Οι φωτογραφίες του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν, που εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής καταδρομέων των ΗΠΑ τη Δευτέρα στο Πακιστάν, οφείλουν να δημοσιευθούν ως τεκμήρια για την παγκόσμια κοινή γνώμη, τόνισαν την τρίτη κοινοβουλευτικοί των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον απάντησε πως ενδέχεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη ρίψη της σορού στη θάλασσα.Το Πακιστάν, πάντως, ανακοίνωσε πως δεν γνώριζε που κρυβόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ενώ συνεχίζονται οι θετικές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για την εκτέλεση του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη της τελευταίας δεκαετίας.

Ads

«Φρονώ πως σε μία δεδομένη στιγμή, οι φωτογραφίες με τη σορό του θα πρέπει να δημοσιευθούν, δεν γνωρίζω πότε, αλλά πιστεύω πως αυτό θα γίνει και πως θα πρέπει να το κάνουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερουσιαστής Καρλ Λεβίν, που προεδρεύει στην επιτροπή Αμύνης. Ο Λεβίν πρόσθεσε, υπαινισσόμενος πιθανά αντιαμερικανικά αντίποινα, πως «άποψή του είναι πως» η δημοσίευση των φωτογραφιών «θα πρέπει να καθυστερήσει έως ότου κατευνασθούν οι αντιδράσεις».

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος συνάδελφός του Τζο Λίμπερμαν, επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, τόνισε πως «θα ήταν απαραίτητο να δημοσιευθούν οι φωτογραφίες -όσο αποτρόπαιες και εάν είναι, γιατί αυτός επλήγη στο κεφάλι από τις σφαίρες – προκειμένου να διαψευσθεί κάθε υποψία ότι αυτό αποτελεί έναν δόλο της αμερικανικής κυβέρνησης». Ο Λίμπερμαν δηλώνει πλήρως πεπεισμένος ότι ο νεκρός άνδρας είναι όντως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Όπως τονίζει ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Ρότζερς, «εμείς επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε πως θα κρατηθεί η αξιοπρέπεια-εάν υπάρχει κάποια-του Οσάμα Μπιν Λάντεν ώστε να μην εκτραχυνθούν τα προβλήματα σε άλλα σημεία του κόσμου και πως θα προσφέρουμε επαρκείς αποδείξεις προκειμένου ο κόσμος να γνωρίζει πως επρόκειτο όντως για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Ads

Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να δώσουν αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη ρίψη της σορού του Οσάμα Μπιν Λάντεν στη θάλασσα, όμως ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση. Ο ηγέτης της αλ Κάιντα μεταφέρθηκε χθες Δευτέρα από το Πακιστάν σε ένα αεροπλανοφόρο και θάφτηκε στη θάλασσα κάπου στα βόρεια της Αραβικής Θάλασσας, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ωστόσο, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης πως η φωτογραφία του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι «φρικιαστική» και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει, εάν θα την δώσει στη δημοσιότητα ή όχι. Ο Κάρνεϊ δήλωσε ο Μπιν Λάντεν αντιστάθηκε μολονότι δεν οπλοφορούσε τη στιγμή που οι άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στην κατοικία του και τον σκότωσαν.

Πάντως, οι Αφγανοί Ταλιμπάν δήλωσαν ότι δεν έχουν δει επαρκή στοιχεία ώστε να πειστούν ότι ο ηγέτης της αλ Κάιντα είναι νεκρός, στο πρώτο σχόλιο που κάνουν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του από τις αμερικανικές αρχές. «Καθώς οι Αμερικανοί δεν προσέφεραν καμία αποδεκτή ένδειξη για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και καθώς στενοί συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει το θάνατό του (…) γι’ αυτό το Ισλαμικό Εμιράτο θεωρεί οποιαδήποτε ισχυρισμό πρόωρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον Τύπο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον Mπαράκ Ομπάμα του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι επιτελείς του παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη της επιχείρησης. Στη φωτογραφία (βλέπε στο τέλος του άρθρου) εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, ο Mπ. Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τ. Μπάιντεν, η υπουργός εξωτερικών, Χ. Κλίντον, αλλά και ο απερχόμενος υπουργός Αμύνης, Ρ. Γκέιτς.

Όπως αναφέρει ο σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα τρομοκρατίας, Τ. Μπρέναν, «υπήρχε σιωπή αλλά και μεγάλη ένταση στην αίθουσα». Τόνισε επίσης «τη μεγάλη ανακούφιση όταν επιβεβαιώθηκε ότι ο Λάντεν βρισκόταν στη Βίλα». Σημειώνεται πως όταν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων σκότωσαν το Λάντεν μετέδωσαν την πληροφορία με τη λέξη “Jeronimo”.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η γυναίκα που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Αμερικανών καταδρομέων σε κρησφύγετο στο Πακιστάν, που επέφερε το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάϊντα Οσάμα μπιν Λάντεν, δεν είναι τελικά μία από τις συζύγους του όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα με βάση εκτιμήσεις ειδικών για την τρομοκρατία.

