Σε 24ωρη απεργία βρίσκονται σήμερα όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα. Λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ και Ηλεκτρικός τραβούν χειρόφρενο καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο επερχόμενο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, το οποίο προβλέπει περικοπές μισθών και μετατάξεις υπαλλήλων. Αρση του μέτρου του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας λόγω της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ads

Στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι καλούν σε μαζική συμμετοχή, «διότι μόνο μέσα από τη μαζικότητα και τη συμμετοχή ανατρέπονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας πλήττουν», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των διοικήσεων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕ, καθώς στα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελλειμματικών Δ.Ε.Κ.Ο., είναι οι πέντε εταιρείες – που λειτουργούν σήμερα υπό την ομπρέλα του Ο.Α.Σ.Α. – να γίνουν δύο, να υπάρξουν μετατάξεις προσωπικού, να γίνουν περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων, όχι με μειώσεις μισθών, αλλά με καταργήσεις επιδομάτων, να αυξηθούν τα εισιτήρια και να μειωθεί από το 75 στο 50% η επιδότηση εισιτηρίου από το κράτος.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Μεταφορών, σχεδιάζει αυξήσεις πέρα από την τιμή των εισιτηρίων και στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στον ΟΣΕ κατά 30%.Αυξήσεις έως και 50% στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών λεωφορείων και στη Θεσσαλονίκη σκοπεύει να ανακοινώσει η διοίκηση του ΟΑΣΘ, καθώς από τις συζητήσεις της διοίκησης του Οργανισμού με το υπουργείο Υποδομών προκύπτει ότι πρόκειται να μειωθεί η σχετική κρατική επιδότηση για το 2011 και το βάρος να πέσει στις πλάτες του επιβατικού κοινού. Στο μεταξύ, από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ καλούνται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε διαπραγματεύσεις, διάρκειας ενός μήνα.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια πλην των διεθνών δρομολογίων 334, 335, 336, 337, 462, 463, τα οποία στην ελληνική διαδρομή τους θα εκτελεστούν με λεωφορεία, καθώς και των 604 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη) και 605 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα), τα οποία θα αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας. Η διαδρομή του δρομολογίου 605, Αλεξανδρούπολη – Θεσσαλονίκη καταργείται.

24ωρη απεργία πραγματοποιούν την ίδια ημέρα, οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, ενώ η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.

Επίσης, τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποιούν σήμερα οι μηχανικοί του Δημοσίου. Αίτημά τους είναι η ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.

Λεωφορειολωρίδες

Σημαντικές αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να επιφέρουν οι παρεμβάσεις του ΟΑΣΑ, ο οποίος χθες παρέδωσε τρεις νέες λεωφορειολωρίδες μήκους 1 χλμ. Μέχρι το τέλος του 2011 σκοπεύει να αυξήσει με ακόμη 24 χλμ. το δίκτυο αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων, το οποίο θα διαμορφωθεί συνολικά σε 76 χλμ. Ο ΟΑΣΑ έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών εφαρμογής και προτείνει την υλοποίηση ειδικών λωρίδων κυκλοφορίας λεωφορείων και τρόλεϊ σε επτά οδικούς άξονες.

Οι τρεις νέες λεωφορειολωρίδες που παραδόθηκαν χθες είναι:

  • Ηπείρου (Δ. Αθηναίων), αποκλειστική λωρίδα λεωφορείων και τρόλεϊ παράλληλης ροής, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αχαρνών και Πατησίων.
  • Εθν. Μακαρίου/Λ. Ποσειδώνος (Μοσχάτο/ Ν. Φάληρο), αποκλειστική λωρίδα λεωφορείων και τρόλεϊ παράλληλης ροής, στο τμήμα μεταξύ των οδών Πίνδου και Ζερβού στην κατεύθυνση προς Πειραιά.
  • Εθνάρχου Μακαρίου (Δ. Περιστερίου) αποκλειστική λωρίδα λεωφορείων παράλληλης ροής, στο τμήμα μεταξύ των οδών Κύπρου και Κουντουριώτου στην κατεύθυνση προς Περιστέρι.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του προστίμου εισόδου σε λεωφορειολωρίδα είναι 200 ευρώ, ενώ προστίθενται 5 βαθμοί ποινής στο σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών.