Κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων από το ταμείο διάσωσης (EFSF) τάσσεται η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα προς τους ομολογιούχους και τις κυβερνήσεις, ενώ την ίδια ώρα απορρίπτει την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων.

Ads

Η Bundesbank τάσσεται επίσης κατά της πρότασης να χορηγεί το EFSF δάνεια προς χώρες της ευρωζώνης με ευνοϊκό επιτόκιο προκειμένου αυτές να επαναγοράσουν ομόλογά τους μια ιδέα που όπως γνωρίζουμε στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

«Το αποτέλεσμα θα ήταν να περιοριστεί περαιτέρω η ευθύνη των ιδιωτών πιστωτών και των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών και να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι στις χρηματοδότριες χώρες με επιπλέον, πιθανότατα σημαντικούς κινδύνους» αναφέρει η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της για τον Φεβρουάριο.

Η έκδοση ευρωομολόγων ή η μείωση των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους υπερχρεωμένων κρατών θα «περιόριζε τα κίνητρα για μεστή δημοσιονομική πολιτική και θα υπονόμευαν βασικές αρχές της νομισματικής ένωσης», όπως την υποχρέωση των κρατών να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα δημοσιονομικά τους, προσθέτει η Bundesbank.

Αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ads

Εν τω μεταξύ, στην αγορά ομολόγων ύψους 711 εκατ. ευρώ προχώρησε το περασμένο επταήμερο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά από παύση τριών εβδομάδων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα, όπως αναφέρει το Reuters.

Συνολικά από τον προηγούμενο Μάιο η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα ύψους 77 δις ευρώ στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος που έχει ως σκοπό να επαναφέρει την ομαλότητα στις αγορές χρέους της ευρωζώνης. Διαπραγματευτές ομολόγων ανέφεραν πως η ΕΚΤ αγόρασε την περασμένη εβδομάδα πορτογαλικά ομόλογα.

Pimco: Αποδοτικότερα τα ισπανικά ομόλογα

Τα ισπανικά ομόλογα αποτελούν σίγουρα αποδοτικότερη επένδυση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, σύμφωνα με τον Andrew Bosomworth, διαχειριστή κεφαλαίων της Pacific Investment Management Co (PIMCO). «Στην Ισπανία έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια πραγματικής ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας, υποστήριξε ο αναλυτής σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Από την πλευρά της, η Ισπανία εντείνει τις προσπάθειές της να πείσει τους επενδυτές ότι είναι σε θέση να στηρίξει τις ιδιωτικές της τράπεζες χωρίς να ακολουθήσει Ελλάδα και Ιρλανδία, στη βοήθεια από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.