Ο Τζον Μπρέναν, κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα τρομοκρατίας, είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ότι η γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην επιχείρηση ήταν μία από τις συζύγους του Μπιν Λάντεν και χρησιμοποιήθηκε σαν ανθρώπινη ασπίδα, ίσως και εθελοντικά, κατά την ανταλλαγή πυρών. Εν τούτοις άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε το γεγονός λέγοντας πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως ενημέρωσε η σύζυγος του Άραβα τρομοκράτη, τραυματίστηκε αλλά δεν σκοτώθηκε από την επίθεση των αντρών των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Δεν ανταπέδωσε τα πυρά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μία ολιγομελής ομάδα καταδρομέων των ειδικών δυνάμεων του στρατού, που μεταφέρθηκαν τη νύχτα με ελικόπτερο στην περιοχή όπου βρισκόταν το κρησφύγετο του Λάντεν, κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, εκτέλεσαν τον ηγέτη της Αλ Κάϊντα με σφαίρες στο στήθος και το κεφάλι. Όπως διευκρίνισαν ο ίδιος δεν ανταπέδωσε τα πυρά.

Σύμφωνα με σύμβουλο του Ομπάμα,ο Μπιν Λάντεν ζούσε τα πέντε με έξι τελευταία χρόνια στο περιτειχισμένο κτιριακό συγκρότημα στο Πακιστάν όπου σκοτώθηκε. «Πιστεύω ότι η τελευταία πληροφορία είναι ότι βρισκόταν σ’ αυτό το κτίριο τα πέντε ή έξι τελευταία χρόνια και ουσιαστικά δεν είχε καμιά αλληλεπίδραση με άλλους έξω απ’ αυτό το κτίριο. Όμως φαίνεται πως ήταν πολύ δραστήριος μέσα στο κτίριο», δήλωσε στην εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS «Early Show» ο Τζον Μπρέναν, αρμόδιος στο Λευκό Οίκο για θέματα αντιτρομοκρατίας.

Διαψεύδει το Πακιστάν κοινή επιχείρηση με τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρνταρί διέψευσε σε στήλη γνώμης τις εικασίες ότι η στρατιωτική ενέργεια των Αμερικανών καταδρομέων που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ήταν μια κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ με το Πακιστάν. Ο Ασίφ Αλί Ζαρνταρί δήλωσε ότι οι αρχές του Πακιστάν αγνοούσαν την τύχη του ηγέτη της Αλ Κάϊντα.

«Δε βρισκόταν πουθενά, όπου εμείς πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να ήταν, αλλά τώρα έχει πεθάνει» έγραψε ο Αλί Ζαρνταρί. «Αν και τα γεγονότα της Κυριακής δεν ήταν μια κοινή επιχείρηση, μια δεκαετία συνεργασίας και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν οδήγησε τελικά στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και στην εξάλειψη της απειλής που όλο αυτό το διάστημα συνέχιζε να αποτελεί για τον πολιτισμένο κόσμο».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο εξωτερικών του Πακιστάν εκφράζει την ανησυχία του για την αμερικανική επιχείρηση, σημειώνοντας ότι τέτοιες «μονομερείς ενέργειες που γίνονται χωρίς άδεια» δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.

«Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη συνεργασία και αντιπροσωπεύουν ορισμένες φορές ακόμη και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Το Ισλαμαμπάντ σημειώνει εξάλλου στην ανακοίνωσή του αυτή ότι δεν γνώριζε τίποτε εκ των προτέρων για την επιδρομή αυτή, αλλά διευκρινίζει ότι αντάλλασσε πληροφορίες με τη CIA για το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο έγινε η επιδρομή από το 2009.

Τη θέση του Πακιστάν αμφισβήτησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, που δήλωσε: «Η θέση του Πακιστάν στα μάτια μας στερείται σαφήνειας, ελπίζω ότι θα έχουμε περισσότερη σαφήνεια. Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η παρουσία ενός ανθρώπου όπως ο Μπιν Λάντεν σε ένα μεγάλο συγκρότημα σε μία σχετικά μικρή πόλη μπόρεσε να περάσει απαρατήρητη. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξεταστεί».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι το Πακιστάν θα θέσει σε κίνδυνο την επιχείρηση εναντίον του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ότι «ίσως να ενημέρωναν τους στόχους», δήλωσε σήμερα ο. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time ο Πανέτα δήλωσε ότι οι συνεργάτες του ήταν κατά 60 με 80% βέβαιοι ότι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στο κτιριακό συγκρότημα. Οι αμερικανικοί δορυφόροι δεν είχαν καταφέρει να αναγνωρίσουν τον Μπιν Λάντεν ούτε κανένα μέλος της οικογένειάς του παρά τις πληροφορίες που τους είχαν οδηγήσει σε αυτό το κτιριακό συγκρότημα. Στη διάρκεια της επιχείρησης οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλεξαν «ένα εντυπωσιακό αριθμό» υλικών, μεταξύ άλλων ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρονικά, επεσήμανε ο Πανέτα.

