Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση της Siemens. Τα «προς περαιτέρω διερεύνηση» πρόσωπα αρνούνται κάθε σχέση με το σκάνδαλο, διαμαρτυρόμενοι για τα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής και κάνοντας για σκοπιμότητες εις βάρος τους.

Ads

Για ψευδή στοιχεία κατηγορεί τη ΝΔ ο Κ. Σημίτης

Ακραία αντιπαλότητα, συνολική άρνηση του έργου άλλων κυβερνήσεων, αμφισβήτηση της εντιμότητας και του πατριωτισμού των αντιπάλων, συνεχείς υπερβολές, διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες, καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξαιτίας των ανακοινώσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση Siemens στα πλαίσια της Εξεταστικής Επιτροπής. Με αυτό τον τρόπο, προσθέτει, η Νέα Δημοκρατία συνέβαλε αποφασιστικά στο να κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες στο έργο της Επιτροπής.

image

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ακόμα: «Όσον αφορά εμένα προσωπικά, η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με στοιχεία ανακριβή, ελλειπή ή και ψευδή. Πρόβαλε π.χ. δήθεν συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, τον οποίον δεν συνάντησα ποτέ. Αποσιώπησε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για το C4i που εξασφάλισαν σημαντική βελτίωση του τιμήματος για το Ελληνικό Δημόσιο. Αποπειράται να παραπλανήσει σε σχέση με τις προγραμματικές συμβάσεις. Αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και οδήγησαν στην εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας, την παροχή σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων χωρίς περιορισμούς και την ανάδειξη του ΟΤΕ ως μιας από τις δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις. Η χώρα βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις».

«Η απολογία Σημίτη δε λέει λέξη για την ταμπακιέρα» τονίζει η ΝΔ

Για «απολογία» του πρώην πρωθυπουργού, η οποία όμως «δεν λέει λέξη για την ταμπακιέρα» κάνει λόγο η ΝΔ, απαντώντας στη γραπτή δήλωση του Κώστα Σημίτη. Όπως σημειώνει, δεν γίνεται καμία αναφορά στο 1 εκατ. μάρκα που δήλωσε ότι έλαβε από τη Siemens o Θ.Τσουκάτος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και στην παραίτηση Καστανίδη για θέματα διαφάνειας και την αντικατάστασή του από τον Τάσο Μαντέλη, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα από τη Siemens. «Αναπάντητα ερωτήματα, που πρέπει να απασχολήσουν επιτέλους και τον κ.Παπανδρέου», καταλήγει η ανακοίνωση της Ρηγίλλης.

Βερελής: «Αμποτ και Καστελο» η εξεταστική

image

«Κωμωδία», χαρακτηρίζει ο Χ. Βερελής την Εξεταστική, λέγοντας πως αυτή «ξεκίνησε για «Μπεν Χουρ» και κατέληξε σε «Αμποτ και Καστελο» για να προσθέσει ότι «επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε να μείνουν ανέλεγκτοι».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι βρίσκεται στη λίστα για παραπομπή στην προανακριτική επιτροπή για δύο λόγους. Ως πρώτο λόγο αναφέρει το γεγονός ότι ήταν υπουργός Μεταφορών. Όπως τονίζει τόσο στον ΟΣΕ όσο και στον ΟΤΕ δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους, ενώ αντίθετα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, αγωνίστηκε για να αποτρέψει ζημιές και πως «έγκαιρα ζήτησε να κηρυχτεί έκπτωτη σύμβαση με την Siemens, γεγονός που προκάλεσε την μήνι της γερμανικής εταιρείας».

