Την έγκρισή τους για εκταμίευση και της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δις ευρώ, έδωσαν οι επικεφαλής της τρόικας, ζητώντας όμως επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το μνημόνιο, αλλά και αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ. Υπουργείο Οικονομικών και τρόικα συμφώνησαν για το «επικαιροποιημένο μνημόνιο».

Ads

«H Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015» είπε ο Σερβάς Ντερούζ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι επικεφαλής της τρόικας επιβράβευσαν την κυβέρνηση για τις δραστικές περικοπές δαπανών, ωστόσο επισήμαναν ότι «πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια». «Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που είχε η Ελλάδα για τα επόμενα δύο χρόνια προέβλεπε έσοδα 15 δισ.ευρώ. «Η κυβέρνηση είναι πολύ αισιόδοξη ότι αυτό το πόσο των 15 δισ ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και τα 35 δισ μετά είναι εφικτό» είπε ο Ντερούζ. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα. Για να βοηθήσουμε στην μείωση του δημοσίου χρέους και να στηρίξουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ενισχύσει τις ιδιωτικοποιήσεις», πρόσθεσε ο Ντερούζ. Από την πλευρά του ο Πόουλ Τόμσεν τόνισε ότι «τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για τη μείωση το χρέους».

Αναφερόμενοι στις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι Τόμσεν και Ντερούζ τόνισα ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.

Ads

Κοινή ήταν η διαπίστωση και των τριών εκπροσώπων της Τρόικας, ότι «απαιτείται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να εξακολουθήσει να παραμένει σε θετική τροχιά η υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας». Επιπλέον και οι τρεις επικεφαλής υποστήριξαν ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει το οικονομικό πρόγραμμα τις κυβέρνησης και κατανοεί την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της τρόικας χαρακτήρισαν το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής ως «ένα ζωντανό οργανισμό» που προσαρμόζεται, τροποποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες που προκύπτουν και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επίτευξη των στόχων όσον αφορά το έλλειμμα.

Η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Πουλήστε δημόσια περιουσία για να αγοράσετε χρέος

Την επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα με πώληση της δημόσιας περιουσίας, πρότεινε o Μπομπ Τραα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όπως τόνισε, μιλώντας σε συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Τράπεζα της Ελλάδας και το κέντρο Σπουδών για τη Νοτιοαναλτική Ευρώπη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (SEESOX), η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει τα «πάγια» περιουσιακά της στοιχεία, ώστε να αγοράσει το χρέος της. «Αυτή τη στιγμή τα ομόλογα της Ελλάδας πωλούνται πολύ φθηνότερα έτσι μπορεί να πετύχετε μια καλή συμφωνία», σημείωσε.

«Το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πλέον με περικοπές στις συντάξεις. Το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, για να μειώσει το χρέος, να βάλει τους κανόνες που θέλει και μετά να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη λειτουργία και εκμετάλλευση οργανισμών, λιμανιών κ.λπ.», δήλωσε ο Τραα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα συνέστησε να συνεχιστεί η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και των προσλήψεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά ο περιορισμός του ορίου των προσλήψεων 5 προς 1 στο Δημόσιο, Παράλληλα, έκανε λόγο για πελατειακή σχέση του κράτους, παραλληλίζοντας τον κρατικό μηχανισμό με μια Mercedes που κινείται με 20 χιλιόμετρα.

Αναφερόμενος στα θέματα της διαφάνειας, ο Τραα τόνισε ότι «παρά τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει ακόμη που πηγαίνουν οι κρατικές δαπάνες και κατά πόσο αξιοποιούνται. Επιπροσθέτως άσκησε κριτική γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει τις οφειλές του Δημοσίου».

Τέλος ζήτησε περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, σαρωτική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αποτελεσματικότερο φορολογικό μηχανισμό καθώς και καλύτερο έλεγχο στις δαπάνες του δημόσιου.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης…

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση», τονίζεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. «Oι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να αντιμετωπίσουν το μνημόνιο διαρκείας της φτώχειας και της ανεργίας πρέπει να απεγκλωβιστούν οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ξεπεράσουν τις αυταπάτες και την μοιρολατρία», προσθέτει το ΚΚΕ.

«Την πολιτική της τρόικας την εμπνεύστηκε, την εκφράζει και την υλοποιεί η κυβέρνηση» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει το νέο στόχο των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ως έγκλημα ενάντια σε κάθε προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. «Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που θα παλέψουν για την υπεράσπισή του», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: Αποκρατικοποιήσεις και χορήγηση 30 δις στις τράπεζες προβλέπει το «επικαιροποιημένο μνημόνιο»