Αφγανοί κατάσκοποι ήταν αυτοί που υπέδειξαν στους Αμερικανούς το «ύποπτο» σπίτι, υποστήριξε σήμερα ένας αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NDS) του Αφγανιστάν. «Το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν είχε υποδειχθεί για πρώτη φορά από τις αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών», υποστήριξε ο αξιωματούχος. Διευκρίνισε πάντως ότι οι Αφγανοί πράκτορες δεν είχαν υποψιαστεί ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα θα μπορούσε να διαμένει στο συγκεκριμένο σπίτι.

Τον περασμένο Αύγουστο, η υπηρεσία «μοιράστηκε αυτήν την πληροφορία με τους Αμερικανούς που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον». Οι Αφγανοί πάντως δεν ενεπλάκησαν στη συνέχιση της έρευνας ή στην επιχείρηση των Αμερικανών. Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι το σπίτι εντοπίστηκε τον Αύγουστο, αφού το 2007 είχαν αναγνωρίσει έναν από τους «αγγελιαφόρους» του Μπιν Λάντεν και ακολουθούσαν υπομονετικά τα ίχνη του.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν από σήμερα τη λειτουργία των υπηρεσιών τους για το κοινό στην πρεσβεία και τα προξενεία τους στο Πακιστάν εν μέσω ανησυχιών για τυχόν επιθέσεις εναντίον τους. «Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ και τα προξενεία στις πόλεις Πεσάβαρ, Λαχόρη και Καράτσι του Πακιστάν είναι κλειστά για το κοινό για “τρέχουσες υποθέσεις όπως η θεώρηση διαβατηρίων κ.λπ., μέχρι νεωτέρας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Αλμπέρτο Ροντρίγκες.

Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ικανοποίηση αργά χθες Δευτέρα για την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Σε δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, του πρεσβευτή της Γαλλίας στο ΟΗΕ Ζεράρ Αρόντ, εκφράζεται ικανοποίηση για την ανακοίνωση την 1η Μαΐου 2011 του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίζει τη σημαντική αυτή εξέλιξη και τις άλλες επιτυχίες που σημειώθηκαν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ ζητεί από όλα τα κράτη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, δήμαρχος της Νέας Υόρκης την εποχή που σημειώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε ότι γεύεται την «αντεκδίκηση» που αποτελεί γι’ αυτόν ο θάνατος του Μπιν Λάντεν. Ο Τζουλιάνι είπε ότι ένιωσε «πραγματική ικανοποίηση, ανακούφιση και αντεκδίκηση» και σημείωσε πως «Είναι μια θετική εξέλιξη που ο μπιν Λάντεν δεν είναι πλέον στη ζωή και αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα στις προσπάθειες πάταξης της τρομοκρατίας. Ωστόσο ο θάνατος αυτός δεν θα επαναφέρει στη ζωή τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου ούτε θα απαλύνει σε τίποτε τον πόνο».

Κίνα: Σημαντικό γεγονός και θετική εξέλιξη

«Παρακολουθήσαμε την ανακοίνωση και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός καιμια θετική εξέλιξη στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γιανγκ Γου, για την είδηση της εκτέλεσης του νούμερο ένα παγκοσμίως καταζητούμενου τρομοκράτη.

«Η Κίνα είναι επίσης θύμα της τρομοκρατίας», αναγράφεται στη δήλωση του Γιανγκ νωρίτερα στο δικτυακό τόπο του Κινέζικου υπουργείου. «Η Κίνα υποστηρίζει την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία για την από κοινού καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας», αναφέρεται στη δήλωση και παράλληλα επισημαίνεται ότι «στη μάχη κατά του φαινομένου της τρομοκρατίας θα πρέπει να προσεγγίζονται τόσο το γεγονός όσο και οι αιτίες που το προκάλεσαν και να επιδιώκεται το ξερίζωμα των κέντρων που καλλιεργούν τις τρομοκρατικές πράξεις».

Σε επιφυλακή γαλλικές «ευαίσθητες περιοχές»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η γαλλική κυβέρνηση διέταξε τις πρεσβείες της χώρας σε «ευαίσθητες περιοχές» του πλανήτη, να αναβαθμίσουν το επίπεδο ασφαλείας σε εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν Γαλλικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και εταιρειών.

