Υπερψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στην ονομαστική ψηφοφορία της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν 155 βουλευτές, κατά 138 βουλευτές ενώ πέντε βουλευτές δήλωσαν παρών. Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Ads

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, συμμετείχαν 298 βουλευτές, καθώς απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Λιάνης. «Όχι» ψήφισαν 138 βουλευτές της ΝΔ -πλην της κ. Παπαδημητρίου- του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατική Αριστεράς, οι ανεξάρτητοι Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου (που συγκροτούν το νέο κόμμα Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών), Σοφία Σακοράφα, Ευ. Παπαχρήστος, καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος -λόγω της αρνητικής ψήφου του- διεγράφη από την ΚΟ του κόμματος. «Παρών» δήλωσαν οι πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας και συγκεκριμένα η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Κώστας Κιλτίδης και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο μετέδωσαν ζωντανά τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα CNN, BBC και Al Jazeera.

Εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο

Καταψήφισε τελικά το Μεσοπρόθεσμο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο κ. Κουρουμπλής τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Την επιστολή, με την οποία γνωστοποιείται η διαγραφή του κ. Κουρουμπλή, έστειλε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του και θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής. «Πατριωτισμός, κατά την αντίληψη μου, είναι η σύγκρουση με την κοινωνική αδικία που δημιουργείται από την άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης». «Η απαξίωση των βουλευτών στην συνείδηση του λαού είναι αποτέλεσμα μιας στυγνής λογικής της περίφημης κομματικής πειθαρχίας που στραγγαλίζει την ουσία της πολιτικής» τονίζει σε ανακοίνωσή του μετά την ψηφοφορία ο κ. Κουρουμπλής και καταλήγει: «Το πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στο τόπο και την κοινωνία είναι η στάση μου αυτή».

Ads

Αντίθετα ο Αλ. Αθανασιάδης παρότι είχε εκφράσει πολλές φορές τις αντιρρήσεις του και είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κυρίως λόγω της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, τελικά το υπερψήφισε, υποστηρίζοντας ότι άλλαξε γνώμη μετά τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, επέτρεψε στον βουλευτή να αιτιολογήσει την απόφασή του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενέργεια που αντίκειται στον κανονισμό της Βουλής. «Όλοι γνωρίζετε τις αντιρρήσεις μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αντέδρασα σε δύο θέματα που αφορούσαν την ενέργεια και τους υδάτινους πόρους. Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και τις δεσμεύσεις του υπουργού και επειδή αντιλαμβάνομαι το κρίσιμο της απόφασης ψηφίζω ναι» δήλωσε ο κ. Αθανασιάδης.

Επιπλέον η βουλευτής της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου, αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί ενώ υπερψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, κάτι που είχε προαναγγείλει στην ομιλία της, ανακοινώνοντας και την ανεξαρτητοποίησή της. «Η κα Έλσα Παπαδημητρίου ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τις τάξεις της ΝΔ. Αυτοδιαγράφηκε. Η ΝΔ συνεχίζει την πορεία ελπίδας και ευθύνης που οφείλει στον ελληνικό λαό» υποστήριξε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

«Καλό» χαρακτήρισε, από το Βουκουρέστι όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ξεπέρασε ένα μεγάλο εμπόδιο, πήρε ψήφο από τη Βουλή και τώρα δεν μένει παρά να αποδείξει με τη δουλειά της ότι είναι άξια της εμπιστοσύνης του λαού».

«Έγινε ένα σημαντικό βήμα. Αύριο θα γίνει και το δεύτερο βήμα (σ.σ.: με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου), για να πάω την Κυριακή στο Eurogroup, με ισχυρά δείγματα αξιοπιστίας της χώρας» δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Δείτε επίσης: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου