Έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή εξετάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, το οποίο επικαλείται πηγές που διαθέτουν γνώση των κυβερνητικών ενεργειών. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να συναντηθούν μυστικά για το ζήτημα στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής. Ελληνική κυβέρνηση, Βρυξέλλες και Γερμανία έσπευσαν να διαψεύσουν κατηγορηματικά το δημοσίευμα.

Ads

Θορυβημένη από τις προθέσεις της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενώ στην ατζέντα φέρεται να είναι και η γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γράφει η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού.

Με δεδομένη την κρισιμότητα του ζητήματος, η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτική και θα παραβρεθούν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών και ανώτατοι αξιωματούχοι, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκοπεύει να αποτρέψει την Ελλάδα από μία τέτοια κίνηση, ενώ θα έχει στην κατοχή του εσωτερικό έγγραφο που έχουν συντάξει ειδικοί του υπουργείου του και το οποίο θα αναφέρεται στις σοβαρές συνέπειες της υιοθέτησης νέου νομίσματος. Σύμφωνα με το έγγραφο, το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί έως 50% έναντι του ευρώ, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του χρέους της Ελλάδας.

Ads

Το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει πως το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ έπειτα από την υποτίμηση του νομίσματος. «Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι αναπόφευκτη», αναφέρουν οι ειδικοί στο έγγραφο. Σύμφωνα με το τελευταίο, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα έχει ως συνέπεια τη μαζική φυγή κεφαλαίων και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ελέγχους στις μεταφορές κεφαλαίων γεγονός που δεν είναι συμβατό με τους κανονισμούς της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Επιπλέον, η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.

Το δημοσίευμα πάντως αναφέρει πως υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και για το εάν είναι κάτι τέτοιο νομικά δυνατό – καθώς εκτιμάται πως θα έπρεπε να συνοδευτεί από πλήρη ελληνική έξοδο από την Ε.Ε. – και για το εάν και οι υπόλοιπες χώρες μέλη θα αποδέχονταν μονομερή απόφαση από την Ελλάδα.

Διαψεύδεται κατηγορηματικά το δημοσίευμα

Προβοκάτσια χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα του Spiegel, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως «πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ». Επίσης, προσθέτει ότι τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Για «ανυπόστατο και αναληθές» δημοσίευμα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, που δημιουργεί κλυδωνισμούς, «που κάθε άλλο παρά με την πραγματικότητα έχουν σχέση. Η ελαφρότητα κάποιον δημοσιευμάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια στάση, με υπευθυνότητα. Η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που έχει να κάνει είναι η δουλειά της, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

«Από εκεί και πέρα πρέπει να σταματήσει κάθε φωνή, κάθε δημοσίευμα που υπονομεύει και την ίδια την υπόσταση του ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα που τηρεί με επιτυχία, ήδη καταρτίζουμε και σε λίγο θα καταθέσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας για την οριστική έξοδο από την κρίση, τον οδικό χάρτη. Έτσι ώστε μετά να περάσουμε πραγματικά σε μια διαφορετική Ελλάδα. Όλα τα άλλα είναι ανυπόστατες ελαφρότητες που μόνο ζημιά κάνουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Η Ελλάδα δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ, σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. «Τέτοιου είδους δημοσιεύματα υπονομεύουν την Ελλάδα και το ευρώ, ενώ εξυπηρετούν και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στις αγορές» σημείωσε.

«Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ, είναι σταθερός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ», επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα. «Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ψυχραιμία και προσοχή και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, στους Έλληνες και στα πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι σε όλους τους παράγοντες οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ένα παιγνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την Ε.Ε. και για το ίδιο το ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μόλις το 1,6% του συνολικού δημοσίου χρέους της ευρωζώνης. Ας ψάξουν, λοιπόν, αλλού αυτοί που θέλουν να ψάχνουν προβλήματα και προβληματικούς παίκτες. Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός εταίρος της Ε.Ε. και του ευρώ. Άρα, όλοι, αγορές και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να έχουν έγκυρη πληροφόρηση μόνο από τις επίσημες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης».

Και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Γκι Σουλέρ διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το «εντελώς λανθασμένο». «Δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση», τόνισε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι εξ όσων γνωρίζει, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βολφανγκ Σόιμπλε, τον οποίον το δημοσίευμα εμφανίζει να βρίσκεται στο Λουξεμβούργο δεν βρίσκεται στη χώρα αυτή. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο Bloomberg.

Από την πλευρά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ιστοσελίδα της επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο που το διαψεύδουν και μιλούν για «λάθος είδηση».