Εν μέσω σφοδρών και αιματηρών συγκρούσεων, στις οποίες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν χάσει τη ζωή τους 66 άνθρωποι από τα μέσα Δεκέμβρη, ο πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να μπορέσει να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του 2014, όταν και θα ολοκληρωθεί η θητεία του.

Ads

Παράλληλα, ο τυνήσιος πρόεδρος διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις να σταματήσουν την χρήση πυροβόλων όπλων εναντίον διαδηλωτών, ενώ υποσχέθηκε ελευθερία του Τύπου καθώς και να δώσει τέλος στο κλείσιμο ιστοσελίδων. Ακόμη υποσχέθηκε ότι «οι τιμές της ζάχαρης, του γάλακτος και του ψωμιού θα μειωθούν».

Υπενθυμίζεται ότι σε ομιλία του στις 10 Ιανουαρίου, και ενώ είχαν ξεσπάσει οι συγκρούσεις, ο Μπεν Άλι είχε υποσχεθεί τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας μέσα σε δύο έτη και είχε καταγγείλει «τις τρομοκρατικές ενέργειες» οι οποίες «ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό».

Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην πρωτεύουσα της χώρας και τα περίχωρα, ενώ χτες επιβλήθηκε και απαγόρευση κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), συνολικά, από τα μέσα Δεκεμβρίου, έχουν σκοτωθεί 66 άνθρωποι.

Ads

Σήμερα, ΗΠΑ και Πορτογαλίας εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες τους, καλώντας τους να αναβάλουν τα προγραμματισμένα ταξίδια για την Τυνησία και ενημερώνοντας τους για τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώνονται στη χώρα.