Το υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως οι νεοσύλλεκτοι του Νοεμβρίου θα είναι υπερδιπλάσιοι από άλλες χρονιές. Οι εκτιμήσεις της Στρατολογία για τους νεοσυλλέκτους της ΕΣΣΟ Νοεμβρίου κάνουν λόγο για 15.000 νεοσύλλεκτους, αριθμός που εάν επαληθευτεί θα αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας, δεδομένου ότι στην προηγούμενη ΕΣΣΟ, του Αυγούστου, είχαν καταταγεί μόλις 7.500 κληρωτοί.

Ads

Εκτιμάται ότι αιτίες για την κάθετη αυτή αύξηση στους νεοσύλλεκτους αποτελούν η οικονομική κρίση και η ανεργία που μαστίζει τους νέους της Ελλάδας. Επιπλέον ο χρόνος της θητείας, των εννέα μηνών, αποτελεί κίνητρο για να ξεμπερδεύουν μια κι έξω τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το τελευταίο διάστημα μειώθηκαν και οι ανυπότακτοι κατά 10% και «ο αριθμός τους τείνει να μειώνεται» , όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή στο Βήμα.

Όπως γράφουν όμως τα σημερινά Νέα και το Βήμα, η αθρόα προσέλευση νεοσύλλεκτων φέρεται να έχει προβληματίσει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τη στιγμή που προσφάτως, με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων που επετεύχθη, έχουν καταργηθεί πολλές στρατιωτικές μονάδες και έχει περιορισθεί ο αριθμός των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ).

Σύμφωνα με τις εφημερίδες αυτές, πραγματοποιούνται συσκέψεις προετοιμασίας, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση που σημειωθούν προβλήματα, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί σε έναν μικρό αριθμό κληρωτών να καταταγούν στην επόμενη ΕΣΣΟ του Φεβρουαρίου. «Μιλάμε για εκτιμήσεις, ότι θα έχουμε διπλάσιο αριθμό νεοσυλλέκτων και παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να είναι όλα έτοιμα» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης.

Ads