Απαγόρευση της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο της ΕΣΣΔ στις επίσημες εκδηλώσεις στη χώρα αποφάσισε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας, ακυρώνοντας ένα νόμο που είχε ψηφιστεί τον Απρίλιο από το κοινοβούλιο της χώρας.

Ads

Ο συγκεκριμένος νόμος επέτρεπε να υψώνεται η σοβιετική σημαία σε κυβερνητικά κτίρια κατά τους επίσημους εορτασμούς. Μάλιστα επίτασσε να χρησιμοποιείται η σημαία με το σφυροδρέπανο στις εκδηλώσεις για την 9η Μαΐου, την ημέρα που οι Ουκρανοί γιορτάζουν τη νίκη των Συμμάχων κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, οι σοβιετικές σημαίες που κατέκλυσαν τον Μάιο την πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, προκάλεσαν ταραχές καθώς πολλοί από τους κατοίκους της θεωρούν τον Κόκκινο Στρατό ως στρατό κατοχής και όχι απελευθερωτικό.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η σοβιετική σημαία, μολονότι έχει ιστορική σημασία, δεν αποτελεί επίσημο σύμβολο του κράτους και για αυτό δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε δημόσια κτίρια ή σε επίσημες εκδηλώσεις. Όποιος ιδιώτης το επιθυμεί ωστόσο μπορεί να γιορτάζει υψώνοντας τη σοβιετική ή οποιαδήποτε σημαία θέλει.

Ads