Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου πρόκειται να πραγματοποιηθεί και φέτος για 12η συνεχή χρονιά. Πρόκειται για τη γιορτή των ερασιτεχνικών θιάσων που διοργανώνεται από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας, το λεγόμενο «Γκατζολάκι».

Ads

Φέτος δήλωσαν συμμετοχή στο Φεστιβάλ 76 θίασοι απ’ όλη την Ελλάδα, από τους οποίους επιλέγησαν 6 για την τελική φάση. Αυτοί πρόκειται να διεκδικήσουν τα βραβεία καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας, α’ και β’ ανδρικού ρόλου, α’ και β’ γυναικείου ρόλου, μουσικής, σκηνικών, κοστουμιών, φωτισμών, καθώς και το βραβείο κοινού.

Το ίδιο το θεατρικό εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ετοιμάζει νέες δραστηριότητες για τις επόμενες χρονιές. Από φέτος συνεργάζεται με ένα νέο σχήμα από την Ανδριανούπολη, ενώ τον επόμενο χρόνο θα φιλοξενήσει ελληνικά σχήματα του εξωτερικού. Αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν οι πρόβες για το φεστιβάλ του 2012 σε συνεργασία με θεατρική ομάδα της Αδριανούπολης για την παράσταση Μήδεια του Ευριπίδη.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η θεατρική ομάδα Ν. Ορεστιάδας δεν την πτόησαν. Όπως δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» ο Άκης Τσονίδης, συνιδρυτής του σχήματος: «Μέχρι πριν από μία βδομάδα σκεφτόμασταν να το σταματήσουμε, γιατί χρειαζόμαστε επιπλέον 20.000 ευρώ. Χωρίς να υπάρχει καμία άλλη ενίσχυση από την Πολιτεία, προσπαθούμε, με την προπώληση των εισιτηρίων διαρκείας, με κάποιες διαφημίσεις από ντόπιους επιχειρηματίες και από τα εισιτήρια των παραστάσεων, να εξοικονομήσουμε το υπόλοιπο ποσό, κάτι πολύ δύσκολο».

Ads

Φέτος το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Η Ροζίτα Σώκου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης είναι τα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ.