Για σχέσεις χορηγίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Πιερίας και του κινήματος «Δεν πληρώνω» κάνει λόγο σημερινό άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή, γεγονός που διαψεύδουν τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζιχρηστοδούλου όσο και το ίδιο το κίνημα «Δεν πληρώνω» δια στόματος του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου.

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί από το Επιμελητήριο δαπάνη ύψους 1.734,30 ευρώ για εκτύπωση διαφόρων εντύπων και πανό για την κατάληψη των διοδίων, όπως επίσης 98,15 ευρώ για προμήθεια ανακλαστικών γιλέκων, 1.131,6 ευρώ «για την διανομή φυλλαδίων για την κατάληψη των διοδίων» και τέλος το ποσό των 131,99 ευρώ για «γεύμα οκτώ ατόμων την ημέρα της κατάληψης των διοδίων». Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας, παρέπεμψε σήμερα στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την υπόθεση, ώστε να διεξαχθεί η σχετική έρευνα.

Από την πλευρά του κινήματος «Δεν πληρώνω» ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, μιλώντας στο tvxs.gr διέψευσε τη σχέση μεταξύ του Επιμελητηρίου Πιερίας και του κινήματος που παρουσιάζεται στο άρθρο της Καθημερινής. «Δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση ούτε με το Επιμελητήριο Πιερίας ούτε με κόμματα ούτε με χορηγούς οποιουδήποτε τύπου. Εμείς θα το σκεφτόμασταν αν θα μας πρότεινε κάποιο Επιμελητήριο να πάρουμε μία χορηγία γιατί δεν παίρνουμε από κανέναν, είναι αυτοχρηματοδοτούμενο το κίνημά μας. Αυτό όμως που θέλουμε να πούμε είναι ότι το άρθρο δεν γίνεται για να χτυπήσει το Επιμελητήριο, αλλά για να χτυπήσει το κίνημά μας. Ασφάλεια, αστυνομία, εργολάβοι, κυβέρνηση, κράτος μαζί με τα παπαγαλάκια τους προσπαθούν αυτή τη στιγμή να απονομιμοποιήσουνε και να παρουσιάσουν ως κατευθυνόμενο το κίνημα «Δεν πληρώνω». Νομίζουν ότι κλείσανε προσωρινά το θέμα της Κερατέας με την αποχώρηση των ΜΑΤ και τώρα θέλουν να ρίξουν το βάρος στην άλλη δεύτερη μεγάλη πληγή της κυβέρνησης για να περάσουν τα μέτρα. Τέτοια άρθρα δεν έχουν κανένα στόχο την ουσία του ζητήματος, αλλά επιδιώκουν να χτυπήσουν την καρδιά του κινήματός μας. Η σύνδεση του Επιμελητηρίου Πιερίας με το κίνημα γίνεται εκ του πονηρού».

Το tvxs.gr ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου ο οποίος ξεκαθάρισε την θέση του Επιμελητηρίου υποστηρίζοντας ότι: «Το θέμα του κινήματος «Δεν πληρώνω» δεν αφορά εμάς. Πρόκειται για μία ομάδα εθελοντική που κάνει κάποιες δραστηριότητες με τις οποίες δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση. Εκείνοι κάνουν κάθε βδομάδα τέτοιες ενέργειες, δεν έχουμε καμία θέση μ’ αυτό. Μάλιστα μερικές φορές ήρθαμε και σε σύγκρουση μαζί τους. Εμείς αυτό που λέμε πάντα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κατά των διοδίων. Τα διόδια δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Διαμαρτυρόμαστε, ωστόσο, με σκοπό να μας φτιάξουν τους παράπλευρους – από την εθνική οδό – δρόμους, για να μπορέσουν οι δημότες αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής, να μετακινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη χωρίς καμία επιβάρυνση. Δεν γίνεται να έχει τρία διόδια ένας νομός σε απόσταση 60 χλμ. Συγκεκριμένα είχαμε κάνει μία σύσκεψη μαζί με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Ζορπίδη όταν έγινε η αύξηση των διοδίων των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα».

Ads

Αναφερόμενος στο βαθύτερο στόχο αυτής της «επίθεσης», όπως τη χαρακτήρισε, προς το Επιμελητήριο Πιερίας, ο κ. Χατζηχριστοδούλου δήλωσε ότι : «Αυτό ξέρω από που ξεκίνησε και από ποιους, μην ξεχνάτε ότι έχουμε και εκλογές. Οι δηλώσεις και οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Είμαστε κατά της κατάργησης των διοδίων, αλλά υπέρ στο να μην παρεμβάλουν αυξήσεις σε μία περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται. Η αύξηση των διοδίων των Μαλγάρων δεν έπρεπε να γίνει, έγινε όμως. Αν τώρα υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που κάνουν ορισμένοι, είτε κομματικές, είτε πολιτικές είτε για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, εμάς δεν μας αγγίζουν. Όταν έγινε αυτή η σύσκεψη που ανέφερα προηγουμένως με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και με τη διοίκηση, κάναμε ένα τραπέζι περίπου 120 ευρώ. Αυτό λοιπόν είναι το θέμα, το οποίο πήρε τόσες μεγάλες διαστάσεις;», συμπληρώνοντας πως «Εμείς δεν κάναμε κατάληψη, δεν πήγαμε να σηκώσουμε μπάρες. Κακώς μας συνδέουν με το κίνημα «Δεν πληρώνω». Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος μας, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, είμαστε χρόνια Επιμελητηριακοί. Αυτό που κάναμε ήταν να φτιάξουμε ένα πανό στο Επιμελητήριο στο οποίο λέγαμε ότι δεν θέλουμε την αύξηση των διοδίων. Δεν είμαστε συνδικαλιστικό όργανο εμείς οι ίδιοι. Δεν έχει καμία σχέση το γεγονός ότι ενισχύουμε οικονομικά, βάση νόμου, τα συνδικαλιστικά όργανα με ένα ποσοστό από 3% μέχρι 5% ή ότι δίνουμε χρήματα στην κεντρική ένωση. Εμείς δεν κάνουμε συνδικαλισμό, δεν μπορούμε να βγούμε στους δρόμους ακόμα και αν το θέλουμε».

Τέλος απάντησε και στην άποψη που εκφράζει το άρθρο της Καθημερινής ότι: «Όλες οι επιχειρήσεις -θέλουν, δεν θέλουν, μπορούν δεν μπορούν- υποχρεούνται να πληρώνουν ετήσια συνδρομή (μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ) τα οποία διαχειρίζονται κατά το δοκούν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων και οι παρέες τους» υποστηρίζοντας πως: «Ό,τι δαπάνες γίνονται στα επιμελητήρια, πρέπει να ξέρουν αυτοί οι άνθρωποι που τα λένε, ότι υπάρχει μία νομική υπηρεσία. Αν δεν είναι σε κάποιον κωδικό, δεν μπορείς να κάνεις δαπάνη. Όλες αυτές λοιπόν, οποιουδήποτε κόστους, πρέπει να τις εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο. Δεν γίνεται ένας πρόεδρος (και αυτό αφορά και τα 59 Επιμελητήρια της χώρας), να κάνει μία δαπάνη χωρίς να πάρει άδεια. Ακόμα και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Κασιμάτης, δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Προσπαθούν να δημιουργήσουν απλώς λανθασμένες εντυπώσεις».