Υπό την ισχυρή παρουσία αστυνομικής δύναμης στην πρωτεύουσα Γουισκόνσιν της Πολιτείας του Μάντισον και παρά την χθεσινή έκκληση των Δημοκρατών προς τους Ρεπουμπλικάνους να συμβιβαστούν με τη διαπραγμάτευση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στον δημόσιο τομέα, η πρόταση του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Γουόλκερ εγκρίθηκε από ειδική σύσκεψη επιτροπής αφού αφαιρέθηκαν από αυτήν τα οικονομικά μέτρα (μείωση μισθών), γεγονός που σήμαινε πως δεν απαιτούνταν πλέον απαρτία για την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Ads

Κανένας Δημοκράτης γερουσιαστής δεν παρευρέθηκε για να ψηφίσει κατά της πρότασης νόμου. Η μόνη αρνητική ψήφος ήταν του ρεπουμπλικάνου Ντέιλ Σουλτς.

“Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του νομοθετικού σώματος να σταθεί όρθιο απέναντι στο κατεστημένο και να κάνει ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση ώστε να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό και να μεταρρυθμίσει την κυβέρνηση” δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας. Πρόσθεσε, δε, πως οι Δημοκράτες γερουσιαστές, οι οποίοι διέφυγαν στο γειτονικό Ιλινόις πριν τρεις εβδομάδες προκειμένου να μπλοκάρουν την ψηφοφορία, είχαν αρκετές ευκαιρίες να επιστρέψουν και να δράσουν.

Όμως, ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας Μαρκ Μίλερ απάντησε πως οι Ρεπουμπλικάνοι επέδειξαν έλλειψη σεβασμού έναντι του λαού του Γουισκόνσιν και των δικαιωμάτων του. “Σήμερα 18 ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συνωμότησαν για να απομακρύνουν την κυβέρνηση από τον λαό” δήλωσε. ‘Αύριο θα πορευτούμε με τον λαό του Γουισκόνσιν για την ανακατάληψη της κυβέρνησής του”.

Ads

Σημειώνεται πως τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα είχαν δηλώσει πως θα συμφωνούσαν με τις προτεινόμενες από τον Γουόλκερ περικοπές στα εισοδήματά τους (έως 8% μείωση μισθών) αρκεί να διατηρούσαν το συλλογικό τους δικαίωμα διαπραγμάτευσης.