Μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχαν σήμερα συζητήσεις προκειμένου να αποφασίσουν πως θα κινηθούν αναφορικά με πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία «αποτελεί την τελευταία και αν δεν γίνει και αυτή αποδεκτή θα υπάρξει σίγουρα αδιέξοδο», όπως διαμηνύει. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των μεταναστών που έχει μεταφερθεί σε νοσοκομεία ξεπερνά τους 100. Νωρίτερα σήμερα, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας, έπειτα από καταγγελία της διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού, όπου νοσηλεύονται ορισμένοι από τους μετανάστες, πως «παρεμπόδισαν την προσπάθεια σίτισης των απεργών πείνας».

Ads

Μιλώντας στο tvxs.gr, η κ. Λουκία Κοτρωνάκη, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης εξηγεί πως το μεσημέρι της Δευτέρας, οι συνοδοί των απεργών πείνας στον «Ερυθρό Σταυρό» μετέβησαν στο διοικητή του νοσοκομείου για να μεταφέρουν την επιθυμία των μεταναστών να μην λάβουν καμία μορφής σίτιση. «Ο διοικητής θεώρησε σκόπιμο να συλληφθούν οι δύο κοπέλες για παρεμπόδιση της σίτισης των μεταναστών». Όπως διευκρινίζει πάντως η κ. Κοτρωνάκη, οι 2 κοπέλες που συνελήφθησαν δεν είναι εκείνες που «ανέλαβαν να μεταφέρουν στο διευθυντή τη βούληση των μεταναστών», αλλά άλλες που τις αντικατέστησαν μετά το περιστατικό.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες για παρεμπόδιση σίτισης των μεταναστών, βάσει των οποίων ο διοικητής του «Ερυθρού Σταυρού» υπέβαλλε και μήνυση, η κ. Κοτρωνάκη σημειώνει ότι «οι άνθρωποι δεν είναι κλινικά νεκροί, έχουν επιθυμίες. Αλλά εκείνη την ώρα δεν μπορούσαν να σηκωθούν από τα κρεβάτια τους και να μεταφέρουν οι ίδιοι τις επιθυμίες τους». Σε βάρος των 2 κοριτσιών, που βρίσκονται στη ΓΑΔΑ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για άσκηση βίας και απόπειρα σωματικής βλάβης.

«Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει την απεργία πείνας των 300 μεταναστών με την αστυνομική καταστολή. Επειδή ο αγώνας δεν έσπασε ούτε από τις κακουχίες ούτε από την εκστρατεία συκοφάντησης, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες επιστρατεύουν τώρα την κρατική βία. Από το πρωί γινόμαστε αποδέκτες μιας “άνωθεν” οργανωμένης διαρροής ότι οι απεργοί πείνας απειλούνται με απέλαση αν δεν δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης για εξάμηνο καθεστώς ανοχής. Και για να μη μένουν στα λόγια, συνελήφθησαν σήμερα στον Ερυθρό Σταυρό δύο αλληλέγγυες φοιτήτριες που συνόδευαν νοσηλευόμενους απεργούς πείνας. Είχαν προηγηθεί η εντολή του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Αντώνη Ζαχάροφ να αφεθεί φαγητό στα τραπεζάκια των νοσηλευόμενων απεργών, η άρνηση των απεργών πείνας να το δεχτούν και η υπενθύμιση των αλληλέγγυων συνοδών ότι τέτοιου είδους “ιατρικές” πρακτικές συνιστούν βασανιστήριο και φέρνουν στη μνήμη τις αποφράδες ημέρες των “γιατρών του Βιντέλα”. Από τη μεριά μας, τα μόνα πια που έχουμε να πούμε είναι: Πρώτον, η διαφαινόμενη κυβερνητική επιλογή ανοίγει τις πύλες της αβύσσου. Δεύτερον, η καταστολή ούτε κάμπτει ούτε φοβίζει κανέναν», τονίζει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή της.

Ads

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου, με έγγραφό της προς τον διοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Άρη Μουσιώνη, γνωστοποιεί ότι δεν έχει νομική δυνατότητα «να χορηγήσει εντολή, ή άδεια για επιχείρηση, ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης», ενώ τονίζει τις ποινικές ευθύνες των γιατρών αν δεν πράξουν, όσα οφείλουν, για τη σωτηρία ασθενούς. «Ο γιατρός έχει το δικαίωμα, αλλά επέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, να προβεί κατά τους κοινώς παραδεκτούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία που θεωρείται αναγκαία για τη σωτηρία ή τη διασφάλιση της ζωής ή της υγείας του ασθενούς. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει να θεωρηθεί ως δράστης εγκλήματος δια παραλείψεως», τονίζει η κ. Ράικου.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών επανήλθε με την «τελευταία του πρόταση», όπως διαμηνύει, καθώς αν δεν γίνει και αυτή αποδεκτή, θα υπάρξει σίγουρα αδιέξοδο. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει 3 σκέλη: 1ον, για το καθεστώς ανοχής, προτείνει παραμονή 6 μήνες ή και παραπάνω, 2ον, αν συντρέχει ανθρωπιστική ανάγκη να μπορούν να μεταβούν στην πατρίδα τους και να επιστρέψουν, τρίτον, απαιτούνται πλέον 12 χρόνια εργασίας για να κατατεθεί αίτηση νομιμοποίησης. Σε Αθήνα και Θεσαλονίκη, οι μετανάστες απεργοί πείνας συζήτησαν σχετικά με την πρόταση αυτή.

