Στις διαδικασίες «fast track» εντάσσεται το Ελληνικό, όπως αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) στη σημερινή της δημοσίευση. Μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση συζητήθηκε και ο προγραμματισμός δράσης για άλλες, δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων.

Ads

Ο υπουργός επικρατείας Χάρης Παμπούκης, αναφερόμενος στο Ελληνικό, υποστήριξε ότι ένα «τολμηρό και οραματικό σχέδιο που μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης», ενώ παράλληλα επισήμανε τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης. «Το Ελληνικό θα βοηθήσει κατά συγκεκριμένο και επαγγελματικό τρόπο το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα της χώρας που δοκιμάζεται», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα για όλους τους κατοίκους της Αττικής», και ότι «θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας».

Σημειώνεται ότι ο Χάρης Παμπούκης θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Κατάρ, ώστε να συζητήσει για το Ελληνικό. Όπως τόνισε το γεγονός πως το Ελληνικό εντάσσεται πλέον στις διαδικασίες «fast track», «ενδιαφέρει κάθε εν δυνάμει σοβαρό επενδυτή».

Επιπλέον, ο Χάρης Παμπούκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά μόνο με το Κατάρ για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ωστόσο τόνισε ότι το Κατάρ είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής που έχει επιδείξει ενδιαφέρον. Το Κατάρ «διαθέτει συγκεκριμένη εμπειρία καθώς χειρίστηκε την ανάπλαση του Canary Wharf στο Λονδίνο, ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό, έχει τη βούληση και τη χρηματοοικονομική δυνατότητα. Ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία στις βασικές παραδοχές του σχεδίου της κυβέρνησης», τόνισε. Την επόμενη εβδομάδα εξάλλου θα ανακοινωθούν ο χρηματοοικονομικός και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για το σχέδιο του Ελληνικού.

Ads

Παράλληλα, ο Χάρης Παμπούκης αναφερόμενος στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσης της ΔΕΣΕ συζητήθηκαν «οι προτεραιότητες της Επιτροπής, ανά τομείς επενδυτικής δραστηριότητας, τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν και πρέπει να έχουν προτεραιότητα με βάση το γενικό συμφέρον και τα συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθήσουν».

Ακόμη σημείωσε ότι «ο στόχος είσπραξης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να περιλαμβάνει και επενδύσεις του νόμου για το fast track, αλλά όχι μόνο αυτές». Στη συνεδρίαση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Π. Ρήγας.

«Όλος ο λαός της Αττικής πρέπει να ξεσηκωθεί εναντίον του ξεπουλήματος του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού στο οποίο προχωράει η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες. Καμιά εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της. Είτε το παραδώσει σε ελληνικό είτε σε ξένο κεφάλαιο, για τα συμφέροντα του λαού και το επιβαρημένο περιβάλλον θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη. Ούτε ένα μέτρο δημόσιου χώρου δεν πρέπει να παραδοθεί στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Ο λαός έχει ανάγκη από πράσινο, ελεύθερους χώρους και υποδομές άθλησης, κοινωνικής φροντίδας και δημιουργίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.