Ως δεύτερο λόγο αναφέρει ότι «ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μία κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι αρεστός σε ορισμένους κύκλους μέσα στο κόμμα του. Εκτιμά δε, ότι έγινε δυσάρεστος, όταν το Δεκέμβριο του 2008 μίλησε για την θλιβερή κατάσταση που επερχόταν για την οικονομία, όταν μάλιστα πρότεινε να υπάρξει υπουργός Οικονομίας κοινής αποδοχής, πρόταση για την οποία, όπως αναφέρει τότε επικρίθηκε δημόσια. Ακόμη είπε πως ορισμένοι “λησμονούν” την ασυνήθιστη για τα πολιτικά ήθη κίνηση να παραιτηθεί το Μάιο του 2009, με αφορμή τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΑΝ, για να δικαιωθεί στη συνέχεια όπως τόνισε ο ίδιος. Τέλος ευχαρίστησε όσους βουλευτές διαφώνησαν χθες την παραπομπή του, σημειώνοντας ότι περιφρονεί την έννοια της παραγραφής κι ότι η πορεία του στην πολιτική «δεν υπήρξε στρογγυλή».

Aκης Τσοχατζόπουλος: Πολιτικές σκοπιμότητες

image

«Ουδέποτε κατά τη θητεία μου ως υπουργός Εθνικής Αμυνας υπέγραψα, παρέλαβα ή διαχειρίστηκα οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του δημοσίου με την εταιρεία Siemens όπως αναλυτικά ενημέρωσα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής κατά την κατάθεσή μου», δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. «Ως εκ τούτου, η απόφαση της Επιτροπής να με εντάξει στα «προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσωπα» αποδεικνύεται επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας. Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο «κάδρο» του πορίσματος, όπως ανακοινώθηκε χθες, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο».

«Κεραυνό εν αιθρία» χαρακτήρισε το πόρισμα ο Ν. Χριστοδουλάκης

image

Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάστηκε από την εξεταστική επιτροπή, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικά, όταν δει το τελικό πόρισμα.

Γ.Παπαντωνίου: «Ζούμε ένα πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου»

image

Σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους αποδίδει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Siemens. «Ζούμε ένα πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου, όπου συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση και συμπληρώνει ότι «η διαδικασία αυτή όχι μόνο δεν πείθει το λαό ότι προχωρά η εξυγίανση του δημόσιου βίου για ό,τι και όποιους αφορά, αλλά, αντίστροφα, επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».

Λιάπης: «Ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί στη ΝΔ»

image

Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης προσθέτοντας ότι «ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών». Υπογραμμίζει ότι το το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση μετατράπηκε στα χέρια της κυβέρνησης σε όπλο ηθικής και πολιτικής εξόντωσης, αδιακρίτως ευθυνών.

Ακόμα, προσθέτει πως δεν έβαλε τόσο για τον ΟΣΕ, όσο και τον ΟΤΕ ούτε μία υπογραφή, αφού κατά τον νόμο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει αρμοδιότητα. Όσον αφορά το υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας του, σημειώνει, καταγγέλθηκε σύμβαση με τη Siemens που είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ο ίδιος, ενώ η γερμανική εταιρεία υποχρεώθηκε να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο. «Το κακοστημένο σχέδιο στοχοποίησης και σπίλωσής μου, δεν θα αντέξει στο φως της αλήθειας», καταλήγει ο κ. Λιάπης.

Παυλόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες»

image

Ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει: «Όταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την εξεταστική για τη Siemens, στόχο είχαμε να βρούμε μίζες και κλέφτες. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων».

Για κομματικές σκοπιμοτήτες μιλούν Γ. Παπαθανασίου – Γ. Αλογοσκούφης

image

Εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας, καταλογίζει ο Γ. Παπαθανασίου, στην απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Siemens να τον παραπέμψει στην προανακριτική επιτροπή. Τονίζει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα, Γιώργου Ζορμπά, ούτε επέβαλε καμία θεσμική μεταβολή στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος-όπως του αποδίδεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Προσθέτει ακόμα πως αυτά είναι δημόσια γνωστά στην πλειοψηφία, εκφράζοντας τη λύπη του «για τη συμπεριφορά των συναδέλφων της πλειοψηφίας που συμφώνησαν στο πόρισμα αυτό προς το πρόσωπο του, που κρίνεται ως άθλια και αντιδημοκρατική».

image

Ως αυθαίρετη και προς εξυπηρέτηση προφανών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Αλογοσκούφης την εμπλοκή του ονόματός του. Απορρίπτοντας όσα του καταλογίζονται, θεωρεί ως «εφεύρημα της τελευταίας στιγμής τα περί δήθεν συγκάλυψης, όταν η σημερινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ανάλογη ρύθμιση, ενώ συμπληρώνει ότι κατά την εξέτασή του από την επιτροπή δεν ρωτήθηκε καν για το θέμα αυτό». «Δεν είναι νοητό να επιχειρείται να δημιουργούνται εκ των υστέρων σκιές για νόμους που συζητήθηκαν ευρέως και ψηφίσθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων», καταλήγει.

