Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ίσως μεταφέρει καταθέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε τράπεζες χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, δήλωσε βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Ads

Ο Χούλιο Μοντόγια δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Globovision ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα τα οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που αποκαλύπτουν σχέδια για τη μεταφορά περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταθέσεων της Βενεζουέλας σε μετρητά σε χώρες με ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες που είναι φιλικότερες απέναντι στην πολιτική του Τσάβες.

Η πρόταση αφορά επίσης τη μεταφορά αποθεμάτων χρυσού αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από διάφορες τράπεζες του εξωτερικού στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, είπε ο Μοντάγια.

Ο Τσάβες δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο και ζήτησε εξηγήσεις γι αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν ιδιαίτερα απερίσκεπτη ιδέα, δήλωσε ο Μοντάγια. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι ο Τσάβες «δεν είναι ο κάτοχος των διεθνών καταθέσεων ούτε ο κάτοχος του χρυσού και των δολαρίων της Βενεζουέλας».

Ads

Σε πρόσφατα σχόλιά του ο Τσάβες είχε μιλήσει για τερματισμό της «δικτατορίας του δολαρίου» και την ανάγκη για ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα.