Διαψεύδουν αυτόπτες μάρτυρες την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας, σύμφωνα με την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας ξεκίνησαν να αποσύρονται από τη Λαττάκεια αφού έθεσαν τέρμα στη δράση αυτών που η κυβέρνηση αποκαλεί ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ads

Ο ταξίαρχος Μοχάμαντ Χάσαν αλ Άλι δήλωσε ότι οι μονάδες του στρατού ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από το αλ Ραμλ της Λαττάκειας αφού ολοκλήρωσαν «την αποστολή» τους και πρόσθεσε ότι «η περιοχή ανακάμπτει και οι πολίτες επιστρέφουν στην καθημερινή ζωή τους, η οποία διαταράχτηκε από την δράση των τρομοκρατικών ομάδων».

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι «οι δυνάμεις επιβολής του νόμου συνεχίζουν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετήσει οι ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις στις διασταυρώσεις και στις διόδους του αλ Ραμλ».

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λαττάκεια από το Σάββατο όταν η συριακή κυβέρνηση ξεκίνησε την επιχείρηση καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πόλη.

Ads

Στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας μπήκε και ένας καταυλισμός Παλαιστίνιων προσφύγων στο αλ Ραμλ με αποτέλεσμα σχεδόν οι μισοί του κάτοικοι να τον εγκαταλείψουν.

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν αριθμό ενόπλων και απενεργοποίησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς και τις νάρκες που φέρεται ότι είχαν τοποθετήσει αυτές οι ομάδες στους δρόμους του αλ Ραμλ.

Λίγες ώρες, όμως, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης των συριακών δυνάμεων, το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιομάτων ανακοίνωσε πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν ο στρατός άνοιξε πυρ κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στη Λαττάκεια.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 1.790 πολίτες και 410 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Μαρτίου όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να εξακριβωθούν από ανεξάρτητη πηγή καθώς οι συριακές αρχές έχουν απαγορεύσει στους περισσότερους ξένους δημοσιογράφους και στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις την είσοδο στη χώρα.

«Η Ρωσία συνεχίζει να παραδίδει όπλα στη Συρία»

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rosoboronexport δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία συνεχίζει να παραδίδει όπλα στη Συρία, παρά τις διεθνείς πιέσεις για να σταματήσουν οι παραδόσεις αυτές στη Δαμασκό.

«Όσο δεν υπάρχουν κυρώσεις ούτε οδηγίες ή διαταγές από την κυβέρνηση, είμαστε υποχρεωμένοι να εκπληρώσουμε τις συμβατικές δεσμεύσεις μας και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Rosoboronexport Ανατόλι Ισαΐκιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε πιέσει τους εμπορικούς εταίρους της Συρίας να ταχθούν «με την καλή πλευρά της Ιστορίας», σταματώντας τις ανταλλαγές τους με τη Δαμασκό. Η Κλίντον είχε καλέσει ιδιαίτερα την Κίνα και την Ινδία να επιβάλλουν κυρώσεις στη Συρία στον τομέα της ενέργειας και τη Ρωσία να σταματήσει της πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Δαμασκού.