Σε…περιβόλι σκοπεύει να μεταμορφώσει την πρωτεύουσα της Αργεντινής μία ομάδα ακτιβιστών κηπουρών, οι «Articultores». Πρόκειται για εθελοντές που φυτεύουν λαχανικά σε άδεια οικόπεδα, πάρκα και διαζώματα δρόμων της πόλης, ομορφαίνοντας τους κενούς αυτούς χώρους και παρέχοντας δωρεάν βιολογικά τρόφιμα στους κατοίκους.

Ads

Από τη δεκαετία του ’70 δρούσαν σε μεγάλες πόλεις από το Λονδίνο έως τη Νέα Υόρκη οι «αντάρτες κηπουροί», φυτεύοντας λουλούδια σε άδεια οικόπεδα με στόχο να ομορφύνουν τον αστικό χώρο. Οι «Articultores», ή «καλλιτέχνες καλλιεργητές», ακολουθούν τα ίχνη τους πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, στην καλλιέργεια ζαρζαβατικών.

Τα μέλη της ομάδας εξορμούν στην πόλη φυτεύοντας δενδρύλλια και σποροβόμβες (σπόρους καλυμμένους σε λάσπη) σε άδειους χώρους όπως οικόπεδα, παραμελημένα πάρκα και διαζώματα δρόμων. Η ομάδα ξεκίνησε τη δράση της το 2009, με σκοπό να παράσχει αισθητική απόλαυση αλλά και δωρεάν βιολογικά τρόφιμα στους κατοίκους του Μπουένος Άιρες.

«Θέλουμε να κάνουμε την πόλη ομορφότερη, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Τα κολοκυθάκια είναι εξίσου όμορφα με τις ορχιδέες και επιπλέον τρώγονται» δήλωσε η συντονίστρια της ομάδας Τζούντιθ Βιλαμαγιόρ ενώ πότιζε τα λαχανικά που είχε φυτέψει δίπλα σε ένα πάρκινγκ. «Ο στόχος μας είναι οι άνθρωποι να βρίσκουν κολοκυθάκια, καρότα και κινόα ενώ κάνουν τη βόλτα τους… και να τους δείξουμε πώς να φροντίζουν τα λαχανικά».

Ads

Εκτός όμως από τα δωρεάν λαχανικά, η κίνηση έχει ως στόχο την έμπνευση των κατοίκων ώστε να ξεκινήσουν και οι ίδιοι να καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα, σνομπάροντας τα μεταλλαγμένα ζαρζαβατικά των σούπερ-μάρκετ. Οι «Articultores» παραδίδουν μαθήματα σε σχολεία ενημερώνοντας τους μαθητές και ενθαρρύνουν τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τους σπόρους και τα κουκούτσια από φρούτα και λαχανικά για να καλλιεργούν τους δικούς τους λαχανόκηπους.

Σε αντίθεση με τους «αντάρτες κηπουρούς» που δρούσαν νύχτα για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις τοπικές αρχές, οι «Articultores» δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αστυνομία. «Μόνο μία φορά με σταμάτησε ένας αστυνομικός και με ρώτησε αν στη βόμβα υπήρχαν σπόροι μαριχουάνας. Είπα όχι, του έδωσα μια βόμβα και αφού τη μύρισε, μας είπε να συνεχίσουμε», δήλωσε μέλος της ομάδας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι βέβαια να πείσουν τους κατοίκους να συμμετάσχουν, ή έστω να υποστηρίξουν την κίνηση. Σε σκουπιδότοπο κατέληξε ένα οικόπεδο στη γειτονιά Σαν Τέλμο όπου είχαν φυτέψει κινόα, καρότα και αβοκάντο πριν από μερικούς μήνες.

«Πρέπει να απομακρύνουμε τα σκουπίδια και να τους ενθαρρύνουμε να φροντίζουν τα φυτά. Δεν θα έπρεπε να μας φαίνεται περίεργο να βλέπουμε το γείτονα να ποτίζει ένα δημόσιο κήπο», δήλωσε η Βιλαμαγιόρ.