Στους δρόμους κατέβηκαν περίπου 34.000 Βέλγοι πολίτες στις Βρυξέλλες ζητώντας από τα κόμματα να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Με κεντρικό σύνθημα «Ντροπή δεν έχουμε κυβέρνηση», δεκάδες χιλιάδες άτομα απαιτούν να μπει ένα τέλος στην πιο μακρόχρονη πολιτική κρίση στην ιστορία του Βελγίου.

Ads

Το Βέλγιο παραμένει χωρίς κυβέρνηση μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν πριν επτά μήνες και το αδιέξοδο αναμένεται να παραταθεί, καθώς οι πολιτικοί των δύο γλωσσικών κοινοτήτων της χώρας (φλαμανδοί και γαλλόφωνοι) εξακολουθούν να διαφωνούν για τη σύνθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Θέλουμε κυβέρνηση! Έναν ανοικτό και τίμιο διάλογο ανάμεσα στους ηγέτες όλων των κομμάτων, Φλαμανδικών και Γαλλόφωνων. Το ταχύτερο δυνατόν!», ανέφερε η πρωτοβουλία «Ντροπή», που απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να λάβουν μέρος στην διαδήλωση μέσω του Facebook.

Οι διοργανωτές είπαν ότι η πορεία δεν είχε κομματικό χαρακτήρα και δεν πήρε θέση στο ζήτημα της διχοτόμησης του Βελγίου, που θέτουν ορισμένα κόμματα. Ανέφεραν ότι δεν ήταν «ούτε υπέρ της συνέχισης της ένωσης ούτε υπέρ του διχασμού». Παρ’ όλα’ αυτά, πολλοί διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της διχοτόμησης.

Ads

Οι πολιτικές κρίσεις στο Βέλγιο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιλυθούν, καθώς εθνικιστικά κόμματα από την πλουσιότερη Φλάνδρα (60% του πληθυσμού) απαιτούν όλο και περισσότερη αυτονομία και να μειωθεί η βοήθεια που παρέχεται στη φτωχότερη Βαλλονία.

Στην διάρκεια του προηγούμενου μετεκλογικού αδιεξόδου το 2007 μια διαδήλωση υπέρ της βελγικής ενότητας είχε προσελκύσει 35.000 ανθρώπους, αλλά μόλις μερικές χιλιάδες το 2010.

Τους τελευταίους δύο μήνες το πολιτικό αδιέξοδο κατέστησε το Βέλγιο στόχο κερδοσκόπων, με τα κόστη του δανεισμού να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, καθώς ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές διερωτώνται εάν και κατά πόσον η χρεωμένη χώρα, το έλλειμμα της οποίας είναι το τρίτο σε μέγεθος στην ΕΕ, μετά από εκείνο της Ιταλίας και της Ελλάδας, θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Μια ομάδα στο Facebook κάλεσε σε νέα διαδήλωση στις 17 Φεβρουαρίου, όταν, όπως αναφέρει, το Βέλγιο θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ σε ό,τι αφορά το χρόνο που απαιτείται για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ρεκόρ που κατέχει το Ιράκ. «Υποστηρίξτε τους ηρωικούς πολιτικούς μας στην προσπάθειά τους να επιτύχουν αυτό το μυθικό ρεκόρ», σημειώνει σκωπτικά.