Αύξηση του ΦΠΑ στο εμφιαλωμένο νερό με συντελεστή 23%, αντί για 13% προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Ads


Τα προϊόντα που αλλάζουν συντελεστή ΦΠΑ 23%
από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τηΝ εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, είναι τα εξής:

1) Τα νερά στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και αεριούχα νερά με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά

2) Τα αεριούχα νερά ή τεχνητά μεταλλικά νερά

3) Τα έτοιμα ροφήματα και αναψυκτικά. Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι ως έτοιμα ροφήματα νοούνται και τα παρασκευάσματα με βάση τον καφέ και το τσάι

Ads

4) Οι χυμοί φρούτων ή λαχανικών


Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού
(Σ.Ε.Φ.Υ.Μ.Ε.Ν.) σε σχετική ανακοίνωσή του, ανέφερε:

«τον τελευταίο χρόνο οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπες με τις σημαντικές δυσκολίες που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στο σύνολο της αγοράς.
Η αύξηση του Φ.Π.Α. από 9% σε 13% και η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχουν ήδη οδηγήσει την αγορά του εμφιαλωμένου νερού σε πτώση που κυμαίνεται μεταξύ 15%-20%, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία-εκτιμήσεις για το 2011. Την ίδια στιγμή η Πολιτεία φέρεται να εξετάζει, σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο για το Μεσοπρόθεσμο, το ενδεχόμενο να επιβάλλει περαιτέρω αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην κατηγορία του ανθρακούχου νερού, με τη λογική ότι πρόκειται για προϊόν πολυτελείας.

Ωστόσο, για συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών, το ανθρακούχο νερό είναι συνδεδεμένο με τη διατήρηση της καλής υγείας και αποτελεί τη μοναδική επιλογή τους για την ικανοποίηση της βασικής τους ανάγκης για νερό. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες, περισσότερο από το 50% των καταναλωτών ανθρακούχου νερού το επιλέγουν για να διευκολύνουν την πέψη τους.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού, αρκετές εταιρείες του οποίου παράγουν αποκλειστικά ανθρακούχο νερό, είναι ένας κλάδος που, παρά τις όποιες προκλήσεις, έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση: Προσφέρει στους καταναλωτές ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα στην καλύτερη δυνατή τιμή, ενώ απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για τους παραπάνω λόγους, η κατανάλωση ανθρακούχου νερού
θα έπρεπε να ενθαρρύνεται, και όχι να αποτρέπεται μέσω αυξημένων φόρων. Ενδεχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. στο ανθρακούχο νερό θα είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση στην κατανάλωση, τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας που αυτές συντηρούν και άρα τη μείωση αντί για αύξηση των εσόδων του κράτους, με αποτέλεσμα οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία να είναι μεγαλύτερες από το προσδοκώμενο όφελος μιας τέτοιας κίνησης, που δε θα ξεπερνούσε το ποσό των 2.000.000 ευρώ».

Οικονομική επιβάρυνση και για καταναλωτές φυσικού αερίου

Από το φθινόπωρο, όπως αναφέρει η ίδια εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών εκτός από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα επιβληθεί στο φυσικό αέριο και άλλη μία επιβάρυνση. Ειδικότερα, ορίζεται ότι ο ΦΠΑ 13% που επιβάλλεται ήδη στο φυσικό αέριο, θα υπολογίζεται και επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης, δηλαδή θα πληρώνεται φόρος για το φόρο.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) ζητά να αποσυρθούν ή να τροποποιηθούν άμεσα οι διατάξεις για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 1η Σεπτεμβρίου 2011 στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Με επιστολή του μάλιστα, προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, προτείνει, ότι εάν για λόγους ταμειακούς δεν αποσυρθεί ο ΕΦΚ, να επιβληθεί σε όλα τα καύσιμα -και στον λιγνίτη- και μάλιστα σε ευθεία αναλογία με τις εκπομπές CO2 ανά MWh.

Η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υποστηρίζει ο ΕΣΑΗ, αντιβαίνει ευθέως στο κοινοτικό δίκαιο και αναφέρεται στην Οδηγία 2003/96/ΕΚ όπου: «τα κράτη μέλη απαλλάσσουν από τη φορολογία ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας».