Ads

Οι διαδηλωτές που βρίσκονται για περισσότερο από μία εβδομάδα στους δρόμους των πόλεων της Αιγύπτου, απέρριψαν απερίφραστα τον ελιγμό του Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος με μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα χθες το βράδυ δήλωσε ότι δεν θα ειναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και υποσχέθηκε μεταρυθμίσεις. Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Αλεξάνδρεια λίγο μετά το διάγγελμα, μεταξύ υποστηρικτών του καθεστώτος και διαδηλωτών, μεταδίδει το παναραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους από το νέο διάγγελμα Μουμπάρακ και ζήτησαν άμεσες αλλαγές. Στο στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του νομπελίστα αντιπολιτευόμενου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι καθώς και του Μοχάμεντ Μόρσι, που εκ μέρους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κόσμου που συγκεντρώθηκε χθες κατά εκατομμύρια σε κεντρικές πλατείες και δρόμους.

Ο 82χρονος ηγέτης που διατήρησε τα σκήπτρα της διακυβέρνησης για 30 χρόνια, υπό το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», στο μαγνητοσκοπημένο λόγο του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν αναζήτησε την ισχύ ή την επιρροή. Ο Μουμπάρακ αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις, λέγοντας πως “οι νέοι άνθρωποι” έχουν δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις. Σύντομα ωστόσο ο τόνος του έγινε επικριτικός υποστηρίζοντας πως οι «διαδηλωτές εκμεταλλεύονται τον λαό» προκειμένου να «υπονομεύσουν την κυβέρνηση». «Κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας μου» είπε ο 82χρονος Μουμπάρακ, «θα αφοσιωθώ στο να εκπληρώσω τις απαιτήσεις των πολιτών». Σύμφωνα με το νέο διάγγελμα, ο Μουμπάρακ σκοπεύει να παραμείνει επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος.

Σε όσους ζητούν την αποχώρησή του, απάντησε: «Ο Χόσνι Μουμπάρακ που σας μιλά σήμερα είναι περήφανος για τα επιτεύγματα του όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε την Αίγυπτο και το λαό της Αυτή είναι η χώρα μου. Εδώ έζησα, αγωνίστηκα και υπερασπίστηκα τη γη της, την κυριαρχία και τα συμφέροντα της, και θα πεθάνω στο έδαφος της».

Ads

Ο τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και πρώην επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, απέρριψε την «προσφορά» του Αιγύπτιου προέδρου να αποχωρήσει σε 7 μήνες, ζητώντας άμεσες αλλαγές. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο δίκτυο, αλ-Αραμπίγια, ο λαός θέλει να αποχωρήσει ο Μουμπάρακ, ο οποίος έχει πλέον απωλέσει την νομιμοποίησή του. Ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κόσμου.

Η μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει να αρχίσει τώρα, ήταν η απάντηση του Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμα Μουμπάρακ και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια θα χρειαζόταν ο λαός της Αιγύπτου, ως επακόλουθο των διαδηλώσεων. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο και που υπέδειξα απόψε στον πρόεδρο Μουμπάρακ είναι η πίστη μου ότι μία πειθαρχημένη μετάβαση θα πρέπει να είναι ουσιαστική, θα πρέπει να είναι ειρηνική και θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκρινε ανεπαρκή την ανακοίνωση του Μουμπάρακ, δηλώνοντας ότι η άμεση αποχώρηση είναι η μόνη επιλογή που μπορεί ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού του. «Ο αιγυπτιακός λαός περιμένει μία πολύ διαφορετική απόφαση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στο Κιργιστάν. «Η σημερινή κυβέρνηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ως προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ζητεί ο αιγυπτιακός πληθυσμός», είπε, προσθέτοντας ότι χωρίς την ανακοίνωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ο αιγυπτιακός λαός δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.

Ο κόσμος παρέμεινε έξω για ακόμα μία νύχτα, μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις εκατομμυρίων πολιτών που διαδήλωσαν κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, ενώ μετά το διάγγελμα συγκεντρώθηκαν ακόμα περισσότεροι στην κεντρική πλατεία του Καϊρου, Ταχρίρ. Στην Αλεξάνδρεια, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και υποστηρικτών του Μουμπάρακ ενώ σύμφωνα με το Al Jazeera ακούστηκαν ριπές οπλοπολυβόλου, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν απώλειες.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν μετά το διάγγελμα πως σκοπεύουν να μείνουν στους δρόμους και τις πλατείες έως ότου ο Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει από την εξουσία. Nέα μεγάλη αντικαθεστωτική διαδήλωση προγραμματίζεται για την Παρασκευή.

Οι τελευταίες εξελίξεις

13.13: Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στη χερσόνησο του Σινά. Ο Ελ Μπάραντεϊ προτείνει τη σύσταση προεδρικού συμβουλίου μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών το Σεπτέμβριο, γράφει ο σημερινός αραβικός τύπος. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA μεταδίδει πως η Βουλή διαλύθηκε μέχρι την επανακαταμέτρηση των αμφισβητούμενων αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογών.

12.42: Ο Abdel Abu El Fatouh της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καλεί για συνέχιση των διαδηλώσεων μέχρι την πτώση του Μουμπάρακ. Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera μεταδίδει πως σημαντικό ρόλο στις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις παίζει η αστυνομία, η οποία επανεμφανίστηκε σήμερα στους δρόμους του Καΐρου.

12.30: Ανακοινώθηκε μείωση των ωρών απαγόρευσης κυκλοφορίας: για σήμερα θα ισχύσει από τις 17.00 έως τις 07.00 το πρωί. Ο στρατός απομακρύνει κατεστραμμένα οχήματα από τη μέση του δρόμου. Οπαδοί του Μουμπάρακ διαδηλώνουν μπροστά από το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι ανταποκριτές.

