Επικυρώθηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Ads

«Θα επιτρέψω την αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους», δήλωσε ο δικαστής Ντάνκαν Ούσελεϊ, η απόφαση του οποίου δεν υπόκειται σε έφεση. Η εγγύηση για την απελευθέρωση του Ασάνζ ορίστηκε στις 200.000 λίρες, όπως είχε αποφασίσει και σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο, όμως προχώρησε σε κάποιες αλλαγές στους υπόλοιπους όρους της αποφυλάκισής του.

Σύμφωνα με τους άλλους όρους τις εγγύησης ο Ασάνζ θα πρέπει να μείνει σε ένα σπίτι στην ανατολική Αγγλία, το οποίο ανήκει σε έναν υποστηρικτή του, να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα και να φορά ένα βραχιόλι ηλεκτρονικού εντοπισμού.

Πάντως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο Ασάνζ θα αφεθεί σήμερα ελεύθερος. Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του, τον Μαρκ Στίβενς, οι 200.000 λίρες της εγγύησης, χρήματα που έχουν συγκεντρώσει υποστηρικτές του πελάτη του, θα είναι διαθέσιμα αργότερα σήμερα. «Ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να βγει από τη φυλακή σήμερα ή στη χειρότερη περίπτωση» την Παρασκευή, δήλωσε ο Μάρκ Στίβενς. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είμαστε ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα» της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο, πρόσθεσε.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ κρατείται στο Λονδίνο από τις 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μίας διαδικασίας έκδοσης προς τη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση και βιασμό. Την Τρίτη ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks.

Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με το αν η Βρετανία ή η Σουηδία άσκησαν την έφεση. Μία εκπρόσωπος της σουηδικής εισαγγελίας δήλωσε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της Βρετανίας.

Ο διευθυντής της βρετανικής εισαγγελίας από τη μεριά του δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC ότι η βρετανική κατηγορούσα αρχή ενήργησε ως εκπρόσωπος της σουηδικής κυβέρνησης, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, το Wikileaks.org είναι και πάλι σε λειτουργία στην αρχική του διεύθυνση στις ΗΠΑ μετά την αποκατάσταση της υπηρεσίας από την αμερικανική εταιρεία, Dynadot. Υπενθυμίζεται πως το Wikileaks αναγκάστηκε να μετακομίσει την ιστοσελίδα ιστοσελίδα του σε ελβετικό διακομιστή (Wikileaks.ch) νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η εταιρία αποφάσισε να μην του επιτρέψει πλέον να λειτουργεί μέσω αυτής. Παράλληλα, τα mirror sites του Wikileaksπλέον είναι περίπου 2.000, μεταξύ αυτών και εκείνο της Αντιπροεδρείας της Βολιβίας και της γαλλικής εφημερίδαςLiberation. Όσο για τη συλλογή υπογραφών που έχει ξεκινήσει κατά της δίωξης του Wikileaks και του ιδρυτή του, αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 600.000.

Χθες έγινε γνωστό πως η Αεροπορία των ΗΠΑ απέκλεισε την πρόσβαση του δικτύου της σε ιστοσελίδες που αναρτούν τα ντοκουμέντα που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks. Σύμφωνα με τους The New York Times (οι οποίοι πλέον απαγορεύονται στην Αεροπορία των ΗΠΑ), ο Στρατός Ξηράς, το Ναυτικό και οι Ειδικές Δυνάμεις δεν θα κάνουν το ίδιο, καθώς, όπως δήλωσαν, έχουν ήδη λάβει ρητή εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που απαγορεύει την ανάγνωση των ντοκουμέντων χωρίς την διαβάθμιση ασφαλείας που τους επιτρέπεται.

Χθες επίσης ανακοινώθηκε ότι ενώ η ψηφοφορία του κοινού του περιοδικού ΤΙΜΕ, για το Πρόσωπο της Χρονιάς, είχε αναδείξει ως πρώτη επιλογή τον Julian Assange – και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν – τελικά το περιοδικό απονείμει τον τίτλο στον δημιουργό της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Mark Zuckerberg. Ο Zuckerberg ήρθε δέκατος στην ψηφοφορία του κοινού. Όπως έγινε γνωστό, το περιοδικό δεν λαμβάνει την απόφαση από την ψηφοφορία μόνον αλλά ο τελικός λόγος ανήκει στην συντακτική ομάδα του περιοδικού.