Τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας και οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά σκάνδαλα δεν θα οδηγηθούν τελικά στη δικαιοσύνη. Αυτά προκύπτουν, ανάμεσα σε άλλα, από έρευνα της VPRC η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στο περιοδικό Επίκαιρα. Σχεδόν μοιρασμένη είναι πλέον η κοινή γνώμη ως προς την προοπτική απεμπλοκής της χώρας από το Μνημόνιο. Θετική εμφανίζεται απέναντι στο κίνημα των διοδίων. Στη 1 μονάδα το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Στο 44,8% ανέρχεται η πρόθεση για αποχή, λευκό ή άκυρο.

Ads

Μέσα από τη δημοσκόπηση της VPRC, με τίτλο Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση, το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι στην Ελλάδα «στραβά αρμενίζουμε».

image

Συνεπώς, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει χειροτερεύσει πολύ (53%).

Ads

image

Κατά 54%, το δείγμα δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας.

image

Όσον αφορά στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης ανέρχεται στο 65%.

image

Το 50% των ερωτηθέντων (ποσοστό αυξημένο από το Δεκέμβριο του 2010) πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να απεμπλακεί από το Μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

image

Καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το 79% με τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών σκανδάλων από τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα.

image

Αποτέλεσμα όσων υπαγορεύει το προηγούμενο εύρημα είναι η πεποίθηση του 92% των ερωτηθέντων ότι οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά σκάνδαλα δεν θα οδηγηθούν τελικά στη φυλακή.

image

Μάλλον δικαιολογημένες χαρακτηρίζει το 60% τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

image

Σε αντίθεση με την άρνηση καταβολής αντίτιμου στις αστικές συγκοινωνίες (49% κατά έναντι 38% υπέρ), κατά 52% το δείγμα συμφωνεί με την απόφαση ορισμένων πολιτών να μην πληρώνει κατά τη διέλευση από τα διόδια των εθνικών οδών.

image

Αναφορικά με την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, η έρευνα της VPRC υπολογίζει την πρόθεση των πολιτών για αποχή, άκυρο ή λευκό στο 44,8%.

image

Στη 1 ποσοστιαία μονάδα εκτιμάται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ (33% έναντι 32%). Στο 12,5% ανέρχεται το ποσοστό του ΚΚΕ.

image

*Η ποσοτική έρευνα διενεργήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη, σο σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Αιγαίου και Ιονίου. Το σχεδιασθέν μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.003 άτομα και το πραγματοποιηθέν σε 1.003 άτομα. Η έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 11 Φεβρουαρίου έως 14 Φεβρουαρίου 2011. Το μέγιστο στατιστικό σφάλμα για τα αποτελέσματα της έρευνας είναι 3,15%.