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτοχος ελληνικών κρατικών ομολόγων ύψους, περίπου, 40 δις ευρώ θα πρέπει να τα θεωρήσει χαμένα και να μετατραπεί επισήμως σε προβληματική τράπεζα.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ θα πρέπει να ξεχάσουν τα χρήματα που έχουν δώσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, καθώς θα είναι αδύνατο νι’ αυτήν να τα αποπληρώσει, εκτός και αν είναι το ΔΝΤ και η ΕΕ αποφασισμένα να κινηθούν νομικά εναντίον της Ελλάδας σε μία διαμάχη που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες.

Οι διεθνείς τράπεζες, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες που έχουν ασφαλίσει ελληνικό χρέος ύψους 70 δις δολαρίων, θα πρέπει να πληρώσουν τους κατόχους των ασφαλίστρων ενώ αν η ‘μόλυνση’ της πτώχευσης μεταφερθεί και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία το ύψος των ασφαλίστρων που θα πρέπει να καταβληθούν θα είναι αρκετό για να προκαλέσει μία νέα κρίση.

Η ελληνική πτώχευση θα προκαλέσει, πιθανότατα, απογείωση των επιτοκίων δανεισμού στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, οδηγώντας την ευρωπαϊκή κρίση σε μία νέα διάσταση

Οι Μέρκελ, Σαρκοζί και όσοι πολιτικοί έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για το ελληνικό πακέτο στήριξης θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να ξεχάσουν τις πολιτικές τους καριέρες, καθώς θα κατηγορηθούν τόσο για την παταγώδη αποτυχία των πολιτικών τους αποφάσεων όσο και για το ότι ‘πέταξαν’ δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων φορολογούμενων σε μία ‘χαμένη υπόθεση’.

Η εμπιστοσύνη στα προγράμματα στήριξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα εξανεμιστεί, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πτώχευσης των δύο αυτών χωρών να απογειωθεί.

Η εμπιστοσύνη στο ΔΝΤ και την ΕΕ θα καταρρακωθεί και η κοινωνική κατακραυγή θα αυξηθεί κατακόρυφα κάνοντας δύσκολη την υλοποίηση προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης ακόμη και σε χώρες εκτός Ευρώπης, πόσο μάλλον εντός αυτής.

Καταλήγοντας διαμηνύει ότι «Αν η Τρόικα είναι έτοιμη να αποδεχτεί όλους τους παραπάνω κινδύνους και να αναλάβει την ευθύνη των συνεπειών που θα έχει η μη καταβολή της 5ης δόσης τότε θα πρέπει και η Ελλάδα να είναι έτοιμη να μη τη λάβει. Σε μία τέτοια περίπτωση εξάλλου και μετά τα δημοσιονομικά ρεκόρ που έχει πετύχει τους τελευταίους δώδεκα μήνες, τα εξαιρετικά σκληρά μέτρα που έχει λάβει αλλά και τα νέα μέτρα και προγράμματα που έχει ανακοινώσει, θα νομιμοποιείται να μιλά για μηδενική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για εκ των πραγμάτων ακατανόητα εχθρική στάση της Τρόικας απέναντι της και έτσι θα μπορέσει ‘δικαιωματικά’ να σβήσει χρέη ύψους δεκάδων δις ευρώ, αφού πια, παρά τη θέληση και την προσπάθεια της, δε θα μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Αν και τα πάντα είναι πιθανά και τίποτε δε μπορεί να αποκλειστεί, φαίνεται σχεδόν σίγουρα πως το ελληνικό δράμα της μη καταβολής της 5ης δόσης μπορεί να μετατραπεί σε θρίλερ για την Ευρώπη».