Θετική εμφανίζεται σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με την επιμήκυνση για την Ελλάδα του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ωστόσο απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρεόυς.

Ads

Στη συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί αύριο, η Ανγκελα Μέρκελ σημειώνει πως τα τρία χρόνια του μνημονίου δεν επαρκούν προκειμένου η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματά της και σημειώνει ότι οποιαδήποτε εμμονή στην τριετία ως χρόνο αποπληρωμής θα δημιουργήσει «νέα αναταραχή». Επιπλέον, αφηνει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει βέτο στην περίπτωση που οι όροι για την παροχή βοήθειας σε μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως. «Δεδομένου ότι η χορήγηση δανείων από το Ταμείο Στήριξης προϋποθέτει ομοφωνία, μπορεί η Γερμανία να βάζει βέτο στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και θα το κάνει», σημειωσε.

Για την αναδιάρθρωση χρέους αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων η γερμανίδα καγκελάριος τάσσεται εναντίον, τονίζοντας πως «τα ευρωομολόγα παραμένουν λάθος εργαλείο, που εκφράζουν μια ψευδή αλληλεγγύη». Η Μέρκελ υπογραμμίζει ότι η Γερμανία θα είναι και στο μέλλον πρόθυμη να βοηθήσει αδύναμες χώρες, αλλά δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην δημιουργία μιας διανεμητικής ένωσης ή στην καθιέρωση ευρωομολόγων.

Επιπλέον, εμμένει στην άποψή της πως στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013 θα πρέπει να συμμετέχουν και ιδιώτες. Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος, Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, τάχθηκε υπέρ ης ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αλλά και της βελτίωσης των όρων δανειοδότησης, σε ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα

Ads

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης προειδοποιούν πως δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες για την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με το Βερολίνο να παρουσιάζει τη Σύνοδο ως ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, για όλα τα ανοικτά θέματα.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ευχήθηκε στην αυριανή Σύνοδο να υπάρξει μία συμφωνία επί της αρχής για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Σύμφωνο που αναμένεται να εγκριθεί αύριο οι «17» θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης».

Από την πλευρά του, με αφορμή τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με επιστολή του ζητάει από τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ολι Ρεν, Μισέλ Μπαρνιέ και Ζαν-Κλοντ Τρισέ να συζητηθούν στο πλαίσιο του Eurogroup και του Ecofin οι πρακτικές των διεθνών οίκων αξιολόγησης.