Με την εγκατάλειψη ή μη του ευρώ ασχολήθηκαν χθες αρκετά δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, δηλώνει σε συνέντευξή του ότι «είμαστε καταδικασμένοι στο ευρώ», το Bloomberg αναλύει τους πέντε τρόπους για τη διάσωση του ευρωπαϊκού νομίσματος και η Le Figaro αναλύει τον «παραλογισμό της εξόδου από το ευρώ».

Ads

«Είμαστε καταδικασμένοι στο ευρώ»

Ειδικότερα, ο Jörg Krämer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, δηλώνει στην εφημερίδα Handelsblatt ότι: «Χρεοκοπία σε μία από τις πλουσιότερες περιφέρειες του κόσμου; Κάτι τέτοιο θα ήταν το σπάσιμο ενός ταμπού και ένα πλήγμα τεραστίων διαστάσεων στη φήμη (της Ευρώπης). Η κεφαλαιαγορά θα έκλεινε πια για χρόνια για την Ελλάδα. Αμέσως οι επενδυτές θα αναρωτιόνταν ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα σπάσει το ταμπού και οι υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες θα αντιμετώπιζαν κι αυτές αμέσως προβλήματα χρηματοδότησης».

«Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε τη Νομισματική Ένωση, δε χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να δει τις συνέπειες: οι Έλληνες θα απέσυραν άμεσα τα ευρώ τους από τις τράπεζες για να γλιτώσουν την αναμενόμενη υποτίμηση της δραχμής. Κανένα τραπεζικό σύστημα στον κόσμο δε θα μπορούσε να αντέξει κάτι τέτοιο. Αλλά και αντιστρόφως: εάν η Γερμανία αποχωρούσε από τη Νομισματική Ένωση, Ισπανοί και Έλληνες θα άνοιγαν αμέσως τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γερμανία και θα ξεσπούσε μία φυγή κεφαλαίων από τις αδύναμες χώρες», προσθέτει.

Ads

Σε ερώτηση εάν το ευρώ μπορεί να σωθεί, ο Krämer υποστηρίζει πως «Θα σωθεί. Παρότι δε μου αρέσει ο όρος “κοινότητα με κοινό πεπρωμένο”, πρέπει να παραδεχτώ ότι περί αυτού πρόκειται. Είμαστε κατά κάποιο τρόπο καταδικασμένοι στο ευρώ, γιατί όλες οι άλλες εναλλακτικές κρύβουν μεγάλους κινδύνους. Το κόστος μιας διάλυσης της ευρωζώνης θα ήταν πολύ μεγάλο».

«Ο παραλογισμός της εξόδου από το ευρώ»

Από την πλευρά της, η Le Figaro ασχολείται με το τι θα στοίχιζε στη Γαλλία μια ενδεχόμενη εγκατάλειψη του ευρώ. Στο σχετικό δημοσίευμα, σημειώνεται ότι το σενάριο της κατάργησης του ευρώ και της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα χαρακτηρίζεται ως «ανεύθυνο και καταστροφικό για τη Γαλλία» από το Νικολά Σαρκοζί.

Ακόμα, γίνεται αναφορά σε σχετική έκθεση του οικονομικού αναλυτή Mark Cliffe της ING Bank, με θέμα τις συνέπειες της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα, και επισημαίνεται ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα προκαλούσε στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά και στα κράτη της περιφέρειας, εντάσεις πολύ ισχυρότερες από αυτές που βιώνουμε σήμερα.

Βάσει της έκθεσης του Cliffe, ο αποπληθωρισμός θα ασκούσε στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία μια πίεση που θα είχε ως συνέπεια τη μείωση των μισθών και των τιμών, καθώς και μια εξαιρετικά σημαντική χαλάρωση των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων στις χρηματαγορές. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, την Ισπανία και στην Ιταλία, ο κίνδυνος του πληθωρισμού θα οδηγούσε τα επιτόκια σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα σημερινά, σημειώνεται.

Στο μεταξύ, το κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας έχει τίτλο «Ο παραλογισμός της εξόδου από το ευρώ». Ο δημοσιογράφος Pierre Rousselin σχολιάζει στην ουσία σχετικές δηλώσεις της Marine Le Pen, πιθανής υποψήφιας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως, αν είναι αλήθεια ότι η διαχείριση του κοινού νομίσματος από τις διαδοχικές κυβερνήσεις στη Γαλλία αποτελεί αντικείμενο κριτικής, δεν είναι ωστόσο βέβαιο, κατά πόσο μια έξοδος από την ευρωζώνη θα διόρθωνε δια μαγείας την κατάσταση.

«Όσοι, όπως η εν δυνάμει αρχηγός του Front National, Marine Le Pen, υποστηρίζουν την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και καταγγέλλουν τη δράση των κερδοσκόπων και τις επιθέσεις των αγορών, είναι σίγουροι ότι μια επιστροφή στο φράγκο θα προσέφερε ένα μεγαλύτερο βαθμό προστασίας;» προσθέτει.

Πέντε τρόποι για τη διάσωση του ευρώ

Τα μέσα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η ευρωζώνη προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, αναλύει σε άρθρο του στο Bloomberg ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Bust που θα κυκλοφορήσει προσεχώς για την κρίση στην Ελλάδα, Matthew Lynn.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι εφόσον η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να διασώσει το ευρώ τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και να λάβει δραστικές αποφάσεις εάν δεν θέλει να βρεθεί μπροστά στη διάλυση της ευρωζώνης.

Κατά την άποψή του, τα πέντε βασικά βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα είναι

Ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία, διπλασιασμός των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης του ευρώ, καθιέρωση του Ευρωομολόγου, τροποποιήσεις στις Συνθήκες ώστε οι Βρυξέλλες να συγκεντρώσουν τον απόλυτο έλεγχο των προϋπολογισμών και των φορολογικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης, και λιτότητα.