Μεγάλη πορεία πολιτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς πραγματοποιήθηκε χθες προς το προεδρικό μέγαρο Λευκωσίας. Εν τω μεταξύ, κηδεύονται σήμερα, Τετάρτη, τα οκτώ από τα δώδεκα θύματα της τραγωδίας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο.

Ads

Μαζική πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, από την πλατεία Ελευθερίας προς το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας. Κατά τη συγκέντρωση στην πλατεία, οι πολίτες σε αυθόρμητες ομιλίες τους, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την εγκληματική, όπως ανέφεραν, ανευθυνότητα των πολιτικών και υπηρεσιακών υπευθύνων για την τραγωδία και ζήτησαν την καταδίκη τους. Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν τα ονόματα των δώδεκα θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Πολίτες όλων των ηλικιών, άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων και κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Καταδίκη στους ενόχους», «Χριστόφια παραιτήσου», «Ανάξιοι-Ανεύθυνοι», «Κράτος φονιάς των παιδιών μας». Όταν η πορεία έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ομάδας νεαρών και της αστυνομίας. Μικρή ομάδα νεαρών έριξε πέτρες και κροτίδες προς την κατεύθυνση του προεδρικού μεγάρου ενώ η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων. Ορισμένοι κατάφεραν να περάσουν από την κύρια είσοδο του προεδρικού μεγάρου και να φτάσουν μέχρι την πρώτη ελεγχόμενη πύλη, αλλά η αστυνομία τους απώθησε.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε και στη Λάρνακα. Περισσότεροι από χίλιοι πολίτες πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Ευρώπης στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τραγωδίας.

Ads

Κρίσιμη η κατάσταση των δυο σοβαρά τραυματισμένων

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας των δύο σοβαρά τραυματισμένων από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο. Ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Εγκαυμάτων, Θ.Κυπριανού δηλώνει ότι τα περιθώρια ιατρικών παρεμβάσεων έχουν εξαντληθεί, όπως αναφέρει «Ο Φιλελεύθερος».

Από τη Δευτέρα νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Εγκαυμάτων ένας στρατιώτης που επίσημα εισήχθη ως «αγνώστων στοιχείων». Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού για ταυτοποίηση του τραυματία διότι «ο νεαρός αυτός δεν έχει ούτε πρόσωπο, ούτε μάτια» και πρώτη αναγνώριση έγινε από τη μητέρα του με βάση ένα σημάδι που έχει στο χέρι.

Ο υπουργός Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης ανακοίνωσε ότι αναμένονται γιατροί από το Ισραήλ για να συμμετέχουν στην ομάδα των Κυπρίων ιατρών που παρακολουθούν την κατάσταση των δύο τραυματιών. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κατάσταση είναι όντως δύσκολη» τόνισε ο κ.Πατσαλίδης.


Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη

Αποφάσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή των ερευνών για την τραγωδία στη ναυτική βάση στο Ζύγι, αναμένεται να λάβει στη συνεδρίαση της Πέμπτης το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι ήδη έχουν αρχίσει στο χώρο της έκρηξης από την Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά οι πρώτες έρευνες για τη συλλογή στοιχείων. Η Ελλάδα έχει αποστείλει εμπειρογνώμονες στη χώρα, ενώ η Γαλλία και άλλες χώρες προσφέρθηκαν να δώσουν βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει γίνει αποδεκτή.

Χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον γενικό και τον βοηθό γενικό εισαγγελέα για να τους συμβουλευτεί σε σχέση με το χειρισμό της διερεύνησης της τραγωδίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, ο γενικός εισαγγελέας έχει συμβουλεύσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η μόνη διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα σε σχέση με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και που προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι η διερεύνηση του θέματος από την αστυνομία υπό την άμεση εποπτεία του γενικού εισαγγελέα.

Πέραν της ποινικής διερεύνησης ο πρόεδρος Χριστόφιας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το διορισμό ερευνητικής επιτροπής με βάση τον περί ερευνητικών επιτροπών Νόμο, με οδηγίες την ταχύτατη διερεύνηση όλων ανεξαιρέτως των πτυχών του θέματος και την απόδοση των όποιων πιθανών ευθυνών.

Εν τω μεταξύ, βοήθεια από την Ελλάδα, από το Ισραήλ, αλλά και από ιδιώτες ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης της Κύπρου, μετά την ολική καταστροφή που υπέστη ο κυριότερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, στη Μονή της Λεμεσού.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυπριακή κυβέρνηση «βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με την Ελλάδα» και συγκεκριμένα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και με τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Ι. Μανιάτη. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, προκειμένου να ενισχυθεί η ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο, η ΔΕΗ θα αποστείλει φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 90-120 MW. Η αποστολή θα γίνει σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα πρώτα 30 MW θα αποσταλούν το συντομότερο δυνατόν από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αθερινόλακκας της Κρήτης.

Συζητήσεις γίνονται και με το Ισραήλ, ενώ, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναζητούνται προσφορές ακόμα και από ιδιώτες. Το Ισραήλ έχει ήδη προσφερθεί να βοηθήσει και η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Βοήθεια προσφέρθηκε και από τα κατεχόμενα, η οποία μελετάται, με την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.