Το ΝΑΤΟ δεν κάνει αρκετά για να καταστρέψει το βαρύ οπλισμό των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Μια μέρα μετά την απόρριψη του σχεδίου εκεχειρίας της Αφρικανικής Ένωσης, η Ένωση ζητά από τους αντικαθεστωτικούς «να συνεργαστούν πλήρως». Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα που αυτομόλησε πριν από 12 ημέρες στη Βρετανία προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος εμφυλίου πολέμου.

Ads

Το ΝΑΤΟ δεν κάνει αρκετά για να καταστρέψει το βαρύ οπλισμό των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι και την προστασία του άμαχου πληθυσμού, ειδικά στην πολιορκούμενη πόλη Μισράτα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο του. Ήθελε να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων, το δεχθήκαμε. Πρέπει σήμερα να παίξει τον ρόλο του αποτρέποντας τη χρήση βαρέων όπλων που χρησιμοποιεί ο Καντάφι για να βομβαρδίζει τον πληθυσμό», δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ. Όταν ερωτήθηκε εάν το ΝΑΤΟ κάνει αρκετά, ο Αλέν Ζιπέ απάντησε: «Όχι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε ότι ΝΑΤΟϊκή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε το θάνατο αμάχων και ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Κίκλα, νοτίως της πρωτεύουσας Τρίπολη. Δεν δόθηκαν στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων. Αργότερα μέσα στην ημέρα οι αντικαθεστωτικοί ανέφεραν ότι σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις στη Μισράτα.

Στο μεταξύ, η Αφρικανική Ένωση ζήτησε σήμερα από τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς «να συνεργασθούν πλήρως» μετά την απόρριψη της πρότασης για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσε ο οργανισμός. «Εξαιτίας μίας πολιτικής προϋπόθεσης η οποία ετέθη από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για την επείγουσα έναρξη συνομιλιών για τις διατυπώσεις σχετικά με μία κατάπαυση του πυρός, δεν έγινε δυνατόν, σε αυτό το στάδιο, να επιτευχθεί συμφωνία για την ουσία του τερματισμού των εχθροπραξιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Αντίς Αμπέμπα μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης στην Λιβύη.

Ads

Με την ανακοίνωση η αντιπροσωπεία «απευθύνει επείγουσα έκκληση στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, προς το ύψιστο συμφέρον της Λιβύης, να συνεργασθεί πλήρως και να συμβάλει στην εξεύρεση πολιτικής και διαρκούς λύσης που ο λαός της Λιβύης επιζητεί και για την υποστήριξη της οποίας δίνει διαβεβαιώσεις η διεθνής κοινότητα». Ο Μουάμαρ Καντάφι αποδέχθηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, όμως η ηγεσία των αντικαθεστωτικών την απέρριψε επαναλαμβάνοντας την πάγια προϋπόθεση τους για την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από την εξουσία της Λιβύης.

«Η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από τη λιβυκή πολιτική σκηνή, επομένως είναι παρωχημένη», ανέφερε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των εξεγερμένων, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο από την πρώτη κιόλας ημέρα σύστασής του απαιτεί την αποχώρηση του Καντάφι. «Η πρωτοβουλία αναφέρεται και σε μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον λιβυκό σύστημα και αυτό είναι επίσης εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε ο κ. Τζαλίλ.

Το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση για τον τερματισμό των εδώ και 8 εβδομάδων συγκρούσεων περιλάμβανε μεταξύ άλλων την άμεση κατάπαυση του πυρός, την ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, την προστασία των ξένων υπηκόων που ζουν στη Λιβύη, την έναρξη διαλόγου μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών για την επίτευξη πολιτικής λύσης και την αναστολή των αεροπορικών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι και οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιταλία έχουν ζητήσει την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία.

Στο μεταξύ σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων πιστών στον Καντάφι στη Μισράτα. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια από την ημέρα που αυτομόλησε στη Βρετανία, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η κρίση στη Λιβύη να μετατραπεί σε εμφύλιο και η χώρα του να έχει την τύχη της Σομαλίας.

Μιλώντας στο BBC, ο Κούσα δήλωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η Λιβύη πριν από την επίτευξη της οιαδήποτε συμφωνίας. «Ζητώ από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αποφύγουν να παρασύρουν τη Λιβύη σε έναν εμφύλιο πόλεμο” είπε ο Κούσα και πρόσθεσε:”Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αιματοχυσία και η Λιβύη θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα Σομαλία…Αρνούμαστε την όποια διαίρεση της Λιβύης. Η ενότητα της χώρας είναι ζωτικής σημασίας για την οποιαδήποτε επίτευξη συμφωνίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα μεταβαίνει στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα προκειμένου να έχει συναντήσεις με την εκεί ηγεσία και Λίβυους εκπροσώπους. Η ομάδα επαφής που συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιηση της κρίσης στη Λιβύη πρόκειται να έχει συνομιλίες στην Ντόχα αύριο. «Γνωρίζουμε ότι ταξιδεύει σήμερα στην Ντόχα προκειμένου να συναντηθεί με την κυβέρνηση του Κατάρ και ένα εύρος Λίβυων εκπροσώπων προκειμένουν να προσφέρει πληροφόρηση εν όψει της συνάντησης της ομάδας επαφής» δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Διεθνής Αμνηστία: Δυνάμεις του Καντάφι εκτέλεσαν αιχμαλώτους

Συλληφθέντες εξεγερμένοι μαχητές στη Λιβύη βρέθηκαν νεκροί με μια σφαίρα στο κεφάλι και τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη τους, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας ότι έχει ισχυρά στοιχεία και για άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι σκότωσαν επίσης εσκεμμένα άοπλους διαδηλωτές και επιτέθηκαν σε αμάχους που διέφευγαν από τις μάχες, ανακοίνωσε η Αμνηστία επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσαν εκπρόσωποί της κατά τις έξι τελευταίες εβδομάδες στη Λιβύη.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει πως στρατιώτες του Καντάφι φαίνεται ότι εκτέλεσαν συλληφθέντες μαχητές των εξεγερμένων κοντά στην πόλη Ατζνταμπίγια. Οι ερευνητές της οργάνωσης στην ανατολική Λιβύη είδαν τις τελευταίες ημέρες τα πτώματα δύο μαχητών της αντιπολίτευσης που είχαν πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους αφού τα χέρια τους είχαν δεθεί πίσω από την πλάτη τους.

Η Αμνηστία γνωστοποίησε ότι έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες για τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις, όπου πτώματα συλληφθέντων μαχητών βρέθηκαν με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους και πολλαπλά τραύματα από σφαίρες στο άνω τμήμα του κορμού τους.

“Οι συνθήκες αυτών των φόνων δείχνουν ότι διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Συνταγματάρχη Καντάφι”, δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. “Ο εσκεμμένος φόνος συλληφθέντων μαχητών είναι έγκλημα πολέμου. Όλοι οι υπεύθυνοι για τέτοια εγκλήματα – αυτοί που δίνουν τις εντολές ή τα επιτρέπουν καθώς και αυτοί που τα εκτελούν- πρέπει να μην έχουν αμφιβολία ότι θα λογοδοτήσουν”, πρόσθεσε.