Ο κ. Φιγιόν αποκάλυψε ότι η επείγουσα εντολή δόθηκε αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε η είδηση της εκτέλεσης από Αμερικανούς καταδρομείς, του ηγέτη της Αλ Κάϊντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Εν τούτοις στην ίδια τη Γαλλία το επίπεδο ασφαλείας παρέμεινε αμετάβλητο. «Δεν πιστεύω ότι αυτό το γεγονός αλλάζει εκ θεμελίων τις υπάρχουσες ισορροπίες, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον», επεσήμανε ο Φιγιόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει πράγματι η πιθανότητα να συνεχιστεί η τρομοκρατική δραστηριότητα από την Αλ Κάϊντα, η από άλλες οργανώσεις που καθοδηγούνται η εμπνέονται από την οργάνωση αυτή.

Ο Φιγιόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλική κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτύχει την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων του καναλιού 2 της Γαλλικής τηλεόρασης, που διάγουν ήδη 450 ημέρες ομηρείας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Στο τελευταίο δημόσιο μαγνητοφωνημένο μήνυμά του ο Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Ιανουάριο, είχε απαιτήσει από τη Γαλλία να αποσύρει τα στρατευματά της από τις Νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου τα ανασυνταγμένα τάγματα των μαχητών Ταλιμπάν εξακολουθούν να κρατούν ενεργή τη στρατιωτική ανάφλεξη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα για το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι «ήταν ένα καίριο πλήγμα στην Αλ Κάϊντα», η «δίκαιη και αναγκαία» προσπάθεια να εξαλειφθούν οι εστίες της τρομοκρατίας παγκοσμίως, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν.

Η κοινή γνώμη των ΗΠΑ υπέρ της δολοφονίας Μπιν Λάντεν

Οι ΗΠΑ έλαβαν τη σωστή απόφαση να σκοτώσουν τον ηγέτη της Aλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το 79% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η Ουάσινγκτον έλαβε τη σωστή απόφαση, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 14% και το 7% δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα.

Ωστόσο, μόνο το 25% απάντησε ότι αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια μετά τον θάνατο του Mπιν Λάντεν σε αντίθεση με 59% που δεν αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι την επιτυχία πρέπει να καρπωθεί ο πρόεδρος Ομπάμα, ενώ το 13% ο προκάτοχός του στην προεδρία Τζορτζ Μπους. Περίπου 50% απάντησαν κανένας από τους δύο.

To 51% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν δεν άλλαξε την άποψη που έχουν για την διακυβέρνηση του Ομπάμα, αλλά το 29% απάντησαν ότι τώρα βλέπουν πιο θετικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το 13% πολύ πιο θετικά και το 7% λιγότερο θετικά από πριν. Το 43% εκτιμά ότι ο Ομπάμα χειρίζεται σωστά το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ το 26% πιστεύει το αντίθετο. Το 31% δεν είναι βέβαιοι. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν περίπου 1.200 με 1.300 αμερικανοί και ξένοι αναγνώστες του Reuters.com.

Στο «Σημείο Μηδέν» ο Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με μέλη των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο «Σημείο Μηδέν», στο Μανχάταν, τόπο των τρομοκρατικών επιθέσεων από τις οποίες καταστράφηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.

Επιστήμονες είχαν «βρει» τον Μπιν Λάντεν μέσω… στατιστικής

Προφητική εκτίμηση γεωγράφων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – Λος Άντζελες (UCLA), από το 2009, σε δημοσιευμένη επιστημονική εργασία τους επανήλθε στη δημοσιότητα μετά τις εξελίξεις γύρω από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι γεωγράφοι είχαν υπολογίσει με πιθανότητα 81% ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο να βρίσκεται εκεί που πράγματι βρέθηκε τη Δευτέρα, 2 Μαΐου. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή γεωγραφίας Τόμας Γκιλέσπι, είχαν αξιολογήσει τις πιθανότητες να βρεθούν οι κρυψώνες του Μπιν Λάντεν, χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα πιθανοτήτων που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει και είχαν έτσι δώσει πιθανότητα 80,9% στο να βρίσκεται στο Αμποταμπάντ του βορείου Πακιστάν, όπου και πράγματι κρυβόταν επί χρόνια, όπως τώρα αποκαλύφθηκε. Μάλιστα οι γεωγράφοι είχαν μάλιστα προβλέψει ότι ο διαβόητος τρομοκράτης δεν θα κρύβεται σε σπηλιά, αλλά κοντά ή μέσα σε μια μεγάλη πόλη, όπως πράγματι συνέβαινε, προς μεγάλη έκπληξη όλων.