12.22: Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera αλλά και του BBC ο στρατός ανακοίνωσε πως «οι Αιγύπτιοι μετέδωσαν το μήνυμά τους, οι απαιτήσεις τους εισακούστηκαν, ώρα για επιστροφή στην φυσιολογική ζωή». Κατά τα φαινόμενα το διαδίκτυο επιστρέφει στη χώρα, αν και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα. Αποκλεισμένες εξακολουθούν να είναι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

11.33:
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα στο CNN για τον Χόσνι Μουμπάρακ πως είναι «εξαιρετικά θαρραλέος και αποτελεί δύναμη του καλού». Περίπου 300 υποστηρικτές του Χ. Μουμπάρακ, έξω από τα γραφέια του ABC news στο Κάιρο διαδηλώνουν υπέρ του. Το κόμμα του Μουμπάρακ έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και στην Αλεξάνδρεια σήμερα, όπου υπάρχουν αναφορές ότι ομάδα ενόπλων επιτέθηκε κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ο δε υπουργός πληροφοριών Anas Al-Fiki έδωσε εντολή στην κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο να προχωρήσουν σε κινητοποίηση υπέρ του Μουμπάρακ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να προβεί σε νέα δήλωση για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο.

Το Al Jazeera ανακοίνωσε σήμερα πως παρεμβολές από άλλα δορυφορικά δίκτυα που εκπέμπουν στον αραβικό κόσμο, εμποδίζουν τις μεταδόσεις του. Στην σημερινή ανακοίνωση το δίκτυο επισήμανε πως οι αναμεταδόσεις του μέσω των δορυφόρων Arabsat και Hotbird διακόπτονται συχνά, με αποτέλεσμα οι τηλεθεατές σε όλον τον αραβικό κόσμο να αλλάζουν συχνότητες στους δορυφόρους στη διάρκεια της ημέρας.

10.50:
Οι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, προετοιμαζόμενοι για ακόμα μία μέρα κινητοποιήσεων. Ο στρατός παραμένει διασκορπισμένος γύρω από την πλατεία και σε κεντρικούς δρόμους. Ο υπουργός Οικονομικών Samir Radwan δήλωσε στο BBC Radio πως η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλων των αποχρώσεων τις πολιτικές απόψεις».

Σε μετάβαση χωρίς βία καλεί τον Μουμπάρακ ο Σαρκοζί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί η μετάβαση να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς βία στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία. “Μετά την ομιλία του προέδρου Μουμπάρακ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι θέλει μια συγκεκριμένη διαδικασία μετάβασης να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση και να ανταποκριθεί στην επιθυμία για αλλαγή και ανανέωση που εκφράζεται επιτακτικά από το λαό. Καλεί όλους τους Αιγύπτιους αξιωματούχους να κάνουν όλα όσα πρέπει ώστε η διαδικασία να διεξαχθεί χωρίς βία”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

“Η Γαλλία που συνδέεται με την Αίγυπτο με παμπάλαια και βαθιά φιλία, επαναλαμβάνει τη στήριξή της στις προσδοκίες των Αιγυπτίων για μια κοινωνία ελεύθερη και δημοκρατική. Θα βρεθεί στο πλευρό όσων θέλουν να διατηρήσουν έναν ειρηνικό και υποδειγματικό χαρακτήρα στην έκφραση και την ικανοποίηση των νόμιμων αυτών προσδοκιών τους”, επισημαίνεται.

“Είναι καλό που ο πρόεδρος Μουμπάρακ θέλει να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική αναγέννηση. Τώρα πρέπει να δούμε ποιό ρόλο θέλει και μπορεί να παίξει ο ίδιος. Είναι καθοριστικής σημασίας οι εξαγγελίες αυτές να εφαρμοστούν, πολύ συγκεκριμένα. Εμείς, οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι δεν είμαστε οι διαιτητές σε αυτή τη διαδικασία. Είναι ο αιγυπτιακός λαός που πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτόν που θα τον κυβερνήσει”, είπε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε μιλώντας στο ραδιόφωνο Bayerischer Rundfunk.

Το θέμα αυτό “αναμένεται να αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ όλων των πλευρών και όλων των δυνάμεων. Σε αυτό το σημείο, αλληλοβοηθούμαστε όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Είναι εσωτερική αιγυπτιακή υπόθεση της Αιγύπτου να γνωρίζει ποιος διοικεί την Αίγυπτο. Δεν υποστηρίζουμε ένα πρόσωπο ή ένα συγκεκριμένο κόμμα αλλά τη δημοκρατία και την ελευθερία”, πρόσθεσε ο Βεστερβέλε.

Ο Βεστερβέλε είπε ότι είχε την Τρίτη “μακρά τηλεφωνική επικοινωνία” με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος σύμφωνα με τον Βεστερβέλε, είναι μια “προσωπικότητα που διαθέτει μεγάλη πείρα”. Όσον αφορά στον κίνδυνο για τους τουρίστες στην Αίγυπτο, ο υπουργός είπε ότι το Βερολίνο δεν είχε μέχρι σήμερα καμιά ένδειξη πως υπάρχει κίνδυνος για τους τουρίστες στην Αίγυπτο”. Ωστόσο η κατάσταση δεν μπορεί να προβλεφτεί. Από την Τρίτη, η Γερμανία έχει εντείνει τις ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους τουρίστες αποτρέποντάς τους να μεταβούν στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα τα ταξιδιωτικά γραφεία να ακυρώσουν έως τα μέσα Φεβρουαρίου όλα τα ταξίδια τους.