Αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας φέρεται να εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιέζοντας για ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ διαψεύδει το δημοσίευμα, ενώ και ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέκλεισε σήμερα εκ νέου την πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ διατύπωσαν το αίτημά τους για αναδιάρθρωση του χρέους, σε συνομιλίες που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Όπως φέρονται να υποστήριξαν στις συνομιλίες, χρειάζεται να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα. Πιθανοί τρόποι είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων.

Και οι τρεις εναλλακτικές λύσεις καταλήγουν στο ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.«Και στις τρεις εναλλακτικές λύσεις συνέπεια θα είναι ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους», αναφέρει.

Παράλληλα, το Spiegel υποστηρίζει στο δημοσίευμα ότι το ΔΝΤ διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την κρίση.

Ads

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα. «Όπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Reuters.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του επίσης στο Reuters, απέκλεισε σήμερα εκ νέου την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», τόνισε, όταν ρωτήθηκε για το άρθρο του Spiegel. «Όσοι μιλούν για αναδιάρθρωση δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη», τόνισε.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δια στόματος του εκπροσώπου της Γιενς Μέστερ. «Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στήριξης (της ελληνικής οικονομίας) και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε τώρα να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα που διέρρευσε στο Wikileaks και δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», στελέχη της ΕΚΤ, ακόμη και 2 μήνες πριν η Ελλάδα ζητήσει οικονομική βοήθεια, εξέφραζαν την αβεβαιότητα τους για το κατά πόσο το ΔΝΤ είναι σε θέση να κάνει τη «βρώμικη πολιτική δουλειά» που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από την κρίση.