ΚΚΕ: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για συγκάλυψη

Βολές για συγκάλυψη εξαπολύει κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως τα δύο κόμματα «σηκώνουν κουρνιαχτό με την ονοματολογία για να κρύψουν ότι οι μίζες της Siemens πρώτα απ’ όλα κατευθύνονταν στα κεντρικά ταμεία των κομμάτων τους και ότι η διαμόρφωση της πολιτική τους έχει οργανική σύνδεση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους η διαφθορά, η εξαγορά και η διαπλοκή αποτελεί νόμο της λειτουργίας τους». Προσθέτει πως το πόρισμα της ΚΟ του ΚΚΕ πρέπει να διαβαστεί από όλο το λαό για να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα.

ΛΑΟΣ: ΠΑΣΟΚ – ΝΔ δεν θέλουν να προχωρήσει η έρευνα

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα, υπονοώντας πως επιθυμούν τη συγκάλυψη της υπόθεσης: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δείχνουν να μην θέλουν, να μην μπορούν και να μην τους βαστάει να φτάσει η έρευνα ως το μεδούλι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λογική συγκάλυψης χρεώνει σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ο Φ. Κουβέλης

«Η εικόνα του πολιτικού συστήματος αυτές τις μέρες είναι δραματική. Η παραγραφή του σκανδάλου του Βατοπεδίου και τα αδιέξοδα στην επιτροπή για τη Siemens επιβεβαιώνουν την παρακμή του κομματικού συστήματος και κατεστημένου», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, καταλογίζοντας στα δύο μεγάλα κόμματα λογική συγκάλυψης προς όφελος στενών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, που όπως ανέφερε, προσβάλει τον ελληνικό λαό.

«Οι πολίτες οδηγούνται σε μεγαλύτερη απόσταση από την πολιτική και τραυματίζεται η ίδια η αξία της δημοκρατίας», πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση, «ανεξάρτητα από την αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την σχετική συνταγματική διάταξη», να ασκήσει αγωγές και να διεκδικήσει την αποζημίωση από κάθε υπεύθυνο για τη ζημία που υπέστη το δημόσιο συμφέρον.

Υπεραμύνεται των ενεργειών της Εξεταστικής ο πρόεδρός της

Απορία για την απαξίωση, όπως ανέφερε, από τα μέσα ενημέρωσης πριν καν δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση Siemens εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης. Όπως σημειώνει, η επιτροπή εργάστηκε με όλα τα μέσα που είχε και όλες τις δυνάμεις της για την αποκάλυψη της αλήθειας του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολιτευτικής περιόδου με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου ροής μαύρου χρήματος από τη Siemens από το οποίο και ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

Προσθέτει ότι η επιτροπή όχι μόνο ζήτησε το άνοιγμα λογαριασμών πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκονται στη υπόθεση, αλλά και τον λεπτομερειακό έλεγχο των πραγματικών μεταβολών της περιουσιακής τους κατάστασης κατά την ελεγχόμενη περίοδο, κίνηση που ομόφωνα στηρίχθηκε ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, συμπληρώνει, ότι οι βουλευτές υπακούοντας στη συνείδησή τους εξέφρασαν ο καθένας την προσωπική του θέση για τα προς έλεγχο πρόσωπα και ζήτησαν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Τονίζει μάλιστα πως η προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου δεν τερματίζεται με την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής, αντιθέτως συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Καταλήγοντας επισημαίνει πως η Εξεταστική Επιτροπή, κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με θέματα παραγραφής, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή σχετίζεται με οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και ροή άνομου χρήματος.