Προς την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα κατευθύνονται μονάδες του στρατού με διοικητές γιους του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Aljazeera, που μεταδίδει επίσης πως ο Λίβυος ηγέτης μετακινεί μερικά από τα επίλεκτα στρατεύματά του προς τις ανατολικές περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες. Την ίδια στιγμή, ο Καντάφι, απευθυνόμενος προς τη Δύση την απειλή ότι θα χάσει τα συμβόλαιά της με τη Λιβύη.

Ads

Κατά το AlJazeera, τις μονάδες που κατευθύνονται προς τη Μπρέγκα διοικούν οι γιοι του Καντάφι Σαάντι και Χάμις. Δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν βίαια επεισόδια σημειώνονταν στη Βεγγάζη, ο Σαάντι είχε μιλήσει στο τοπικό ραδιόφωνο λέγοντας ότι διορίσθηκε διοικητής της πόλης. Λίγο αργότερα οι κάτοικοι πήραν τον έλεγχο της Βεγγάζης και εκδίωξαν τις δυνάμεις του Καντάφι.

Στην πόληΑτζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης, οι μαχητές των εξεγερμένων αποσύρθηκαν σήμερα από ένα σημείο ελέγχου στις δυτικές παρυφές της πόλης, καθώς βομβαρδίστηκαν από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters. «Υπάρχει πολύ πηγαινέλα. Μπορεί να επιστρέψουν αργότερα, όμως είναι η πρώτη φορά που τους είδα να εγκαταλείπουν αυτό το σημείο ελέγχου από τότε που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε ο ανταποκριτής Μοχάμεντ Αμπάς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι οβίδες πέφτουν πλέον πιο κοντά στην πόλη.

Στο μεταξύ, σχεδόν 700 Αφρικανοί, στην πλειοψηφία τους πολίτες της Γκάμπιας που είχαν αποκλειστεί από τα βίαια επεισόδια στη Λιβύη, μεταφέρθηκαν στην Μπαντζούλ χάρη σε πτήσεις που οργάνωσε η κυβέρνηση της Γκάμπιας, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού που τους βοήθησε.

Ads

«Η Δύση, εκτός από τη Γερμανία, θα χάσει τα συμβόλαιά της με τη Λιβύη»

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο στρατηγός Καντάφι δήλωσε πως μόνο η Γερμανία θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί στο μέλλον το λιβυκό πετρέλαιο.

«Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους, έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας. Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες. Η Δύση θα ξεχαστεί», τόνισε.

Ανάμεσα στα δυτικά κράτη, μόνο η Γερμανία, που εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ξεχώρισε ως «υπεύθυνη». «Οι Γερμανοί διατήρησαν σωστή στάση απέναντί μας, πολύ διαφορετική από αυτή άλλων σημαντικών χωρών της Δύσης», επισήμανε ο Καντάφι προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η χώρα του θα μπορέσει να συνεργαστεί στο μέλλον με γερμανικές εταιρείες.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Καντάφι δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ζήτησε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, «υποφέρει από νοητική ασθένεια». Σε άλλη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale τόνισε πως αισθάνεται προδομένος από τον πρώην σύμμαχό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε επανέλαβε την αντίρρησή του με μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, λέγοντας πως οι εξτρεμιστές θα επωφεληθούν από οποιαδήποτε ξένη ανάμιξη στη Βόρεια Αφρική.

«Δεν θέλουμε να παρασυρθούμε σε οποιοδήποτε πόλεμο στη Βόρεια Αφρική», δήλωσε εκ νέου ο Βεστερβέλε καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Οκτώ (G8) συνέχιζαν τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών τους, με κύριο θέμα τη Λιβύη. Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση με επικεφαλής τη Δύση «θα οδηγούσε σε μια εξασθένηση του δημοκρατικού κινήματος στη Βόρεια Αφρική. Θέλουμε το αντίθετο: την ενίσχυση του δημοκρατικού κινήματος».