Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο συνδρομής του στρατού στην αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών ταραχών. Επανέλαβε επίσης, πως οι ταραχές των τελευταίων ημερών οφείλονται σε «καθαρή εγκληματικότητα» και συγχρόνως διαμήνυσε «Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας τιμωρήσουμε».

Ads

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίζει ότι κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο εξετάζεται, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης να υπάρχουν καθήκοντα που θα μπορούσε να αναλάβει ο στρατός, απελευθερώνοντας περισσότερους αστυνομικούς για την πρώτη γραμμή».

Πρόσθεσε επίσης, ότι oι 16.000 αστυνομικοί θα παραμείνουν στους δρόμους του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, και τόνισε πως όσοι υπέστησαν ζημιές στην περιουσία τους έχουν δικαίωμα αποζημίωσης.

Εξετάζονται τρόποι να διακοπεί η αποστολή μηνυμάτων μέσω ιστότοπων

Ads

Η Βρετανία επίσης, εξετάζει τρόπους να μπορεί να διακόπτει τη λειτουργία ιστοσελίδων και την αποστολή μηνυμάτων μέσω ιστότοπων, όπως το Twitter αλλά και εργαλείων που αξιοποιούν το Διαδίκτυο για ανταλλαγή μηνυμάτων, π.χ. το Blackberry Messenger, κατά τη διάρκεια ανάλογων επεισοδίων, όπως ανέφερε σήμερα κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα με την αστυνομία οι ταραξίες χρησιμοποίησαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να συντονίσουν τη δράση τους στη διάρκεια των τετραήμερων επεισοδίων.

Αντίστοιχες μεθόδους, έχουν χρησιμοποιηθεί και από τα καθεστώτα της Μέση Ανατολής και του αραβικού κόσμου, κατά τη διάρκεια εξεγέρσεων.

“Γνωρίζουμε ότι τα χρησιμοποίησαν με αυτό τον τρόπο. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε, ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα”, ανέφερε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας: “Συζητάμε με τις μυστικές υπηρεσίες και τις εταιρείες. Δεν προτείνουμε τίποτα ακόμα”.

Έκτακτο ταμείο 20 εκατ. λιρών για βοήθεια των καταστηματαρχών

Ο Ντ. Κάμερον ανακοίνωσε επίσης, τη δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου 20 εκατομμυρίων λιρών (22,8 εκατομμύρια ευρώ) για τη βοήθεια όσων καταστημάτων υπέστησαν ζημιές ώστε να ξαναλειτουργήσουν, όπως και “μέτρα για την αναβολή της πληρωμής των φόρων”.

Αποδέσμευσε ακόμη, βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών (11,3 εκατομμύρια ευρώ) για τις επιχειρήσεις “καθαρισμού και ασφάλειας” στους δήμους όπου σημειώθηκαν οι ταραχές.

Η ΑΒΙ εκτιμά ότι το κόστος από τις ταραχές θα υπερβεί τα 225 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με μία εκτίμηση της Ένωσης Βρετανών Ασφαλιστών (ABI), στην οποία αναφέρθηκε ο Κάμερον, το κόστος από τις ταραχές θα υπερβεί κατά πολύ τα 200 εκατομμύρια λίρες (225 εκατομμύρια ευρώ).

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς σχολίασε τις ταραχές τονίζοντας ότι: “Η κυβέρνηση επιμένει ότι προτεραιότητά της είναι η δημιουργία τοπικών κοινοτήτων με μεγαλύτερη συνοχή και περισσότερους πόρους. Αυτή η προτεραιότητα έχει αναχθεί πλέον σε απόλυτη ανάγκη. Χρειάζεται να δούμε πρωτοβουλίες που θα απαντούν στις αγωνίες και θα προσφέρουν κάποια ελπίδα μακροπρόθεσμης σταθερότητας στις υπηρεσίες των κοινοτήτων, κυρίως για τους νέους”.

Μόνο στο Λονδίνο 888 συλλήψεις

Η χθεσινή νύχτα ήταν σχετικά ήρεμη τόσο για τη βρετανική πρωτεύουσα όσο και για τις μεγάλες αγγλικές πόλεις (Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Μπέρμιγχαμ, κτλ) που επεκτάθηκαν τα βίαια επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μόνο στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκαν 888 συλλήψεις και απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 371 άτομα. Χθες, σε φυλάκιση 10 και 16 εβδομάδων καταδικάστηκαν δυο άνδρες για τη συμμετοχή τους σε επεισόδια στο Μάντσεστερ. Επίσης, σε εξέλιξη είναι οι δίκες όσων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που συνεχίζονται και κατά τις νυχτερινές ώρες.

Τέλος, η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 32χρονου σε σχέση με το θάνατο τριών ανδρών τους οποίους χτύπησε διερχόμενο όχημα στο Μπέρμιγχαμ.