Η Σαουδική Αραβία επανειλημμένως έχει προτρέψει τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν έναν πόλεμο κατά του Ιράν, με στόχο την καταστροφή του πυρηνικού του προγράμματος, ενώ το Ισραήλ ετοιμαζόταν να επιτεθεί ακόμη και μόνο του εναντίον της χώρας, όπως αποκαλύπτουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα που διέρρευσε στον Τύπο το WikiLeaks. Άλλη μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη αποτελεί και το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έπεσε θύμα της αμερικανικής κατασκοπείας.

Ads

Σύμφωνα με τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, Αμερικανοί διπλωμάτες διατάχθηκαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για σημαντικές ξένες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο Μπαν Κι Μουν. Το σχετικό τηλεγράφημα, αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έλαβαν την εντολή να συγκεντρώσουν στοιχεία, όπως λεπτομέρειες για πιστωτικές κάρτες, με τον ΟΗΕ να αποτελεί ειδικό στόχο του μυστικού αυτού προγράμματος.

«Η υπηρεσία πληροφοριών στηρίζεται σε αναφορές αξιωματούχων για πολλές από τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται διεθνώς. Ανεπίσημες αναφορές για βιογραφικά στοιχεία μέσω email ή άλλων μέσων είναι εξαιρετικά σημαντικές», αναφέρει το έγγραφο. Η οδηγία, η οποία προερχόταν από την Κοντολίζα Ράις, τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε στις αμερικανικές αποστολές στα Η.Ε. και σε 33 πρεσβείες και προξενεία ανά τον κόσμο.

Μια ξεχωριστή οδηγία για το ίδιο ζήτημα, από την Χίλαρι Κλίντον το 2009, φαίνεται να συγχέει τον παραδοσιακό διαχωρισμό μεταξύ κατασκοπείας και διπλωματίας. Η τελευταία αυτή οδηγία ζητά βιομετρικές πληροφορίες για σημαντικούς αξιωματούχους του ΟΗΕ, αλλά και για τον Μπαν Κι Μουν, να συγκεντρωθούν από το προσωπικό της πρεσβείας. Η οδηγία ζητά για «προσωπικές, βιογραφικές, βιομετρικές πληροφορίες, ρόλους, αποτελεσματικότητα, στιλ διαχείρισης και επιρροή σημαντικών αξιωματούχων του ΟΗΕ».

Ads

Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ακόμη ότι η Ουάσινγκτον ενδιαφερόταν επίσης για στοιχεία που να αποδεικνύουν οποιαδήποτε σχέση αξιωματούχων του ΟΗΕ και τρομοκρατικών ομάδων.

Επιτεθείτε στο Ιράν, λέει η Σαουδική Αραβία

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας έχει επανειλημμένως προτρέψει τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν για να καταστραφεί το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέρουν τηλεγραφήματα που επισημαίνουν τον τρόπο με τον οποίο και άλλα Αραβικά κράτη έχουν υποστηρίξει μια στρατιωτική ενέργεια κατά της Τεχεράνης.

Ο βομβαρδισμός των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων αντιμετωπίζεται ως μια τελευταία λύση για την αποτροπή ενός ευρύτερου πολέμου. Ο Σαουδάραβας βασιλιάς καταγράφεται να ζητά συχνά από τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν. «Είπε σε σας τους Αμερικανούς να κόψετε το κεφάλι του φιδιού», σημειώνεται χαρακτηριστικά από τον πρέσβη της χώρας στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 2008.

Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν επίσης το άγχος του Ισραήλ να διατηρήσει το περιφερειακό πυρηνικό του μονοπώλιο, την ετοιμότητά του να επιτεθεί ακόμη και μόνο του κατά του Ιράν, αλλά και τις απόπειρές του να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπάρακ, εκτίμησε τον Ιούνιο του 2009 ότι υπήρχε ένα διάστημα «μεταξύ 6 και 18 μηνών από τώρα, εντός του οποίου η αποτροπή του Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων μπορεί να είναι εφικτό». Κατόπιν, είπε πως «κάθε στρατιωτική λύση θα οδηγήσει σε ανεπίτρεπτες παράπλευρες απώλειες». Ο στρατηγός Amos Yadlin, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, προειδοποίησε πέρυσι: Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να υποτιμήσει το Ιράν και να ξαφνιαστεί όπως οι ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου».

Τα σχόλια του Μπάρακ αποτελούν μία από τις πολλές περιπτώσεις τα τελυεταία 5 χρόνια, που Ισραηλινοί ηγέτες απευθύνονται προς τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν αποτελούν απειλή για την ύπαρξη της χώρας.

Αλλά και αξιωματούχοι σε Ιορδανία και Μπαχρέιν ζήτησαν ανοιχτά τη διακοπή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με κάθε τρόπο, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα. Ηγέτες σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα και Αίγυπτο αναφέρονται στο Ιράν ως «το κακό», «υπαρκτή απειλή» και ως «μια δύναμη που θα μας οδηγήσει στον πόλεμο». Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, προειδοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι αν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν, «ρισκάρουμε μια πυρηνική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή».

Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σήμερα πως είναι πολιτική των ΗΠΑ να μην σχολιάζει θέματα, ακόμη και εμπιστευτικά έγγραφα, που μπορεί να έχουν διαρρεύσει.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ εμφανίζεται και σε άλλα έγγραφα να εξηγεί σε Αμερικανό αξιωματούχο ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ρωτήσει την Αίγυπτο και τη Φατάχ, πριν από την Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το Δεκέμβρη του 2008, εάν προτίθενται να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αφού το Ισραήλ νικούσε τη Χαμάς. Σύμφωνα με τον Μπάρακ, η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε αρνητική απάντηση και από τους δύο.

Eπίσης, μια «οδηγία εθνικής συγκέντρωσης πληροφοριών» για παλαιστινιακά ζητήματα που εστάλη από την Ουάσινγκτον προς τις πρεσβείες της Μέσης Ανατολής,
ζητά λεπτομερείς πληροφορίες για τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς, καθώς και για τις ικανότητες απόκτησης πληροφοριών των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών.

Για το Ιράν, πάλι, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διακόψει διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα το 1980, μετά τη λήψη ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Η διπλωματία της Ουάσιγκτον θα πρέπει να βασίζεται, να τηρεί τους κανόνες σχετικά με τις επαφές και τις πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω των πρεσβειών της γύρω περιοχής. Ένα δίκτυο « Ιρανών παρατηρητών», αρμόδιο για να επιβλέπει τα γεγονότα στο Ιράν, αποκαλύπτεται από τα διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν κατέχει προηγμένους πυραύλους, βασισμένους σε ρωσικό σχέδιο, που είναι πολύ περισσότερο ισχυροί από οτιδήποτε άλλο η Ουάσινγκτον έχει παραδεχτεί δημοσίως. Το Ιράν πήρε τους 19 πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τηλεγράφημα της 24ης Φεβρουαρίου 2010.