Η λήψης μιας σχετικής απόφασης, όπως εξήγησε στο tvxs.gr ο κ. Μάρκος Χατζσάββας, από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, είναι περίπλοκη, καθώς απαιτείται ο συντονισμός και η συνεννόηση με όλους τους συμμετέχοντες στην απεργία πείνας: εκείνους που βρίσκονται στην Υπατία, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στα νοσοκομείο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ο κ. Χατζησάββας διευκρινίζει πως ακόμη κι αν υπάρξει μια θετική απάντηση στην πρόταση, δεν θα σημαίνει αποδοχή των όρων που θέτει το υπουργείο και άμεσο τερματισμό της κινητοποίησης, αλλά να αποτελέσουν οι όροι αυτοί τη βάση μιας νέας συζήτησης μεταξύ μεταναστών και υπουργείου Εσωτερικών, ίσως και από αύριο. Σύμφωνα, με το Νίκο Γιαννόπουλο, από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, οι απεργοί πείνας κατήγγειλαν τα σημερινά περιστατικά, ενώ δείχνουν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν μια νέα συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει κάποιο ραντεβού αύριο.

Για την προηγούμενη πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, εκπρόσωποι των μεταναστών τόνιζαν ότι το καθεστώς ανοχής για «6+6 μήνες» που προτείνει η κυβέρνηση δεν είναι αρκετό και δεν είναι η κατάλληλη απάντηση μετά από 40 ημέρες απεργίας πείνας. Οι απεργοί πείνας ζητούν την ένταξή τους στο καθεστώς του νόμου «περί φιλευσπλαχνίας», που προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη χορήγηση άδειας εργασίας. Σύμφωνα με τον τ/σ Mega, η κυβέρνηση ανοίγει ακόμη και θέμα απέλασης στην υπόθεση των μεταναστών που φιλοξενούνται στο Μέγαρο Υπατία, σε περίπτωση που εκείνοι συνεχίσουν να αρνούνται τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε περίπτωση που δεν δεχθούν τη μεταφορά τους, θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία της απέλασης.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πριν να είναι αργά, επικαλούμενη το παράδειγμα των μεταναστών από το Μπαγκλαντές, που, όπως είπε, προτίμησαν να πηδήξουν στη θάλασσα μέσα στο κρύο προκειμένου να γλιτώσουν τη βίαιη επιστροφή στις πατρίδες τους.

Περισσότεροι από 100 μετανάστες στο νοσοκομείο

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 100 μετανάστες απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί από το μέγαρο Υπατία και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στην 43η ημέρα απεργίας πείνας, εμφανίζουν αρρυθμίες, καρδιολογικές διαταραχές και περιτονίτιδες.

Επιπλέον, πολλοί από όσους δεν νοσηλεύονται, παρουσιάζουν ήδη υποθερμία, με τη θερμοκρασία τους να έχει πέσει στους 34 ή 35 βαθμούς. Κάποιοι από τους απεργούς σταμάτησαν να παίρνουν και υγρά, με την υγεία τους να βρίσκεται έτσι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Χθες, το υπουργείο Υγείας ζήτησε τη μεταφορά όλων των μεταναστών σε νοσοκομεία, λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, την πρόταση απέρριψαν οι μετανάστες, αρνούμενοι να αποχωρήσουν από τους χώρους, όπου πραγματοποιούν την απεργία. «Αν νοιάζεστε για τις ζωές µας, δώστε µας χαρτιά και θα φύγουµε αµέσως από δω». Αυτή την απάντηση έδωσαν οι εκπρόσωποι των απεργών πείνας στα στελέχη του υπουργείου Υγείας που µετέβησαν χθες στο Μέγαρο Υπατία, τονίζοντας, σύμφωνα με τα Νέα, ότι η επιχείρηση µεταφοράς που ζήτησε το υπουργείο αποτελούσε πρόσχηµα για την εκκένωση του µεγάρου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που παρακολουθούν την πορεία της υγείας των μεταναστών που φιλοξενούνται στο κτίριο της Υπατίας στην οδό Πατησίων, οι απεργοί πείνας που μεταφέρθηκαν χθες στο νοσοκομείο είχαν συμπτώματα αφυδάτωσης και μυϊκούς σπασμούς, ενώ ορισμένοι βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη νεφρική ανεπάρκεια. Στη Θεσσαλονίκη, ένας απεργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε προκωματώδη κατάσταση εξαιτίας υπογλυκαιμικού επεισοδίου, ενώ άλλοι με υπόταση και κάποιοι με βραδυκαρδία.