Να μην πληρώσουν τα 4 δισ. ευρώ που πήραν ως στήριξη από τη Βρετανία και την Ολλανδία μετά την κατάρρευση των τραπεζών τους το 2008 αποφάσισαν σε δημοψήφισμα οι Ισλανδοί. Σε ποσοστό 58% οι κάτοικοι της χώρας αρνήθηκαν να επιστρέψουν το ποσό που έδωσαν οι δύο χώρες, προκειμένου να αποζημιωθούν οι επενδυτές της υπό κατάρρευση τράπεζας Landsbanki. Βρετανία και Ολλανδία σκοπεύουν να μηνύσουν την Ισλανδία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ads
Η βρετανική και η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι είναι απογοητευμένες από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο το 60% των Ισλανδών τίθεται κατά μίας συμφωνίας για την καταβολή αποζημιώσεων στις δύο χώρες. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που οι Ισλανδοί απορρίπτουν το σχέδιο αποπληρωμής.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, η αρνητική ψήφος των Ισλανδών θα δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις με τη Βρετανία και την Ολλανδία και θα αυξήσει τις πιθανότητες μία από τις δύο χώρες να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Βρετανός υπουργός για θέματα Σκωτίας Ντάνι Αλεξάντερ δήλωσε από την πλευρά του απογοητευμένος επειδή οι Ισλανδοί απέρριψαν τη συμφωνία. «Τώρα φαίνεται ότι η υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ επεσήμανε: «Δεν είναι καλό για την Ισλανδία, ούτε για την Ολλανδία. Η ώρα των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει. Η Ισλανδία εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένη να πληρώσει. Για το θέμα πλέον θα αποφανθούν τα δικαστήρια» .
Το θέμα τώρα θα επιλυθεί από το δικαστήριο της Επιτροπής Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA). «Εκτίμησή μου είναι ότι η διαδικασία θα πάρει ένα χρόνο, ενάμιση τουλάχιστον», όπως δήλωσε ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών Σταϊνγκρίμουρ Σίγκφουσον σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο μετά το δημοψήφισμα.
Την αντίθεσή της στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε η πρωθυπουργός της χώρας Johanna Sigurðardóttir εκτιμώντας ότι ο «ο λαός της Ισλανδίας δεν θα μπορούσε να κάνει χειρότερη επιλογή».
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2008, με την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών, καθώς –πέρα από τους κατοίκους της χώρας- περίπου 400.000 Βρετανοί και Ολλανδοί είχαν σημαντικές απώλειες από τις καταθέσεις τους τράπεζα Ιcesave, θυγατρικής της ισλανδικής Landsbanki.
Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας αποζημίωσαν για τις απώλειες τους πολίτες τους, ζητώντας όμως στη συνέχεια τα χρήματα αυτά από την κυβέρνηση της Ισλανδίας. Αυτή, από την πλευρά της συμφώνησε συμφώνησε σε ένα σχέδιο αποπληρωμής του χρέους ύψους 3,8 δισ. ευρώ, το οποίο προέβλεπε επιβάρυνση για τον κάθε φορολογούμενο ύψους 100 ευρώ το μήνα για τα επόμενα 14 χρόνια.
Μολονότι η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Βουλή, ο πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε να την επικυρώσει και παρέπεμψε το θέμα στους ψηφοφόρους, οι οποίοι απάντησαν για πρώτη φορά ότι δεν πληρώνουν σε ποσοστό 93%.
Η κυβέρνηση της Ισλανδίας εξακολουθεί πάντως να ελπίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα πληρωθεί από τα περιουσιακά στοιχεία της Landsbanki.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >