Επεισόδια ξέσπασαν στη Βαρκελώνη, μεταξύ των διαδηλωτών που εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες πραγματοποιούν ειρηνική κατασκήνωση στην Πλάθα Ντε Καταλούνια, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους απομακρύνουν και να καταστρέψουν την κατασκήνωση, με τη δικαιολογία της εκκένωσης της πλατείας από «επικίνδυνα» αντικείμενα καθώς είναι πιθανόν να ακολουθήσουν την αυριανή λήξη του Champions League εορτασμοί από οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων. Σαράντα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ads


Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών, τουλάχιστον σαράντα τρεις άνθρωποι
τραυματίστηκαν, χωρίς να αποκλείει ότι ο αριθμός να αυξηθεί, ενώ ανάλογες συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στην πόλη Λερίντα, δυτικά της Βαρκελώνης. Κρανοφόροι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον μερικών δεκάδων διαδηλωτών οι οποίοι είχαν αποκλείσει μια από τις εισόδους της πλατείας εμποδίζοντας τη διέλευση των οχημάτων καθαρισμού. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαρισμού προχώρησαν στη συνέχεια στη διάλυση του καταυλισμού υπό την επίβλεψη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας που είχαν πάρει θέσεις γύρω από την πλατεία.


Οι διαδηλωτές ανήκουν στο αποκαλούμενο κίνημα Μ-15
, το οποίο εμφανίστηκε στις 15 Μαϊου κι έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους, ζητώντας την ριζική μεταρρύθμιση του δημοκρατικού συστήματος της Ισπανίας, το οποίο καταγγέλλουν ότι εξυπηρετεί τις αγορές. Το κίνημα καταγγέλλει επίσης την διαφθορά στην πολιτική ζωή της χώρας και το υψηλό ποσοστό ανεργίας που πλήττει κυρίως τους νέους – πάνω από 20% – το υψηλότερο στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η αστυνομία είχε λάβει εντολές να αποφύγει τις συγκρούσεις ενόψει των εκλογών και τους επέτρεψε να καταλάβουν δεκάδες πλατείες ανά την πόλη. Ωστόσο σήμερα, η αστυνομία της Βαρκελόνης κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τις σκηνές, τις αφίσες τους και άλλα αντικείμενα από την κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης. Η αστυνομία είπε ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό ώστε να επιτραπεί στα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου να καθαρίσουν την πλατεία ενόψει των αυριανών πανηγυρισμών μετά τον τελικό του Champions League, μεταξύ των ομάδων της Barcelona και της Manchester, αλλά και για να αποφευχθούν επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς της.

Ads

Στην Λερίντα, περίπου 100 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να δεθούν σε δέντρα. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.