Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Ιαπωνία μετά και την Τρίτη έκρηξη που σημειώθηκε αργά το βράδυ στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, Daiichi, με τους υπεύθυνους να εκφράζουν φόβους για διαρροή «πυρηνικού υλικού». Στο μεταξύ νέος μετασεισμός -από τους ισχυρότερους μετά την καταστρεπτική δόνηση της περασμένης Παρασκευής- μεγέθους 6 Ρίχτερ, σημειώθηκε στην ανατολική Ιαπωνία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Τόκιο. Σε δεκάδες χιλιάδες ενδέχεται να ανέλθουν οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, ενώ ο επίσημος απολογισμός μέχρι στιγμής κάνει λόγο για περισσότερα από 3.300 θύματα. Εν τω μεταξύ, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ακτίνα 30km γύρω από το εργοστάσιο της Φουκοσίμα επέβαλε ο υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας.

Ads

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφθασε σε επίπεδο 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) Αντρέ-Κλοντ Λακόστ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα «δεν είναι πλέον αδιαπέραστο». Επιπλέον ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN) Λουίς Ετσαβαρί δήλωσε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι «ειλικρινά κακή».

«Οι τελευταίες ειδήσεις από τον αντιδραστήρα 2 δείχνουν ότι υπήρξαν προβλήματα που δεν γνωρίζουμε καλά και που μπορεί να προκάλεσαν ρωγμές απ’ όπου η ραδιενέργεια μπορεί να διαφεύγει» υποστήριξε επιπλέον ο Ισπανός αξιωματούχος. «Στο Τόκιο επισημάναμε ραδιενέργεια», όμως «σε πολύ χαμηλά επίπεδα» τα οποία «απέχουν πάρα πολύ από το να έχουν συνέπειες για τους ανθρώπους» πρόσθεσε. «Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι η τάση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πηγή ραδιενέργειας η οποία δεν παραμένει περιορισμένη και εξέρχεται» κατέληξε.

Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, το επίπεδο της ραδιενέργειας μειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αφού νωρίτερα είχε φτάσει σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία. Νωρίτερα, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco ανακοίνωσε ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο.4, ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο.2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.

Ads

Πάντως η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας δεν ανέβασε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης διεθνούς κλίμακας την κατάταξη του ατυχήματος του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, όπως έκανε η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας, δήλωσε αξιωματούχος της. «Εδώ δεν γίνεται συζήτηση για αύξηση της κατάταξης του ατυχήματος στο σταθμό της Φουκουσίμα», δήλωσε ο υπεύθυνος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καύσιμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν «απευθείας» στην ατμόσφαιρα. Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA.

Ο Γιούκιο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε νωρίτερα πως πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον αντιδραστήρα 4 εξαιτίας έκρηξης που προκάλεσε η συγκέντρωση υδρογόνου. Αν και η λειτουργία του αντιδραστήρα διακόπηκε αυτομάτως αμέσως μετά τον σεισμό της Παρασκευής, «τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο αντιδραστήρας θερμάνθηκαν απελευθερώνοντας υδρογόνο με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη ανάλογη με αυτές των αντιδραστήρων Νο.1 και Νο.3» τόνισε ο Εντάνο.

Ισχυρή μετασεισμική δόνηση στην βορειο-ανατολική Ιαπωνία

Ισχυρή μετασεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην βορειό-ανατολική Ιαπωνία, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας Τόκιο, στις 10.02′ το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα, προκαλώντας ισχυρό τράνταγμα στα κτίρια του Τόκιο. Μία αρχική εκτίμηση του μετασεισμού από τον κρατικό γεωδυναμικό επιστημονικό φορέα, κάνει λόγο για μέγεθος της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ως γνωστόν ο καταστροφικός σεισμός της Παρασκευής, που προκάλεσε και το ολέθριο τσουνάμι στον Ειρηνικό ωκεανό, ήταν της κατηγορίας των 9 βαθμών της κλίμακας.

