Ads

Σε πολιτικό επίπεδο στράφηκε σήμερα η προσοχή μετά τα αιματηρά γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, με αφορμή τον πολύ σοβαρό τραυματισμό διαδηλωτή στη Γενική Απεργία της Τετάρτης, αλλά και τα πογκρόμ κατά μεταναστών που σημειώθηκαν χθες από ακροδεξιές ομάδες. Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, παραβρέθηκε σε σύσκεψη με τους αρχηγούς όλων των σωμάτων ασφαλείας.

«Μια υπηρεσία, όσο δημοφιλής και αν είναι, είναι προτιμότερο να διαλυθεί και να ανασυσταθεί από την αρχή, παρά να λειτουργεί με ιδιόμορφο καθεστώς και με συντεχνιακή συγκάλυψη κρουσμάτων αυθαιρεσίας, βίας και κατάχρησης εξουσίας» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής μιλώντας την Παρασκευή στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ ενώπιον των αρχηγών και αξιωματικών των τριών Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και του διοικητή της ΕΥΠ.

«Υπάρχει εμφανές δημοκρατικό έλλειμμα στα Σώματα Ασφαλείας. Η αυθαιρεσία ενδημεί εντός των Σωμάτων Aσφαλείας» επισήμανε και καταδίκασε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται. Ερωτηθείς σε ποιες υπηρεσίες αναφέρεται έκανε λόγο για μονάδες πρώτης γραμμής που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και επιχειρούν με πεζές περιπολίες. Ωστόσο, κατά την ομιλία του τόνισε ότι η χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών «νομιμοποιεί» την βία από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και πρόσθεσε πως «με τσεκούρια, πέτρες και μολότοφ δεν γίνονται πολιτικοί αγώνες». Υποστήριξε δε, ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Ads

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το γεγονός ότι ανάμεσα στις 40 προσαγωγές Ελλήνων που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, κατά τις επιθέσεις ακροδεξιών σε βάρος μεταναστών, δεν βρέθηκε ούτε ένας που να κατέχει αιχμηρό αντικείμενο, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά «είναι εντυπωσιακό», αφήνοντας πολλές ερμηνείες.

Για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ανέφερε ότι είναι απόρροια της αδράνειας εκ μέρους των αρμόδιων αρχών, τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι σύνθετα και δεν μπορούν να λυθούν δια μαγείας. Συμπλήρωσε πως τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινωθεί η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για το θέμα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει έκδηλη απροθυμία αρμοδίων φορέων να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, τις οποίες μετακυλούν προς τα Σώματα Ασφαλείας.

Δεκαεννιά τραυματίες από το πογκρόμ κατά των μεταναστών

Δεκαπέντε άτομα μεταφέρθηκαν ως το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς» και άλλα τέσσερα στην Πολυκλινική Αθηνών, ως αποτέλεσμα των επεισοδίων που έλαβαν χθες χώρα στο κέντρο της Αθήνας. Δεκαεπτά εξ αυτών είναι μετανάστες, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της πορείας τους νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με τους γιατρούς φέρουν τραύματα από ξυλοδαρμό, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία για τη ζωή τους.

Από τους 19 τραυματίες, ένας θα παραμείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Όλα τα περιστατικά ξυλοδαρμού των μεταναστών συνέβησαν στην περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την αστυνομία προσήχθησαν συνολικά 47 άτομα, 40 ημεδαποί και 7 αλλοδαποί και συνελήφθη ένας αλλοδαπός για σωματική βλάβη και φθορές.

Ελεγχόμενη η κατάσταση του 31χρονου

«Η κατάσταση του νοσηλευομένου βαρέως πάσχοντος τραυματία παραμένει ελεγχόμενη και ως τώρα έχουν αποφευχθεί αξιόλογες επιπλοκές» αναφέρει το νεώτερο ιατρικό ανακοινωθέν για τον τραυματισθέντα στις διαδηλώσεις της περασμένης Τετάρτης. “Ο τραυματίας παραμένει διασωληνωμένος υπό φαρμακευτική καταστολή και μηχανικό αερισμό και αύριο θα διενεργηθεί νέα αξονική τομογραφία και θα ληφθούν αποφάσεις σχετικές με τη συνέχιση της θεραπείας” προσθέτει.

Νωρίτερα, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., ο κ. Παπουτσής διεμήνυσε με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή στην πορεία της Τετάρτης, ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι το παιχνίδι στο κέντρο της Αθήνας χάνεται και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η πρωτεύουσα.

Αντιδράσεις και προβληματισμός

«Πρέπει να αποκλείσουμε τη βεντέτα ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους», δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο ρ/σ Real Fm. Σύμφωνα με τηνν ίδια «αναμφισβήτητα χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση, μετά τις 10 το βράδυ, το πρωί που πάει ο άλλος στη δουλειά του, γιατί τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται. Δεν μπορεί να περιφρουρεί το κέντρο της Αθήνας η Χρυσή Αυγή, δεν μπορεί να πρέπει να τραγουδήσεις τον εθνικό ύμνο για να περάσεις από μία περιοχή. Χθες, σήμερα και αύριο, θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε και τις δικές μας προτάσεις. Το ζήτημα είναι πολιτικό, ωστόσο, όταν κινδυνεύουμε, χρειάζονται και άμεσα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της αύξησης των περιπολιών, οι οποίες αποθαρρύνουν τους κακοποιούς».

Τον εντοπισμό των δραστών του χθεσινού ρατσιστικού πογκρόμ, αλλά και των δολοφόνων του 44χρονου Μανώλη Καντάρη, οι οποίοι έδωσαν «άλλοθι στην αυτοδικία ακραίων στοιχείων», ζητούν από τις αρχές οι Οικολόγοι Πράσινοι, που σημειώνουν ότι η πολιτεία εμφανίζεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές συνθήκες που εκτρέφουν το φαινόμενο και υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικές αρχές υποθάλπουν τις οργανωμένες συμμορίες που έσπειραν τον τρόμο στους δρόμους της Αθήνας.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη για την εκτός ελέγχου κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, όπως υποστήριξε, μετά τη δολοφονία του 44χρονου και τις ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών κατά μεταναστών. Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής, άφησε αιχμές και κατά του δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη για αδράνεια.

«Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι μια κόλαση», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κράτος· το κράτος εμφανίζεται ανήμπορο». Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει «τεράστιες ευθύνες» γιατί τα φαινόμενα αυτά αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. «Κάθεται και παρακολουθεί μια κατάσταση εκτός ελέγχου. Οφείλει να βάλει τάξη» η κυβέρνηση, «να επιβληθεί ο νόμος», γιατί «ο κόσμος στην περιοχή είναι στα όρια της έκρηξης» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη. «Δεν μπορεί να παίρνει το νόμο στα χέρια της η Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί να στρουθοκαμηλίζει η κυβέρνηση, περιμένοντας το μοιραίο» επισήμανε.

Η κ. Μπακογιάννη άφησε αιχμές και κατά του δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη, ζητώντας να «πιέσει την κυβέρνηση, να σηκώσει το ανάστημα του δημάρχου Αθηναίων και να ζητήσει» λύσεις στο πρόβλημα.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την πόλη να καταρρεύσει», δήλωσε από την πλευρά του στο Σκάι, ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος δέχτηκε επιστολή από τον πρώην δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη, με την οποία ζητείται αλλαγή της ατζέντας του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, προκειμένου να συζητηθεί αποκλειστικά το θέμα της ασφάλειας και εγκληματικότητας στην Αθήνα.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» ζητά την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, για το ίδιο ζήτημα και να αποφασιστούν μέτρα και λύσεις.