Για «γελοίο αλλά και επικίνδυνο σίριαλ εναντίον του», που συνεχίζεται «σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του κυβερνητικού στελεχιακού δυναμικού, αλλά και αλλαγής της πολιτικής ατζέντας», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεχίζονται οι δηλώσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα, με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Πεταλωτή να κατηγορεί εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του απέναντι στις αποδοκιμασίες πολιτικών.

Ads

«Η κυβέρνηση απομονωμένη από την κοινωνία, αποδίδει τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών, όχι στην ίδια την κατεδαφιστική πολιτική της, αλλά στην Αριστερά. Ψάχνουν άλλοθι για να κρυφτούν και να δικαιολογήσουν τα μέτρα που με κοινωνική αναλγησία εφαρμόζουν με περικοπές των εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας, υπερφορολόγηση των αδυνάτων, ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου αλλά και χημικό πόλεμο ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως η θέση του «για τις αδιέξοδες πρακτικές βίας είναι απόλυτα σαφής. Δεν τις υιοθετούμε και είναι έξω από τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Αριστεράς».

«Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε παρόντες και αλληλέγγυοι στους ειρηνικούς, μαζικούς, μαχητικούς αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας (ανάμεσα τους ψηφοφόροι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις) ενάντια στην πιο σκληρή και κοινωνικά άδικη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Δεν πρόκειται να απολογηθούμε στην κυβέρνηση και το δικομματικό σύστημα για την μαχητική μας στάση. Συγχρόνως δεν θα γίνουμε λογοκριτές της λαϊκής αγανάκτησης», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το νέο γύρο αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ για τις αποδοκιμασίες κατά βουλευτών από διάφορες ομάδες, σημειώνει πως «δεν έχει στόχο μόνο τον αποπροσανατολισμό και την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων. Η κυβέρνηση και οι άλλοι μηχανισμοί του συστήματος με σχέδιο αξιοποιούν τις μεγάλες αντιφάσεις και παλινωδίες του ΣΥΝ, που από τη μία δεν αμφισβητεί το σύστημα και εχθρεύεται την ταξική πάλη, ενώ από την άλλη γοητεύεται από μικροαστικές αντιδράσεις και εκτονώσεις ορισμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων και να παγιδεύσουν σε διλήμματα και καταστάσεις που είναι χρήσιμα για το σύστημα. Θέλουν να συκοφαντηθεί και να «νομιμοποιηθεί» η καταστολή της οργανωμένης λαϊκή ανυπακοής και της ταξικής πάλης που αποτελεί το εμπόδιο στην αντιδραστική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και τον πραγματικό αντίπαλο που μπορεί να τον ανατρέψει».

Ads

Ενώ το Λα.Ο.Σ. κάνει λόγο για «πολύ επικίνδυνη “φάμπρικα” μετά το “δεν πληρώνω” στο “ευκόλως σε πλακώνω”. Κάποιοι σπέρνουν ανέμους και δυστυχώς θα θερίσουν τη δημοκρατία».