Σε αντικατάσταση της αστυνομικής ταυτότητας με τη νέα Κάρτα του Πολίτη θα προχωρήσει η κυβέρνηση έως το τέλος του 2011. Η νέα αυτή κάρτα θα αντικαταστήσει σταδιακά και κάθε επίσημο έγγραφο και πιστοποιητικό στις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, εφόσον επιθυμεί να κάνει χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη δημόσια διοίκηση.

Ads

Το σχέδιο κειμένου με τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση της κάρτας δόθηκε την Δευτέρα σε διαβούλευση από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση. Η δημόσια διαβούλευση στις ιστοσελίδες www.ypes.gr και www.opengov.gr/ypes θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

«Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει ένα βασικό όχημα για τη ταχύτατη μετάβαση στην ψηφιακή δημόσια διοίκηση και θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη-δημότη, τον πολίτη-ασφαλισμένο, τον πολίτη-φορολογούμενο, τον πολίτη-αγρότη, τον πολίτη-φοιτητή κλπ» επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός.

Που θα χρησιμοποιείται

Η νέα κάρτα, σε σχήμα πιστωτικής, δεν θα έχει barcode και δεν θα περιλαμβάνει άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, μετά και τις σοβαρές επιφυλάξεις της Εκκλησίας και πολλών φορέων, ενώ η ηλεκτρονική συναλλαγή με υπηρεσίες του Δημοσίου είναι προαιρετική και θα γίνεται μόνο με τη συναίνεση του πολίτη.

Ads

Συγκεκριμένα, η κάρτα θα φέρει «μικροτσίπ», για όποιον πολίτη το επιθυμεί, προκειμένου να αξιοποιεί την κάρτα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του, ενώ παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής για τους πολίτες που το επιθυμούν.

Σε πρώτη, πάντως, φάση, με την κάρτα θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε τέσσερις κατηγορίες στοιχείων του πολίτη: δημοτολογίου, φορολογικά, ασφαλιστικά και αγροτικά.

Η Κάρτα του Πολίτη θα μπορεί, ακόμη, να χρησιμοποιείται και στις συναλλαγές με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως με τις τράπεζες και, ενώ δεν θα περιέχει στοιχεία του φορολογικού φακέλου, μέσω αυτής και του ΑΦΜ του κατόχου θα είναι δυνατή η πρόσβαση στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω του ΑΜΚΑ στον ιατρικό του φάκελο ή με τον αριθμό δημοτολογίου σε πιστοποιητικά. Επιπλέον, η Κάρτα του Πολίτη θα χρησιμοποιείται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο για τις μετακινήσεις εντός της Ζώνης Σένγκεν.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Κάρτα του Πολίτη να διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου.

Εκκλησία: δεν έχει 666, αλλά και πάλι μάλλον δεν μας αρέσει

Ειδική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να εξετάσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σχετικά με την Κάρτα του Πολίτη. Το θέμα θα συζητηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην αρχή του Δεκέμβρη, αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης.

Ο μητροπολίτης, πάντως, Αργολίδος Ιάκωβος δήλωσε σε ιερατική σύναξη στην περιφέρειά του ότι δεν προτίθεται να την παραλάβει.