3.374 οι νεκροί σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό

Τα θύματα σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις μπορεί να φτάσουν και τις 10.000, συμπεριλαμβανομένων και εκατοντάδων τουριστών που αγνοούνται, ενώ σε πολλές απομακρυσμένες πόλεις και χωριά δεν έχουν φτάσει ακόμη τα σωστικά συνεργεία. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, νεκροί είναι 3.374 πολίτες, ενώ αγνοείται η τύχη ακόμη 6.746. Ο τραυματίες ανέρχονται σε 1.897. Τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό των 9 Ρίχτερ, τα συνεργεία εντόπισαν ζωντανούς δύο ανθρώπους στην πόλη Οτσούτσι. Πρόκειται για μια 70χρονη γυναίκα και έναν άντρα, η ηλικία του οποίου δεν έγινε γνωστή. Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, και η κυβέρνηση έχει αναπτύξει 100.000 στρατιώτες προκειμένου να συνδράμουν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα οι Ιάπωνες πολίτες συρρέουν μαζικά σε σούπερ μάρκετ προκειμένου να αποθηκεύουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης. Έτσι η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας, Ρένχο,κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και ενώπιον των δημοσιογράφων επισήμανε ότι η συνέχιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων «μπορεί να επηρεάσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές» διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των τιμών, προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη αύξησή τους στα είδη διατροφής.

Στα 200 δις δολάρια οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος της καταστροφής

Εν τω μεταξύ, τα 200 δις δολάρια ανεβάζουν οι πρώτες εκτιμήσεις το κόστος των ζημιών για την ιαπωνική οικονομία από τον καταστροφικό σεισμό των 9 βαθμών, αν και είναι ακόμα νωρίς για να γίνει μία ολοκληρωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων που προκάλεσε στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Διεθνείς συζητήσεις για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας

Την ώρα που η κατάσταση στη Φουκοσίμα κλιμακώνεται επικίνδυνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το κατά πόσο πρέπει να προχωρήσει σε «τεστ αντοχής» των πυρηνικών σταθμών, ενώ η Σουηδία παγώνει τα σχέδια για νέους αντιδραστήρες και η Γερμανία κλείνει προσωρινά επτά πυρηνικά εργοστάσια. Αντιδράσεις και στην Τουρκία για το ενδεχόμενο στροφής στην πυρηνική ενέργεια, ενώ η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Χιλή δηλώνουν ότι δεν βγάζουν τους αντιδραστήρες από την ατζέντα.

Το απόγευμα της Τρίτης, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες με ειδικούς της πυρηνικής τεχνολογίας για να εξετάσουν την ετοιμότητα της Ευρώπης για ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος. Όπως ανακοίνωσε η Μαρλένε Χόλτζνερ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, ένα από τα θέματα που συζητούνται είναι η ανάγκη για «τεστ αντοχής» στους πυρηνικούς σταθμούς, προκειμένου να διαπιστωθεί πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας. «Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον ύπνο της ωραίας κοιμωμένης» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Περιβάλλοντος Νίκολαους Μπερλάκοβιτς.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χώρες που θεωρούν υπερβολικούς τους φόβους, δεδομένου ότι το δυστύχημα της Φουκουσίμα προκλήθηκε όχι από τον ίδιο το σεισμό αλλά από τσουνάμι -μια απειλή για την οποία δεν χρειάζεται να ανησυχούν άλλες χώρες. Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Κίνας και της Χιλής δήλωσαν ότι δεν αλλάζουν τα σχέδιά τους για κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Η σεισμογόνος Χιλή δηλώνει ότι θα συνεχίζει να εξετάζει την πυρηνική ενέργεια ως λύση, ενώ η Ισπανία θεωρεί ότι η απόφαση για το θέμα δεν πρέπει να ληφθεί βιαστικά.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν μαθήματα από τα γεγονότα στην Ιαπωνία, ωστόσο αυτό δεν θέτει την πυρηνική ενέργεια εκτός ατζέντας. «Παραμένει μέρος της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής του προέδρου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι. Στην Ατλάντα, η εταιρεία Southern Co. δήλωσε ότι τα προβλήματα στην Ιαπωνία δεν αναμένεται να καθυστερήσουν την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στη Τζόρτζια.