Γερμανοί βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού παροτρύνουν την Ελλάδα να πουλήσει νησιά για να χρηματοδοτήσει το χρέος της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, η οποία συνοψίζει ως εξής: «Σας δίνουμε χρήμα, μας δίνετε την Κέρκυρα».

Ads

«Το ελληνικό κράτος πρέπει να σταματήσει τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις και να πουλήσει κτηματική περιουσία, όπως για παράδειγμα ακατοίκητα νησιά», δήλωσε στην εφημερίδα ο βουλευτής του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Frank Schaeffler. Ο Frank Schaeffler, ο οποίος είναι επίσης ειδικός οικονομικών θεμάτων, δήλωσε στην εφημερίδα πως «η καγκελάριος δεν πρέπει να παραβιάσει το νόμο, δεν πρέπει να υποσχεθεί βοήθεια στην Ελλάδα». Οι δηλώσεις του Schaeffler δημοσιεύτηκαν σε κομμάτι με τον τίτλο «Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες! Και πουλήστε και την Ακρόπολη!».

Παρόμοιο είναι και το ύφος του βουλευτή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Marco Wanderwitz δήλωσε ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και η Γερμανία βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα. Λίγα νησιά μπορούν να κάνουν τη δουλειά».

Ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, ερωτώμενος για το δημοσίευμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD: «Άκουσα επίσης τη συμβουλή ότι πρέπει να πουλήσουμε την Ακρόπολη. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις». Η Bild επισημαίνει ότι ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Αμβούργο επιδιώκει την πώληση ελληνικού ακατοίκητου νησιού προς 45 εκατομμύρια ευρώ.

Ads

«Ανεδαφικές» και «ανάξιες σχολιασμού» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, προτάσεις γερμανικών δημοσιευμάτων για πώληση των νησιών της Ελλάδας. «Την εθνική μας κυριαρχία πάνω στην νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα την κατοχυρώνουμε με πάρα πολλούς τρόπους και πολλές φορές με οδυνηρές συνέπειες για τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

Ας σημειωθεί ότι το 1993 Γερμανοί βουλευτές είχαν προκαλέσει ένταση με την Ισπανία, όταν πρότειναν την αγορά από το Βερολίνο της νήσου Μαγιόρκα.