Την ύπαρξη επιπλέον 657 νέων νησιών στον πλανήτη μας διαπίστωσε νέα έρευνα, η οποία βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Ads

Σύμφωνα με το OurAmazingPlanet.com, ερευνητές του πανεπιστημίου Duke και του Meredith College στη Βόρεια Καρολίνα διπίστωσαν την ύπαρξη συνολικά 2.149 νησίδων αποτελούμενων από άμμο που συσσώρευσαν τα ρεύματα, τα οποία συναντώνται λίγο έξω από τις ακτές, με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων, τοπογραφικών χαρτών και χαρτών ναυσιπλοΐας. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος από τις 1.492 τέτοιες νησίδες που είχαν αναγνωριστεί σε προηγούμενη απογραφή του 2001, στην οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες αυτής της λεπτομέρειας.

Η έρευνα βοήθησε ακόμη να επαναπροσδιοριστεί η έννοια του αμμώδες νησιού, αναφέρει το DigitalTrends.com. Προηγουμένως, οι ειδικοί θεωρούσαν πως τα αμμώδη νησιά δεν μπορούσαν να υπάρξουν σε ύδατα με εποχικές παλίρροιες μεγαλύτερες των 4 μέτρων. Η τελευταία έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι η μεγαλύτερη ακολουθία αμμωδών νησιών – μια αλυσίδα 54 νησιών που καλύπτει απόσταση 355 μιλίων – βρίσκεται στις ακτές της Βραζιλίας, όπου η ανοιξιάτικη παλίρροια φτάνει τα περίπου 7 μέτρα βάθους.

Με συνολικά 405 αμμώδη νησιά, οι ΗΠΑ διαθέτουν τα περισσότερα παγκοσμίως, ενώ πολλά από αυτά συναντώνται και στην Αλάσκα. «Το τελευταίο αποδεικνύει ότι τα αμμώδη νησιά συναντώνται σε κάθε κλίμα και σε κάθε συνδυασμό παλίρροιας – κύματος», τονίζει ο Orrin H. Pilkey, μέλος της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου Duke.

Ads

«Διαπιστώσαμε ότι οπουδήποτε υπάρχει μια επίπεδη λωρίδα γης δίπλα στην ακτή, μια λογική ποσότητα άμμου, αρκετά κύματα να μετακινούν την άμμο και μια πρόσφατη άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκάλεσε μια καμπύλη της ακτογραμμής, υφίσταται αμμώδες νησί».