Νέες εσωκομματικές αναταράξεις προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας που καταδίκασε την απογραφή Αλογοσκούφη, επί διακυβέρνησης Καραμανλής.

Ads

Μιλώντας στο ρ/σ Flash, ο κ. Μιχελάκης υποστήριξε πως «όσο εγκληματικό είναι αυτό που κάνει ο Πάγκαλος τώρα, αλλά και οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, δυσφημώντας τη χώρα στο εξωτερικό, άλλο τόσο καταστροφική ήταν και η απογραφή Αλογοσκούφη».

Η δήλωση προκάλεσε εσωκομματική αναταραχή και η ηγετική ομάδα της ΝΔ επιχείρησε άμεσα να διαχωρίσει τον Γιώργο Αλογοσκούφη από τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ειδικά μετά το προ ημερών φιλικό τετ-α-τετ μεταξύ του πρώην και του νυν προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Η χθεσινή ήταν η πρώτη φορά επί ημερών της προεδρίας του κ. Σαμαρά που αποκηρύχτηκε δημόσια η απογραφή. Σημειώνεται πως η κίνηση αυτή της ηγεσίας της Ν.Δ. έγινε λίγες ημέρες μετά την παρέμβαση του Γ. Αλογοσκούφη στο «Βήμα της Κυριακής», όπου δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής του έλεγε «άσε τα μέτρα για αργότερα», μια φράση που έχει στραφεί εναντίον της «γαλάζιας» παράταξης.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του σημερινού «Βήματος», ο κ. Αλογοσκούφης που πληροφορήθηκε τις αιχμές της ηγεσίας της Ν.Δ ενοχλήθηκε ιδιαιτέρως. «Η απογραφή δεν ήταν απόφαση ενός μόνο υπουργού. Ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Τη ζητούσε η Ε.Ε. και η Eurostat» ήταν το μήνυμά του μέσω στενών του συνεργατών.

Ο ίδιος είχε δεχθεί και προ ημερών σφοδρή επίθεση, τόσο δημόσια, όσο και παρασκηνιακά, από τους «καραμανλικούς», για τα όσα είπε στο «Βήμα της Κυριακής». Μάλιστα, ο κ. Μιχελάκης, όταν του ζητήθηκε να κάνει σχόλιο, απέφυγε και όταν ρωτήθηκε εάν ο κ. Αλογοσκούφης παραμένει μέλος της ΝΔ, είπε με έμφαση: «Δεν το γνωρίζω. Εχει φύγει;».

Από την άλλη, κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, έλεγαν ότι ήταν σωστή η τοποθέτηση του κ. Μιχελάκη και έλεγαν πως το μόνο που προσέφερε η απογραφή ήταν να εμφανίσει μεγαλύτερο το έλλειμμα και να δώσει αφορμή για σειρά αρνητικών σχολίων για την ελληνική οικονομία.

«Η απογραφή ήταν ορθή, κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία αποκατέστησε το κύρος της χώρας που είχε τρωθεί» φέρονται να διαμήνυσαν με έντονη ενόχληση «καραμανλικοί» βουλευτές που συνομιλούν με τον Κ. Καραμανλή και συμπλήρωναν πως «Κανείς δεν εγκλώβισε κανέναν. Η απόφαση για απογραφή ελήφθη, όπως όλες οι κρίσιμες αποφάσεις από την Κυβερνητική Επιτροπή».

Για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, οι «καραμανλικοί», αφού θυμίζουν ότι πέρυσι η ηγεσία της Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς, χαρακτήριζαν «απαραίτητη» και «επιβεβλημένη» την απογραφή, επικαλούνται δυο επιστολές, μια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μια από την Eurostat.